Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: Photomatix + RAW

Dopiero zaczyna

Domyślnie Photomatix + RAW

Witam,
    Jestem poczatkujacym amaatorem fotografii. Kilka dni temu nabyłem 450d i mam mały problem z RAW'ami.

Troche pogooglowalem ale bez rezultatu mianowicie po wrzucenieu RAW do photomatix wszytsko robi sie rozowe ??.
    Gdy wrzuce RAW od znajomego z 400d - zdjecie wskakuje idelanie.

O co chodzi - co moze byc nie tak z moim aparatem ?? :> jakies ustawienia ??
    Na jednym z forum znalalzem ze trzeba zaminic sRGB na AdobeRGB - niestety to nic nie daje... (a byl to jedyny topic zwiazany z tematem)

Macie jakies pomysly ??
    Z gory dzieki za pomoc.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Rozumiem ze chcesz zrobic pseudo hrd'a czyli dri ? Photomatix ma jakas taka dziwna maniere ze wyciaga balans bieli z rawa - as shot. Czyli pomimo ze raw niby nie ma info o balansie bieli, to photomatix i tak wyciaga sobie to info. Przynajmniej ja do takich wnioskow doszedlem.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zimi2k Zobacz posta
    Witam,
    Jestem poczatkujacym amaatorem fotografii. Kilka dni temu nabyłem 450d i mam mały problem z RAW'ami.

Troche pogooglowalem ale bez rezultatu mianowicie po wrzucenieu RAW do photomatix wszytsko robi sie rozowe ??.
    Gdy wrzuce RAW od znajomego z 400d - zdjecie wskakuje idelanie.

O co chodzi - co moze byc nie tak z moim aparatem ?? :> jakies ustawienia ??
    Na jednym z forum znalalzem ze trzeba zaminic sRGB na AdobeRGB - niestety to nic nie daje... (a byl to jedyny topic zwiazany z tematem)

Macie jakies pomysly ??
    Z gory dzieki za pomoc.

Pozdrawiam
    Szklana kula mi szwankuje. Napisz DOKŁADNIE co i jak "wrzucasz". Który Photomatix? Przestrzeń sRGB czy Adobe RGB nie ma znaczenia dla RAWu. Tylko zaszyty jpeg bedzie sie różnił conieco.

Jak chcesz robic HDRa to o tych wszystkich "pseudo" najlepiej zapomnij. Photomatix i HDR to składanie KILKU RAWów różnie naswietlonych. Składa się RAWy bo to jest zwykłe dodawanie (RAWy są liniowe) i nie trzeba się martwić o gamma i inne rzeczy. WB ustala sie PO złożeniu rawów więc też nie powinno to stanowić problemu.

EDIT: RAW ma pełnego exifa więc i WB jaki był ustawiony w aparacie tez tam jest.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Janusz'u witam po przerwie Widze ze i na photomatixie zjadles zęby. Z tego co napisales to rozumiem ze kolejnosc taka: x rawow -> photomatix -> zapis 16bit tif -> balans, wyostrzenie itp ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

@Janusz Body, a wiec, mam Photomatix 3.0 Pro.
    Robie Plik > otworz > wstawiam RAW > OK, komp mieli kilkanascie sekund i mam...

Próbowałem też podłożyć trzy RAWy, wybierajac generate HDR - efekt ten sam. (mialem jednego rawa i "wywolalem" zminiajac ekspozycje o 2.)

Co do HDR - to narazie chce poznac co tj - i z czym to sie je a wszyscy polecaja Photomatix

@lukaszstysiu - tak z ciekawosci - czemu wbiles mi sie w moj topic ?? :> wg nie chce sie rzadzic ale chba Twoje posty powinny trafic gdzies indziej :>
    Ostatnio edytowane przez zimi2k ; 24-02-2009 o 21:48

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

A obok jak byk jest opcja: tutorial

Z tego co ja widze to zrobiles tylko mniejsza czesc tworzenia hdr'a. Teraz poszukaj u gory w menu opcji tone maping. I dopiero tam zobacz co sie dzieje

Dopiero zaczyna

Domyślnie

@Tezet-gdynia, grzebalem w tone maping, ale nie idzie /lub nie potrafie osiagnac normlanych kolorow na fotce , a wrzucajac RAW z 400d wszytsko jest w porządku.

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Wrzuc tego swojego rawa na jakies wyslijto.pl albo sendspace.com i rzuc linkiem, zobacze u siebie

Dopiero zaczyna
    Ostatnio edytowane przez zimi2k ; 24-02-2009 o 22:02

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zimi2k Zobacz posta
    Co do HDR - to narazie chce poznac co tj - i z czym to sie je a wszyscy polecaja Photomatix ...
    Nie wszyscy - jeśli ktoś ma PS CS3 lub CS4 to posiadanie photomatixa traci sens.

Polecać to mogę książkę - Christian Bloch "The HDRI Handbook" - nic lepszego na ten temat nie napisano. Ewentulanie tutoriale lonleywoolf'a (chyba nie przekręciłem nicka).

Aha, jest jeszcze Jack Howard "Practical HDRI" ale Bloch jest dużo lepszy.

EDIT: Zupełnie nie rozumiem PO CO jednego rawa wrzucac do Photomatixa. Od wywoływania RAWów są inne programy, w tym darmowe. Photomatix jest do HDI/HDRI. Kropka.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 24-02-2009 o 22:04

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów