Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: Pomoc w wyborze pierwszej lustrzanki.

Mieszany widok

Pyros
    Guest

Domyślnie Pomoc w wyborze pierwszej lustrzanki.

Witam

Jako, że jest to mój pierwszy post chciałbym się przywitać i przeprosić jeżeli powtarzam temat.

Od 2 czy 3 lat interesuję sie fotografią, ale wiadomo, że aparatem z marketu za 200zł wiele nie uda mi się zdziałać. Więc postanowiłem zakupić swoją pierwszą lustrzankę. Niestety budżet mam mocno ograniczony, 900zł to jest maksimum co mogę dać na dzień dzisiejszy. Są to pieniądze które odkładałem przez dłuższy czas i wątpie abym mógł coś jeszcze wyskrobać, ponieważ sytuacja na to nie pozwala.

Teraz przejdźmy do sedna sprawy. Wybór padł na Canona to jest pewne. Ale nie do końca wiem jaki model mogę za te pieniądze kupić. Póki co najbardziej zainsteresowany jestem modelem 350D, na allegro znalazłem kilka ciewych aukcji , mianowcie Klik 1 , Klik 2. tutaj pojawiają się pytania. Co sądzicie na temak przedstawionych aparatów, oraz czy model 300D będzie dobrą lustrzanką dla początkującego ? Może polecacie inne modele ? Jestem otwarty na propozycję.

Pozdrawiam

Bywalec Awatar levybike
    Miasto
    Zwierzyniec/Kielce/Zamość

Domyślnie

Wstrzymaj się chwilkę i kup 400D. Za 1000 zł w tej chwili jest do kupienia na allegro. Warto poczekać, ponieważ dostajesz lepszy AF niż w 350D i kilka innych usprawnień. 300D na te czasy to trochę już dziadek, taka jest moja opinia.
    Aparat firmy Kanion

Domyślnie

Witaj,moim zdaniem to zależy do jakiego focenia ma ci ona służyć ja 300D używam do dziś a już parę ładnych latek ją posiadam na początku to tylko śluby i chrzty i to na standardowym KIT-owym szkiełku,uważaj bo optyka to cholernie drogi gips jak masz 900 zł to kup model wyżej lub 300 z jakimś lepszym obiektywem bo po pewnym czasie stwierdzisz że ten KIT-owy obiektyw nie spełnia twoich oczekiwań a optyka to już tyś zł kosztuje .
    Pozdrawiam .
    EOS 20D Canon Ultrasonic 28-105 f3,5-4,5.Canon

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Ja tez 300D uzywam juz kawalek czasu, to co moze denerwowac to zapychanie sie buforu przy duzej ilosci raw'ow jesli robi sie duzo zdjec, ale do normalnego uzytku jest jak najbardziej dobrze Na poczatek to i tak o wiele lepiej niz jakikolwiek kompakt

Coś już napisał

Domyślnie

Pyros, mowisz ze finansowo nie bedziesz mogl uzbierac wiecej. Czy te wspomniane 900zl chcesz przeznaczyc na body czy na body i obiektyw?

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mnie w 300D wkurzają tylko szumy. Ale jako amatorska lustrzanka jest całkowicie wystarczająca. Polecam.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Jeżeli już rozmawiamy o 300D i jego poważniejszych "przypadłościach", to należało by także wspomnieć o jego mało precyzyjnych (żeby nie powiedzieć iż beznadziejnych) bocznych punktach AF.
    Cytat Zamieszczone przez Pyros Zobacz posta
    Niestety budżet mam mocno ograniczony, 900zł to jest maksimum ...
    Dokładając ok 100 zł można nabyć EOS-a 20D który to o klasę przewyższa 300D. Moim zdaniem w sytuacji kiedy do dyspozycji jest w/w kwota i może być ona w całości przeznaczona na korpus, zakup 300D jest pomysłem chybionym, że o późniejszej ewentualnej odsprzedaży nie wspomnę.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 09-12-2008 o 22:30 Powód: Automerged Doublepost
    EOS + Speedlite

Początki nałogu Awatar barman_pl
    Miasto
    Łódź/Brzeziny

Domyślnie

Zgadzam się w 100%... Ewentualnie jeszcze taniej bo w granicach kosztów 300d można kupić 10D, i jak dla mnie również jest nieporównywalnie lepszy od 300D.

Pozdr.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barman_pl Zobacz posta
    Ewentualnie jeszcze taniej bo w granicach kosztów 300d można kupić 10D
    Zakup Canona 10D stanowczo odradzam. Jest to konstrukcja naprawdę "mocno leciwa", oczywiście starsza a niżeli konstrukcja 300D. Jedną z jego największych wad w stosunku do 300D jest brak wsparcia dla obiektywów posiadających mocowanie typu EF-S.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 09-12-2008 o 23:13
    EOS + Speedlite

Początki nałogu Awatar patric89
    Miasto
    Kraków / Tarnobrzeg

Domyślnie

Raczej odradzałbym 300d
    moim zdaniem dużo lepszy jest model 350d lub 400d. Tyle że ten ostatni wykracza poza budżet.
    Życze powodzenia i wytrwałości na początku Twojej przygody z foto
    5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów