Strona 20 z 78 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 776

Wątek: Jaka drukarka do zdjęć?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kupiłem ostatnio Epsona R800 i jestem zaszokowany jakością wydruków
    Generalnie na papierze Epsona i oryginalnych tuszach naprawdę jest znacznie lepiej niż w jakimkolwiek labie w którym dotąd robiłem (np Profilab)
    Ściągnąlem profile Tetenala i będę teraz próbował na papierze Tetenala - zobaczymy jak to wyjdzie

Domyślnie

Koniecznie napisz o efektach! Z całą pewnością wiele osób z "Forum" jest tym bardzo zainteresowana.
    W Ich imieniu z góry DZIĘKI!

rosy11
    Guest

Domyślnie

Zamierzam kupić drukarkę. Wyczytałam sporo pozytywnych opinii o Canon Pixma iP. W którymś z rankingów Pixma iP 4500 i 5300 zajmowały pierwsze miejsca. Czy te drukarki różnią się znacząco od siebie? sądząc po cenie można by uznać, że tak, ale jeśli spojrzeć na parametry to są podobne. Macie jakieś doświadczenia z tymi modelami?

Początki nałogu Awatar shaqi
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Preskaler Zobacz posta
    Przepraszam Pana za zwłokę w odpowiedzi ale mam kulejący internet i dopiero teraz uzyskałem połączenie. Dzięki za naukę! Jestem bardzo potrzebujący w zakresie wiedzy o informatyce. W zasadzie jestem samoukiem w tym zakresie i to głównie moja wiedza bierze się z zasłyszeń i własnych prób i błędów. Postępuję tak bo nie spotkałem dobrej książki (takiej przynajmniej jak kiedyś, z której uczyłem się o fotografii). Zwykle odrzucają mnie od takiej literatury słowa, którymi jest tłumaczony jakiś problem a których znaczenie jest mi zupełnie nie znane. Jest to powszechnie popełniany błąd logiczny polegający na tłumaczeniu nieznanego przez nieznane.
    No dobrze, ale czy mógł by Pan odnieść się do problemu wiodącego w tym temacie a mianowicie co może być powodem obcinania zdjęć (przypuszczam, że ustawienia drukarki) i ważniejszej rzeczy – czy można te ustawienia zmienić tak aby to obcinanie było na poziomie poniżej 1%?
    Jak już napisałem, sprawdziłem wydruki i w obu przypadkach sposobu drukowania w programie CE-PT Box i bezpośrednio (z paska – drukuj) jest obcięcie lecz z paska minimalnie mniejsze. Oglądałem wszystkie przyciski w ustawieniach i nie mogę znaleźć tego, którym można by to było ustawić.
    ustaw w sterowniku drukarki skalowanie na 96% i powinno być git
    pozdrawiam
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Domyślnie

Dzięki "shaqi"! Zaraz spróbuję.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Koniecznie napisz o efektach! Z całą pewnością wiele osób z "Forum" jest tym bardzo zainteresowana.
    W Ich imieniu z góry DZIĘKI!

Co do papierów Tetenala jeszcze nie było czasu się tym zająć - ostatnie 4-5 tygodni praca zawodowa zabiera mi praktycznie całość dostępnego czasu.

Co do wydruków na materiałach fotograficznych Epsona:
    - jakość wydruków kolorowych bardzo dobra
    - prędkości wydruku nie oceniam gdyż z założenia nie drukuję na szybkim drukowaniu a czas samego druku nie stanowi dla mnie problemu (dłużej trwa przygotowanie) Generalnie są opinie że jest dość wolna
    - należy dość często drukować cokolwiek (raz w tygodniu to za mało) - ryzyko zaschnięcia tuszu na głowicy
    - oryginalne wkłady Epsona dostarczone z drukarką nie są zbyt wydajne (po zaledwie kilkudziesięciu wydrukach, poziom niektórych tuszy jest już dość niski). Po pierwszych wydrukach wygląda to zastanawiająco (chyba że oryginalne tusze dostarczane z drukarką nie są pełne? Software Epsona jednak tego nie pokazuje )
    - przy odwzorowywaniu skóry w cieniu lub szczególnie - niedoświetlonej - są widoczne poszczególne punkty. Rozwiązaniem jest skorzystanie z softu Epsona do korekty zdjęcia przed wydrukiem - jest tam opcja "Smooth skin" :-D (Można to samo uzyskać w samym PS ale nie miałem jeszcze okazji pokombinowania)
    Oczywiście - mamy tu lekką utratę szczegółów - dla zdjęcia portretowego nie jest to wielkim problemem, niemniej jednak temat istnieje.
    Po zastosowaniu wygładzania skóry- jakość dobra.
    - z drukarką nie mamy profili kolorystycznych dla poszczególnych papierów (w sofcie wprowadzone są podstawowe profile dla grup papierów).
    - do zdjęć CZ-B raczej się nie nadaje. O ile sama szarość jest dość neutralna, to jednak na powierzchni wydruku widać lekkie różowe przebarwienia gdy światło pada pod kątem.
    - soft do obsługi drukarki jest prosty z intuicyjnym interface'm. Występują dwie wersje - uproszczona dla początkujących i zaawansowana pozwalająca na większą ingerencję w ustawienia obrazu.
    - sam sterownik drukarki daje dość dużo możliwości ustawień, z których potem można korzystać drukując bezpośrednio z PS

Podsumowując
    - zdjęcia kolorowe - super
    - skóra i obszary niedoświetlone wymagają korekty przed wydrukiem (aby uniknąć)
    - zdjęcia czarnobiałe - niespecjalnie
    - oprogramowanie ok
    - mozliwość drukowania z rolki

zastosowanie innych papierów - do przetestowania

pozdrawiam

Domyślnie

Dzięki "kirkris"!
    Szkloda, że B&W nie wychodzą dobrze. Ciekaw jestem jak by wyszło porównanie tego "Epsona" z C Pixma 4600 oczywiście cz-b.

Bywalec Awatar My Nick
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Ja mam IP4600 ostatnio drukowalem na papierze EPSONA błyszczącym. Czy mozna gdzies pobrać profile papierów epsona?
    Canon EOS 400D Canon 17-55 f2,8 IS USM Canon 70-200 f2,8

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki "kirkris"!
    Szkloda, że B&W nie wychodzą dobrze. Ciekaw jestem jak by wyszło porównanie tego "Epsona" z C Pixma 4600 oczywiście cz-b.

Co do cz-b podejrzewam że rozwiązaniem jest Epson R2880 - tam są 3 tusze czarne do fotografii co pozwala na uniknięcie tworzenia szarości z całej palety kolorów i tych zabarwień na wydruku.
    Kupując drukarkę zastanawiałem się nad tym wyborem ale kwestia ceny przeważyła.

Domyślnie

Przy "Epson" R2880 płaci się za format A3, który jak dla mnie jest mało użyteczny ale Pixma 4600 też ma dwa tusze czarne więc powinno być dobrze. Przymierzałem się do jej kupna ale teraz mocno się zastanawiam. Poza tym kłopot jest w nabyciu do niej tuszów.

Strona 20 z 78 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów