Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: 350D sam kasuje zdjęcia z karty...

Domyślnie 350D sam kasuje zdjęcia z karty...

Mój aparat zaczyna stawać się zupełnie bezużyteczny... Już dwa razy zrobił mi taką akcję i to w momencie gdy najbardziej go potrzebowałem i zależało mi na zdjęciach... Aparat potrafi sam usunąć od 40 do 60 zdjęć podrząd z karty pamięci (nie od samego początku karty, ale gdzieś ze środka wszystkich zdjęć)
    Aparat to 350D, a karta z tych tańszych, ech... pqi Hi-Speed 120 4GB .

Raz było to w górach przy mrozie, więc uznałem, że to od wychłodzenia aparatu. Ale gdy dzisiaj drugi raz zrobił mi taką akcję przy 85 urodzinach babci, to nie wiem czy śmiać się, czy płakać...
    Podczas pierwszej akcji zaobserwowałem, że stało się to najprawdopodobniej, po usunięciu jednego wybranego zdjęcia podczas przeglądania.
    Dzisiaj również coś mnie podkusiło i usunąłem jedno zdjęcie, chociaż miałem w pamięci tamto zdarzenie z gór. Zmieniałem również obiektywy, ale nie wiem czy może to być przyczyną... Nie umiem stwierdzić czy stało się to zaraz po usunięciu tamtego zdjęcia, ponieważ dalej pstrykałem nieświadomie zdjęcia. Nie wiem też czy aparat usunął zdjęcia dokładnie od tego miejsca, w którym i ja skasowałem to jedno, nie pamiętam. Dopiero po sprawdzeniu efektów pracy w domu myślałem, że rzucę nim o ścianę...

Spotkał się ktoś z czymś takim??
    Oby to była tylko wina karty, a nie całej puchy... Jakieś porady? Polecicie jakąś dobrą kartę pamięci?
    Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX

Bywalec
    Miasto
    Opole

Domyślnie

To raczej wina karty. Ja polecam Sandiski.

Domyślnie

Czy dobra będzie karta SanDisk Compact Flash Extreme III ??
    Pytam jak głupi, ponieważ zajrzałem do instrukcji, że 350D obsługuje CF typu I i II, nie wiem co to znaczy... Będzie chodzić ta karta na moim aparacie? Dobry wybór?

Coś już napisał Awatar troll
    Miasto
    Kraków

Unhappy Dokładnie

Dokładnie tak. Też mi tak zrobiła karta. Z duszą na ramieniu - po wymianie karty - robiłem zdjęcia na ślubie przyjaciół. Poszło gładko i bez strat. Potem założyłem tę w domniemaniu felerną i znowu psikus. Na szczęście przy pstrykactwie doświadczalnym. Poszła pod buta ??:

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

te I i II z instrukcji nie mają tu znaczenia (tak dokładnie chodzi o wersję interfejsu - CF I i CF II) - one różnią się tylko grubością
    będzie działać na 99% (nie 100%, bo nie znam ograniczeń pojemności w Twoim firmware)
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

Firmware to 1.0.3, jeśli to coś pomorze... Czytałem gdzieś ostatnio, że trafiają się podróbki SanDisk. Pytam czy to prawda, bowiem znalazłem podejrzanie tanie karty Extreme III na allegro:
    http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=493366459

Kupował ktoś od niego??
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez troll Zobacz posta
    Dokładnie tak. Też mi tak zrobiła karta. Z duszą na ramieniu - po wymianie karty - robiłem zdjęcia na ślubie przyjaciół. Poszło gładko i bez strat. Potem założyłem tę w domniemaniu felerną i znowu psikus. Na szczęście przy pstrykactwie doświadczalnym. Poszła pod buta ??:
    Działo się to właśnie przy przeglądaniu zdjęć i kasowaniu pojedynczych plików?
    Ostatnio edytowane przez Bodzius ; 08-12-2008 o 00:54 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał Awatar ryszardk
    Miasto
    Sucha Beskidzka

Domyślnie

Czy to wina karty? Może. Choć ja używam tylko PQI 1 GB i 4GB ponad 2 lata i jeszcze coś takiego się mi nie działo.
    http://klimrysfoto.pl
    5D 350D+BG-E3 C 50/1,8 C 24-105/4L 580EX II

Domyślnie

Oby to była tylko wina karty. Gdyby troll zechciałby jeszcze dokładnie opisać swój przypadek, z podaniem jakiej karty i aparatu używał , może rozjaśniło by to trochę wątpliwości.

Awatar Toerag
    Miasto
    Bochnia

Domyślnie

wg mnie to wina karty, mam dokładnie ten sam zestaw, 350D + ta karta pqi, i u mnie również zdarzyło sie, że wcięło mi ok 40 zdjęć pod rząd... pech chciał, że były to akurat zdjęcia z Doliny Królów... co najdziwniejsze, po tych skasowanych zdjęciach wszystkie następne były ok, dodatkowo próbowałem na wszytskie sposoby odzyskać dane z tej karty, ale nic to nie pomogło, odzyskiwały się dużo wcześniej skasowane zdjęcia, a po tych ani śladu. Wcześniej 3 lata pracowałem na sandiskach i zawsze było ok, raz w pośpiechu kupiłem PQI i ... ehh, trzeba się wybrać jeszcze raz do Egiptu

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    ... one różnią się tylko grubością ...
    Nie tylko grubością ale także napięciem zasilania. Dla CF I napięcie zasilania to 3.3 V, natomiast dla CF II to 5.0 V.

Cytat Zamieszczone przez Bodzius Zobacz posta
    ... znalazłem podejrzanie tanie karty Extreme III na allegro:
    http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=493366459

Kupował ktoś od niego??
    Pewni sprzedawcy działający na Allegro i oferujący oryginalne karty SanDisk-a to m. in. :

http://allegro.pl/show_user.php?search=www_e-hama_pl
    http://allegro.pl/show_user.php?search=digital_warszawa
    http://allegro.pl/show_user.php?search=HERMESPL
    Ostatnio edytowane przez axk ; 08-12-2008 o 17:47 Powód: Automerged Doublepost
    EOS + Speedlite

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów