Tak tylko mowimy o uzywanym DsII ? Wiem ze w sumie z tego dofinansowania mozna kupowac uzywany sprzet , nie wiem ile z tym problemow moze byc tylko ;] , spr dowiedziec sie po 15 jak to ma wygladac na przyszly rok.
Tak tylko mowimy o uzywanym DsII ? Wiem ze w sumie z tego dofinansowania mozna kupowac uzywany sprzet , nie wiem ile z tym problemow moze byc tylko ;] , spr dowiedziec sie po 15 jak to ma wygladac na przyszly rok.
no comment...
Przy stałkach lampkę w zapasie warto na wszelki wypadek ze sobą mieć...
i tak sobie myślę, że w zasadzie wystarczyłaby do potrzebnego małego doświetlenia Speedlight 220EX, małe to i zgrabne, moc można zredukować bądź wzmocnić (przez aparat)... właściwie cóż więcej potrzeba gdy f/1.4 i 3200iso na pokładziePodejrzewam, ze są ślubni którym to maleństwo w zupełności wystarczy i potrfią nią osiągać świetne rezultaty. Zastanawiam się, czy 430EX jednak nie sprzedać (wielkie to jednak bydle
) i takiego maleństwa (albo nawet dwóch) sobie nie sprawić + fitry korekcyjne
...
Ja mogę powiedzieć ze nie raz 1,4 czy 1,2 i iso 3200 + 580 EX II - brakowało światła. Tak że lampa zawsze się przyda jeśli się jej używa z głową. Nawet nie tyle co się przyda co ułatwi prace.
Myślałem o raczej małym dyfuzorze. To że na wprost chyba nie jest aż takim problemem jak to się zwykło uważać jeśli otrzymujemy w zastanym świetle1/60s przy f/1.4-1.8 i 3200iso. Rzadko mi się zdarza - odkąd mam stałki - aby przy takch parametrach - a można jeszcze zejść na 1/30s - niewystarczałoby światła w kościele (w sali weselnej może rzadziej). Lampka z mocą na -0.5-0.7 powinna wtedy tylko ładnie doświetlić parę. Dlatego rozpraszający miękki dyfuzor/softbox chyba wystarczyłby. Jeśli ktoś próbował zabawę z 220EX w sesji ślubnej w kościele (podejrzewam jednak że niewielu "bo to amatorska lampka do kompaktów") to będę wdzięczny za podzielenie się jakimiś uwagami jak sprawdza się to maleństwo.
Marek - ale yerzu nie ma stajla jak Ty![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
Czy korzysta ktoś z softboxa z lampką (dla bliskich ujęć)? Nie chodzi mi o dyfuzor Stofena czy rozpraszacze Lumiquesta ale własnie mały softboxik na lampce dający bardzo miękki błysk. Produkuje ktoś coś takiego?
Ja mam takie dwa - sam sobie zrobiłemMiały być na kilka imprez a starszy ma już chyba z 1.5 roku. Generalnie jest to dla mnie mniejsze zło - zakładam to, gdy już kompletnie nie ma od czego odbić (sale teatralne np. albo zajazdy z belkowymi czarnymi ścianami/stropami). Gdzieś w googlach są schematy (artykuł był chyba do 550EX pisany) jak to wyciąć i skleić.
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński