Na dzień dzisiejszy przymknij jakikolwiek obiektyw do f8 czy f16 i zobacz czy dasz rade ostrzyć
No więc to akurat mam za sobą, i dlatego też nie bezpodstawnie podważam swoje możliwości.. :neutral: Wiem że wszystko przyjdzie z czasem, ale potwierdzenia albo matówki nie chcę kupić wyłącznie dla własnej wygody. Po prostu to według mnie jedyny gwarant ostrości zdjęcia. Pomijając minimalną wadę wzroku w moim przypadku (korekta wizjera jest średnio skuteczna) - jest jeszcze przyzwyczajenie. Po minolcie X700 (z klinem) nie umiem wyczuć eosów

Tmontów nie widziałem z potwierdzeniem ostrości,są natomiast M42 ,zawsze można kupic tmount na M42 i dalej przejściówkę M42 /Eos z potwierdzeniem.
Słuchaj.. Może ja źle rozumiem optyczne zasady funkcjonowania pierścieni makro.. Ale czy przez połączenie dwóch przejściówek nie wyprodukuję sobie gratis pierścienia pośredniego?
I jeśli chodzi o taki mix.. A może by spróbować zamocować dandelion na Tmount'cie?

Cytat Zamieszczone przez analogforever Zobacz posta
Ustawić ostrośc poprawnie nie jest w moim odczuciu specjalnie trudno,osobicie ostrzę na matówkę bez pomocy mikrorastrów,klinów itd. ,ale istnieje moment naciśnięcia spustu migawki i tu zaczyna być problem. Nie poruszę dzisiaj tego tematu bo za dużo pisania by było. :-D
Więc tobie i sobie życzę nieco więcej twojego wolnego czasu, i pogłębienie tematu w oddzielnym wątku