Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: SPIRATONE MC 400mm f6.3 dla EOS EF

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Więc cierpliwie czekam :cool:
    Fajnie jak znajdziesz czas.
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Miasto

Domyślnie

No dobrze.. W międzyczasie jako przyczynek do dyskusji, albo wręcz podsumowanie wątku, wstawiam dwie fotki z paru które przesłał mi Tomasz Urbanowicz (jeszcze raz dzięki!).

Ja już nie mam żadnych wątpliwości.

PS - przy czym mam wrażenie że na wiewiórze wychodzą drobne aberracje
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja dodam jeszcze, że z najmniejszym pierścieniem, przy natężeniu światła takim jak przy wiewiórce, potwierdzenie ostrości z dandeliona powinno jeszcze jakoś działać.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Miasto

Domyślnie

Co rozumiesz przez "najmniejszy pierścień"?

No i wlaśnie to pytanie na które cały czas nie znam odpowiedzi.. Czy T-mounty bywają z potwierdzeniem? Czy chodzi ci o Eos/FD z dandelionem?

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

sample zrobione na 10D ,pierwsze zdjęcie dla porównania Sigma ,bodaj 18-50mm /2,8 DC EX czy coś takiego, na przysłonie 4,drugie i trzecie z tego samego miejsca lustrzany 500/8 z przejściówką FD/EOS (z soczewką) ,zdjęcia mają zmienione poziomy kotrastu i jasności w porównaniu z tym co wyszło z aparatu ponieważ pomiar światła w 10D prześwietlił je nie wiadomo z jakiego powodu ,drugie jest dodatkowo podostrzone delikatnie,trzecie bez ostrzenia.

Nie mogłem natomiast znaleźć już negatywów na których miałem próby z Beroflexem 500/8.

1

2

3
    Ostatnio edytowane przez analogforever ; 30-11-2008 o 21:12
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Miasto

Domyślnie

Widzę że bez wyostrzania się jednak nie obejdzie - ale z drugiej strony, wlewasz nadzieję w me serce, bo i tak nie jest najgorzej
    Inna sprawa, że bez dwóch zdań to światło to wybitnie do pięknej pogody..
    No ale nic. Następny etap - próby własne. Sigma vel Quanta już do mnie jedzie
    Cieeekawe jakie to mocowanie...

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XLesio Zobacz posta
    Widzę że bez wyostrzania się jednak nie obejdzie - ale z drugiej strony, wlewasz nadzieję w me serce, bo i tak nie jest najgorzej
    Inna sprawa, że bez dwóch zdań to światło to wybitnie do pięknej pogody..
    No ale nic. Następny etap - próby własne. Sigma vel Quanta już do mnie jedzie
    Cieeekawe jakie to mocowanie...
    bez wyostrzania imo to rzadko które zdjęcie cyfrowe jest pokazywane w sieci.Masz przykład tej Sigmy którą użyliśmy do testów,obiektyw za 1,8kzł z dobrymi ocenami i .... .A kombinacja która przez wszystkich była by wyśmiana czyli lustrzany obiektyw z przejścióką FD/EOS dał dobry obraz ,i tylko dla tego obiektywu zakupie 450 D ,a nie Pentaxa K200D o którym bardzo poważnie myślałem.Nie dość że lustrzak na zdjęciu zgubił wielką winiete którą są obarczone te konstrukcje to w tej kombinacji daje coś ok 1000mm/f8-11 (1,6x1,3x500) co jest bardzo dobrym wynikiem i nie potrzeba wbrew pozorom żadnych dupereli typu dandelion do zrobienia ostrego zdjęcia,ja przynajmniej nie mam problemu zrobić ostre zdjęcie nawet na przysłonie 16 w MF w niesłoneczny dzień.
    Ostatnio edytowane przez analogforever ; 30-11-2008 o 22:02

Miasto

Domyślnie

Już miałem zapytać jak to jest, że analog for ever kupuje 450D, ale uświadomiłem sobie że to nie to samo co onlyanalog

I ja mimo wszystko będę szukał metody na skuteczne ostrzenie z ręki - tym bardziej że nadal mówię o tym szkle w kontekście Eosa30.
    Ponieważ wciąż nie wiem czy Tmounty miewają potwierdzenie, na wszelki zacząłem szukać matówek z klinem do swojej puszki. No i zawód.. Na rynku widziałem tylko takie pod 40/50D. No i teraz kolejna zagadka, jak się ma matówka ze zdigitalizowanego XXD do analogowej puszki.. Szlag. Same pytania, a odpowiedzi jak na lekarstwo

Analog - a miałeś może w rękach lustro + pierścień x2? Bardzo ciemno się robi? Nie mam pojęcia jak się przelicza utratę światła z converterem.. Też x2?

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XLesio Zobacz posta
    Już miałem zapytać jak to jest, że analog for ever kupuje 450D, ale uświadomiłem sobie że to nie to samo co onlyanalog

I ja mimo wszystko będę szukał metody na skuteczne ostrzenie z ręki - tym bardziej że nadal mówię o tym szkle w kontekście Eosa30.
    Ponieważ wciąż nie wiem czy Tmounty miewają potwierdzenie, na wszelki zacząłem szukać matówek z klinem do swojej puszki. No i zawód.. Na rynku widziałem tylko takie pod 40/50D. No i teraz kolejna zagadka, jak się ma matówka ze zdigitalizowanego XXD do analogowej puszki.. Szlag. Same pytania, a odpowiedzi jak na lekarstwo

Analog - a miałeś może w rękach lustro + pierścień x2? Bardzo ciemno się robi? Nie mam pojęcia jak się przelicza utratę światła z converterem.. Też x2?
    450D kupuje żona,mi są takie gadżety niespecjalnie potrzebne,choć czasami pewnie użyje.Jeśli chodzi o ostrzenie z ręki to tu jest mały problem szczególnie przy fofografi długimi obiektywami i trzeba by rozgraniczyć nieco dwie sprawy , ustawienie ostrości na matówce nie pokrywa się często z tym co będzie na negatywie.Ustawić ostrośc poprawnie nie jest w moim odczuciu specjalnie trudno,osobicie ostrzę na matówkę bez pomocy mikrorastrów,klinów itd. ,ale istnieje moment naciśnięcia spustu migawki i tu zaczyna być problem. Nie poruszę dzisiaj tego tematu bo za dużo pisania by było. :-D

Na 10 D ostrzy mi się bezproblemowo wizjer jest tak jasny jak w moim T90 ,450 D ma mniejszy wizjer ,ale też raczej nie obawiam się problemów po tym jak w niego popatrzyłem.

Tmontów nie widziałem z potwierdzeniem ostrości,są natomiast M42 ,zawsze można kupic tmount na M42 i dalej przejściówkę M42 /Eos z potwierdzeniem.

Konewrter x 2 zmniejsza światło o 2 przysłony, taki mniejszy x1,4 o jedną.
    Zaczyna być wtedy ciemnawo ale spokojnie można ustawić ostrość na matówce z tym że wyzwolenie migawki przy czasie 1/30s z ogniskową 1000mm to już super porządny statyw i kablowe lub bezprzewodowe wyzwalanie,szczególnie jak fotografowany obiekt jest daleko.

Temat ciężki ale ogólnie wdzięczny,jak zastąpić 400/2,8 L za 25 kzł obiektywem 400/5,6 za 0,3 kzł.Tylko próby i próby.Na dzień dzisiejszy przymknij jakikolwiek obiektyw do f8 czy f16 i zobacz czy dasz rade ostrzyć,w przypdaku długiego bedziesz miał łatwiej ze względu na większe powiększenie na matówce.
    Ostatnio edytowane przez analogforever ; 30-11-2008 o 23:16

Miasto

Domyślnie

Na dzień dzisiejszy przymknij jakikolwiek obiektyw do f8 czy f16 i zobacz czy dasz rade ostrzyć
    No więc to akurat mam za sobą, i dlatego też nie bezpodstawnie podważam swoje możliwości.. :neutral: Wiem że wszystko przyjdzie z czasem, ale potwierdzenia albo matówki nie chcę kupić wyłącznie dla własnej wygody. Po prostu to według mnie jedyny gwarant ostrości zdjęcia. Pomijając minimalną wadę wzroku w moim przypadku (korekta wizjera jest średnio skuteczna) - jest jeszcze przyzwyczajenie. Po minolcie X700 (z klinem) nie umiem wyczuć eosów

Tmontów nie widziałem z potwierdzeniem ostrości,są natomiast M42 ,zawsze można kupic tmount na M42 i dalej przejściówkę M42 /Eos z potwierdzeniem.
    Słuchaj.. Może ja źle rozumiem optyczne zasady funkcjonowania pierścieni makro.. Ale czy przez połączenie dwóch przejściówek nie wyprodukuję sobie gratis pierścienia pośredniego?
    I jeśli chodzi o taki mix.. A może by spróbować zamocować dandelion na Tmount'cie?

Cytat Zamieszczone przez analogforever Zobacz posta
    Ustawić ostrośc poprawnie nie jest w moim odczuciu specjalnie trudno,osobicie ostrzę na matówkę bez pomocy mikrorastrów,klinów itd. ,ale istnieje moment naciśnięcia spustu migawki i tu zaczyna być problem. Nie poruszę dzisiaj tego tematu bo za dużo pisania by było. :-D
    Więc tobie i sobie życzę nieco więcej twojego wolnego czasu, i pogłębienie tematu w oddzielnym wątku

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów