Strona 26 z 36 PierwszyPierwszy ... 162425262728 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 357

Wątek: Canon EOS 1000D

przemczyslaw
    Guest

Domyślnie

Witam wszystkim.
    Jestem uzytkownikiem kilku amatorkich puszek Canona, zarówno analogowych i cyfrowych. 1000d i 450d znam tylko ze specyfikacji i uważam, że różnice między nimi w zaden sposób nie dają podstaw do twierdzenia, że jeżeli chcesz się rozwijać to tylko z 450d.

Cytat Zamieszczone przez zyyys Zobacz posta
    Przede wszystkim punktowego pomiaru światła.
    punktowy pomiat to faktycznie użyteczna różnica, tak jak lepszy AF, ale dla amatora nie ma to wg mnie żadnego znaczenia. Można dojść z 1000d do świetnych rezultatów w sensie uzyskiwania fotek zgodnie z zamiarem. Tak już najczęściej jest, że w nowszym albo wyższym modelu pewne funkcje są lepsze (choć nie zawsze). Jeszcze raz twierdze, że porównując specyfikacje tych modeli, twierdze że dla amatora robienia fotek, a nie ścigania się na "osiągi" są podobnie użyteczne.

Pozdrowienia

szymarek
    Guest

Domyślnie

Wczoraj w końcu dostałem paczkę. Apart całkiem przyjemnie leży w dłoni, ma dużo opcji do wyboru. Jak na razie większość stanowi dla mnie zagadkę. Na razie oswajam się z "gałkologią" i testuję wszelkie ustawienia. Naprawdę jak dla mnie to skok jest ogromny. Jak dla mnie to bardzo dobry wybór na początek. Zdecydowanie polecam każdemu kto stawia pierwsze kroki w lustrzankach. Każdy bardziej zaawansowany użytkownik kupi sobie lepszy model, ale ja na swoim poziomie nie jestem w stanie wykorzystać zalet droższych modeli. Teraz czeka mnie sporo pracy aby zdjęcia wychodziły mi na przyzwoitym poziomie.

ps.
    łatwiej nauczyć się jeździć na maluchu, a dopiero potem przesiąść się na Mercedesa. W drugą stronę jest to raczej nie możliwe

JedrzeJ
    Guest

Domyślnie

no w końcu, po pzeczytaniu połowy googli
    szukania po róznych forach, kupienia 3 gazet (testy lustrzanek itp itd=45zł... :/ )

Wybór padł na
    Canon EOS 1000D...

dlaczego ?
    Ponieważ lepszy od niego jest tylko 450D, który róźni się takimi bajerami jak gumowy uchwyt na kciuk, czujnik wyłączenia wyświetlacza gdy przykładamy oko do wizjera, punkt pomiaru światła, i 2 pkt więcej AF...

do wyboru miałem Nikon 40D, 60D, Canon EOS 350D, 450D, 400D, Pentax K200, Sony Alpha 100, 200, 300...

i szczerze powiedziawszy nie ma lepszej NOWEJ lustrzanki do 1700-2000zł z Kitowym obiektywem... bo do 2000zł dla niektórych to nie lustrzanka więc nie ma sensu dopłacac do innej dla paru zbędnych bajerów więcej a w zupełności wystarczy 1000D za 1400zł, lepsze to są już 2cyfrowe canony ale one kosztują jeszcze reaz tyle, a obawiam się, że i tak tego nie wykorzystam

Więc Kupuje 1000D z kitem + Stałke 50 Canona 1,8....

Domyślnie

Kurdę też mam ten problem,chciałem kupic Eos'a450 albo ewentualnie jakąś używaną 400'ke w dobrym stanie.1000D wogólę nie wchodził w grę bo jest to już kompletny low-end,ma malutki korpus i kojarzy mi się z leciwą 350D,ale dzisiaj wchodzę do FotoBasi i widzę body 1000D za 988zł!!!!Różnica już jest znacząca i opinie że warto dołożyc do 450d zaczynają się mijac z celem ponieważ różnica już nie jest rzędu 200zł jak parę miesięcy temu ale prawie 500.Zamiast zestawu 450d+Kit IS można dopłacic 200zł i dostac 1000D wraz z EF 28-135 IS UMS a te dwa obiektywy to niebo i ziemia.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

No nieźle - pozazdrościli A200?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ostrowin Zobacz posta
    opinie że warto dołożyc do 450d zaczynają się mijac z celem ponieważ różnica już nie jest rzędu 200zł jak parę miesięcy temu ale prawie 500.
    Też się zaczynam nad tym zastanawiać.. na cyfrowych.pl 1000D + 18-55 + 75-300 można kupic za 1799zł, podczas gdy samo body 450D nadal idzie za 1648.. Co ciekawe są dośc niekonsekwentni, bo czasem obnizają cenę body, bez obnizania zestawu z kitowym szkłem. I co? obiektyw nagle drożeje..? Jakby sie ewentualnie okazało, że puszka jest "zbyt" amatorska, to zawsze ją będzie mozna wymienić..
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Coś już napisał Awatar motoko
    Miasto
    Westquarter / Szkocja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    A dlaczego tylko na polskich?
    Dobra rada: odpuść sobie Olympusa, jest o lata świetlne z tyłu jeśli chodzi o jakość obrazu. Chyba, że zamierzasz robić zdjęcia jedynie w słonecznych kurortach (ale wtedy matryca Olympusa ładnie przepali Ci ostre światła).
    Tyle postów na liczniku a takie pierdoły piszesz...
    I cyfra i analog...

festo
    Guest

Domyślnie 1000D kontra D40?

podepnę się pod wątek , może nikt mnie nie wyrzuci.

Potrzebuję porady w doborze sprzętu.
    Wstępnie wybrałem Nikona D40 18-55 plus 55-200.
    wybrałem się do sklepu aby sprawdzić jak leży w ręce i klapa - moim zdaniem jest zbyt mały i sprawia wrażenie jakby chciał wypaść z ręki, do tego wizjer umieszczony jest zbyt głęboko i nosem "blokuję" sobie dostęp do wizjera.
    Obok stał Canon 1000D oraz Alfa 200 - trzymanie o niebo lepsze - zwycięzcą w tej kategorii została Alfa.
    Choć cena 1000D początkowo wydaje się sporo wyższa od D40 ( Alfę spisuję na straty), to wracam do domu z nastawieniem , że może jednak dołożę do Canona. ( czytaj byłem podjarany ).
    Szukam czegoś na temat Canona i .... kubeł zimnej wody.
    Bo jest to wybebeszona wersja Canona 450D ( chyba - nie jestem znawcą),
    zubożony przetwornik, mniejszy wizjer , mniejszy monitor LCD ( to akurat bez znaczenia) , brak sensora zbliżenia który wyłącza LCD i kilka innych .
    Kolejna stronka - Optycz.. - test
    Zaczynają mnie dobijać kolejnymi "kwiatkami" , a najbardziej dobija mnie spaskudzony AF.

Jak się okazuje różnica cenowa doble kit 40D i 1000D jest niewielka, a więc w co wejść.
    Oczekuję rzeczowych opinii choć nie oczekuję że na tym forum ktoś będzie piał z zachwytu nad Nikonem D40

Wcześniej miałem dwa Zenity, ostatnio - zwykłą małpkę.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez festo Zobacz posta
    Oczekuję rzeczowych opinii choć nie oczekuję że na tym forum ktoś będzie piał z zachwytu nad Nikonem D40
    No bo tu się nie ma nad czym rozwodzić. D40 to kastrat jeszcze gorszy niż 1000D i tyle.
    W sumie w tym segmencie praktycznie co wybierzesz będzie dobre. Dopiero po jakimś czasie człowiek zyskuje świadomość wad sprzętu i tego czego na prawdę potrzebuje.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

festo
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No bo tu się nie ma nad czym rozwodzić. D40 to kastrat jeszcze gorszy niż 1000D i tyle.
    W sumie w tym segmencie praktycznie co wybierzesz będzie dobre. Dopiero po jakimś czasie człowiek zyskuje świadomość wad sprzętu i tego czego na prawdę potrzebuje.
    no argumentacja niezła
    z tego wynika , że nawet jak kupie używanego w tym segmencie z niedziałającym AF dla przykładu - to też będzie dobrze.
    Wygląda na to że Canon i Nikon sprzedaje totalne gó... , znaczy badziewie za jakieś 2 000zł.
    Skoro bez różnicy to po co przepłacać w takim razie ?
    300 - 400zł piechotą nie chodzi po ulicy.
    Jakoś z taką argumentacją to trudno jest mi się zgodzić

Strona 26 z 36 PierwszyPierwszy ... 162425262728 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów