Hm, dziwne, że to ja o tym informuję. 5D MK2 jest dostępny w sklepach od dziś. Wiadomość prosto z ... Chin:-D. Ciekawe czy jak sie obudzimy to będzie w Europie?
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Sven, po co się czepiasz MMM? Kupujesz 2 sztuki - OK. Cieszymy się z tobą, ale zauważ proszę, że są inni, których 5D2 nie zachwyca na tle konkurencji (czy to D700 czy 5D classic)... no cóż zdaje się, że every picture tells a story...
the silence is deafening
Panowie jeszcze chwilka i wszystkie spory rozstrzygnięte zostaną w praktyce, szkoda nerwów![]()
6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L
Z tego co zrozumiałem to sven raczej "czepia się" tego że MMM od początku wątku jak mantrę powtarza swoje "przemyślenia", nie wnosząc od dłuższego czasu nic nowego do tematu. Zrozumiałbym może gdyby choć potrzymał 5DmII i tak na niego "sadził". A tak...
EDIT: Widzę że zaatakowany sam się wybronił![]()
![]()
![]()
regulamin pkt 8
Pokazałem sampla, wywołany na zerowych ustawieniach, bez kręcenia suwaczkami. Może nawet lepiej że to nie ja go robiłem bo pewnie zaraz ktoś by jeszcze napisał że specjalnie wyszedł mi taki słaby i z BFem żebym mógł się dalej czepiać jak nie jakości obrazu to autofokusa :-)
To nie moja opinia o 5D2 powoduje że sample są słabe, to ten aparat takie robi.
Wcale nie wszystko :-)
- wyświetlacz jest fajny (lepszy niż w 5D)
- kalibrować można obiektywy (prymitywne to, ale w 5D nie ma wcale)
- menu jest fajne
- przycisk AF-ON jest fajny
- przycisk podświetlenia górnego LCD jest fajny (w 5D jest w takim miejscu że jak ktoś ma krótkiego palca to trudno wcisnąć)
- ISO się cały czas wyświetla w wizjerze, to tez jest fajne (w 5D tylko w czasie zmiany)
- większa trwałość migawki (150,000 vs 100,000 w 5D)
- z bardzo ostrymi stałkami na ISO100 na pewno będzie trochę większa realna rozdziałka niż w starym 5D (do studia się może przydać).
- wizjer podobno jaśniejszy (w 5D trochę ciemnawo jest w porównaniu z np. 40D)
Także, dużo fajnych rzeczy (jak dla mnie, innych ficzerów nie używam) za te dodatkowe 4000zł ma ten korpus...
Ostatnio edytowane przez MMM ; 24-11-2008 o 01:33