Przy przekadrowaniu ostrość idzie w kierunku BF. Mając trochę doświadczenia przy danej stałce można wziąć poprawkę i ostrzyć minimalnie na FF przed przekadrowaniem.
Drugi sposób przyśpieszający ustawianie ostrości i minimalizowanie przekadrowania to taki aby ostrzyć centralnym AF na coś leżące w tej samej płaszczyźnie co obiekt który nas interesuje. Czasem tak właśnie robię przy portrecie ustawiając ostrość gdzieś na dekolt (oglądam wcześniej modelkę z profilu żeby wiedzieć gdzie) i ostrość jest też wtedy na oczach a machania aparatem prawie nie ma.
Ja też często celuję w dekolt, ale to nie było do tej pory przemyślane. Jak widać faceci mają wbudowany moduł korygujący BF przy przekadrowaniu
photographus: Zluzuj :-)
KurdeZupełnie was pokrzywiło? Jak zadaję luźno pytanie o sposób na radzenie sobie z niedoskonałościami bocznych punktów, to dostaję fangę i wysyła mnie się na podwórko. Jak grzecznie odpisuję, że nie miałem zamiaru nikogo obrazić, a wręcz odwrotnie - spróbować skorzystać z czyjegoś doświadczenia - to mam zluzować
Nie, to jakiś fotomatrix, daję słowo.
Jak ze mnie finito. Nie ma sensu budować OT-a. Można dalej się onanizować.
Pozdrawiam
regulamin pkt 8
Mam delikatne pytanie bo zamierzam kupic ten beznadziejny aparat z niedzialajacym autofocusem - czy folia ochronna na lcd z 50d bedzie pasowac czy musze czekac az stworza super idealny model dla mk2?
Pozdrawiam
A kupic nie mozesz wiekszego kawalka by sobie samemu przyciac?![]()
Nie wiem, czy ktoś już wspominał, ale do Gwiazdki możemy nie zobaczyć w sprzedaży marka II. Ciekawe, czemu...
O obiektywach wiem prawie wszystko
Bardzo możliwe, że temu:
Firstly, the 5D Mark II is the most preordered camera in Canon’s history. Initial shipment forecasts have been miles off. This is great news for Canon for sure. Not great for the consumers.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
podobnie miała się sprawa z 1dsmkIII. Premiera we wrześniu, a realnie do dostania u nas był w grudniu/styczniu. A preorder nieporównywalnie mniejszy...