Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 125

Wątek: Smakowite zdjęcia czyli fotografowanie żywności

Coś już napisał
    Miasto
    WestSideWrzeszcz

Domyślnie

a jak już zdjęcia będą dobre, to będzie trzeba gazetkę zaprojektować. Bo z tego co rozumiem zdjęcia nie są do oprawienia w ramkę, tylko by sprzedaż wzrosła. Więc jak przyjdzie do robienia gazetki, to też lepiej samemu. Grafik za dużo weźmie. Bez problemu można to w corelu pyknąć. Tylko, że trzeba zaoszczędzić na drukarni, to lepiej tą tanśzą wybrać. No i papier, kredowy za drogi. Taki jak gazetka w carrefurze wystarczy, tylko że zdjęcia, które właściciel sam zrobi i będą już całkiem znośne, sam złoży w corelu, i wydrukuje na tanim papierze wyjdą jak na stronie 1wszej tego topiku...
    Na każdym etapie można coś zaoszczędzić, ale na 100we zepsuć...Jakby co jestem grafikiem, mogę pomóc
    pozdrawiam
    You_Me_Kan`on

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez japrzepraszam Zobacz posta
    a jak już zdjęcia będą dobre, to będzie trzeba gazetkę zaprojektować. Bo z tego co rozumiem zdjęcia nie są do oprawienia w ramkę, tylko by sprzedaż wzrosła. Więc jak przyjdzie do robienia gazetki, to też lepiej samemu. Grafik za dużo weźmie. Bez problemu można to w corelu pyknąć. Tylko, że trzeba zaoszczędzić na drukarni, to lepiej tą tanśzą wybrać. No i papier, kredowy za drogi. Taki jak gazetka w carrefurze wystarczy, tylko że zdjęcia, które właściciel sam zrobi i będą już całkiem znośne, sam złoży w corelu, i wydrukuje na tanim papierze wyjdą jak na stronie 1wszej tego topiku...
    Na każdym etapie można coś zaoszczędzić, ale na 100we zepsuć...Jakby co jestem grafikiem, mogę pomóc
    pozdrawiam
    Się zapędziłeś ;-) Taki jak w carrefurze to już jest lepszy. Może być jeszcze gorszy - zwykły gazetowy. Już jestem w stanie sobie to wyobrazić :-)
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Tak ogólnie, sądząc po tym co sam i wielu moich sąsiadów robi z listami od Rossmana, Reala i innymi podobnymi to... związek pomiędzy tym rodzajem reklamy a wzrostem sprzedaży jest dość luźny. Ludzie się przyzwyczaili, że coś na zdjęciu wygląda super a "w dotyku" jakoś traci swój urok. Sporo osób czytanie reklamy zaczyna od tego co jest napisane drobnym drukiem - ja też.

Zamiast robić 125 zdjęć, których później i tak nikt nie będzie oglądał bo wszyscy z grubsza wiedzą jak wygląda pasztetowa chyba rozsądniej byłoby zrobić 5-10 zdjęć topowych produktów. Dobrych zdjęć u fachowca. Zresztą w sumie i tak nie wiemy do czego te zdjęcia mają być. Katalog produktów? Też nie trzeba zdjęć wszystkiego - patrz przykład z pasztetową.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    ... Zresztą w sumie i tak nie wiemy do czego te zdjęcia mają być. Katalog produktów? Też nie trzeba zdjęć wszystkiego - patrz przykład z pasztetową.
    To trochę inaczej jest: katalogi i strony producentów żywności kierowane są nie do konsumentów lecz do do hurtowników i dużych sieci handlowych. Lista 125-ciu produktów nie wygląda zbyt efektownie, 125 obrazków z podpisami zdecydowanie lepiej.
    Nie zmienia to oczywiście faktu że czynnikiem decydującym dla sieci kołchozów jest niska cena i warunki płatności a dla hurtowni czy mniejszych sieci, dbających o markę znośna jakość za rozsądną cenę.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    ... Lista 125-ciu produktów nie wygląda zbyt efektownie, 125 obrazków z podpisami zdecydowanie lepiej.....
    W tych supermarketach też pracują ludzie, którzy na codzień mają dość nachalnej reklamy i którzy wiedzą jak wygląda nie tylko pasztetowa ale i kabanosy odróżnią od zwyczajnej. Ich i tak interesuje, jak napisałeś, cena, marża jaką mogą zgarnąć i warunki płatności, dostawy itp.

Jeśli to ma być katalog to są przecież wzorce jak zrobić katalog reklamowy. Jedna strona z dużym zdjęciem smakowitości na której znajduje się np. 20 różnych produktów na raz (jedno duże ładne zdjęcie) a na stronie obok lista z cenami. Na 10 stronach można zmieścić wszystko. Wychodzi 7 zdjęć. 5 na stronach i dwa na okładkach. Pozostałe 3 zdjęcia (do 10) mogą być zdjęciami z masarni.

EDIT: Po obejrzeniu 125 zdjęć - w sumie takich samych - deska, wędlina, warzywa to... brrrrr... działa odwrotnie czyli zniechęca.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 14-11-2008 o 11:53

Janusz,

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jeśli to ma być katalog to są przecież wzorce jak zrobić katalog reklamowy. Jedna strona z dużym zdjęciem smakowitości na której znajduje się np. 20 różnych produktów na raz (jedno duże ładne zdjęcie) a na stronie obok lista z cenami. Na 10 stronach można zmieścić wszystko. Wychodzi 7 zdjęć. 5 na stronach i dwa na okładkach.
    Można, ale przyjęło się (zwłaszcza w branży mięsnej, ale i w innych spożywkach też) że każdy produkt ma swoją fotkę. Ponadto, w tych katalogach nigdy nie ma cen. Cena jest zazwyczaj indywidualnie negocjowana, ewentualnie odbiorców dzieli się na grupy, w zależności od wielkości obrotu. Informowanie klienta że większy od niego ma ileś tam taniej to dość duży błąd.
    Pozostałe 3 zdjęcia (do 10) mogą być zdjęciami z masarni.
    Boże uchowaj, zakłady mięsne bronią się rękami i nogami przed pokazywaniem tego co mają w środku, fotka z zewnątrz, wnętrze sklepu firmowego, ew hol w budynku biurowym, jeśli przestronny i ciekawie urządzony jest. Zdjęcia pokazujące częśc produkcyjną lub zaplecze zakładu należą do rzadkości.
    EDIT: Po obejrzeniu 125 zdjęć - w sumie takich samych - deska, wędlina, warzywa to... brrrrr... działa odwrotnie czyli zniechęca.
    Podkreślam, to nie jest adresowane do konsumenta, lecz do handlowca, dla którego przeglądanie takiego katlogu (bądź strony www) to wyłącznie praca.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    .....
    Podkreślam, to nie jest adresowane do konsumenta, lecz do handlowca, dla którego przeglądanie takiego katlogu (bądź strony www) to wyłącznie praca.
    No ja też "robię w zaopatrzeniu" kupując rocznie żarcia za ok 80,000 - 100,000 $. Ważniejsze od zdjęć jest np. łatwość zrobienia zamówienia - bo dostawca daje mi do ręki dyskietkę z katalogiem i programem do zrobienia zamówienia. Papierowe katalogi to najczęściej foldery reklamowe ładnie wydane i właściwie nie pokazujące niczego.

jacek-g poza, bardzo ogólnym stwierdzeniem "dla potrzeb firmy" nie określił do czego toto ma być.

Janusz,

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

No ja też "robię w zaopatrzeniu" kupując rocznie żarcia za ok 80,000 - 100,000 $. Ważniejsze od zdjęć jest np. łatwość zrobienia zamówienia - bo dostawca daje mi do ręki dyskietkę z katalogiem i programem do zrobienia zamówienia.
    Dla Ciebie, ze zrozumiałych względów, ważna jest łatwość dokonania zamówienia, dla pośrednika (handlowca) już mniej
    Papierowe katalogi to najczęściej foldery reklamowe ładnie wydane i właściwie nie pokazujące niczego.
    W tej branży tak, w mojej już nie. Wciąż częste jest że www ew. firmowe CD to tylko reklamówka/prezentacja, informacje techniczne znajdują się w opasłych papierowych katalogach (a to co można pobrać ze strony, jesli można, to te same katalogi, tyle że w pdf-ie)
    jacek-g poza, bardzo ogólnym stwierdzeniem "dla potrzeb firmy" nie określił do czego toto ma być.
    Wiem, ale można się domyślić ;-)

P.S. Tak czy siak foty powinny być porządne ;-)

jacek-g
    Guest

Domyślnie

Kolega MacGyver dobrze prawi, zdjęcia miały iść na katalog na stronę www i taki mały do druku, generalnie wszystko to kierowane jest do hurtowników, to nie ma być jakaś super wyszukana reklama dla klientów, po prostu katalog który przedstawiciel będący w hurtowni może pokazać i zostawić, bo wysyłać przedstawiciela bez niczego do nowej hurtowni to takie trochę nie bardzo, przecież nie będzie opowiadał jak co wygląda i ile waży jednostka produktu.

Główne znaczenie dla hurtowników mają cena, terminy płatności, a produkt musi być atrakcyjny dla detalistów.

Zdjęcia to zacząłem sam robić bo po pierwsze jest tego sporo, a po drugie w miesiącu wchodzi kilka nowych produktów i albo się utrzymują albo nie i trochę bez sensu wzywać fotografa albo mu wozić wędliny co tydzień.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek-g Zobacz posta

Zdjęcia to zacząłem sam robić bo po pierwsze jest tego sporo, a po drugie w miesiącu wchodzi kilka nowych produktów i albo się utrzymują albo nie i trochę bez sensu wzywać fotografa albo mu wozić wędliny co tydzień.
    To trzeba mu było barter zaproponować ;-)
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów