Strona 6 z 85 PierwszyPierwszy ... 456781656 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja bym chętnie zobaczył fotki z SX1/Sx10, szczególnie te robione przy maksymalnym zoomie. Chodzi mi o ostrość obiektywu w tym ustawieniu. Druga sprawa, czy podczas robienia zdjęć np. w uniwersalnym programie P, korekcję ekspozycji można w każdej chwili zmieniać naciskając klawisze kursora, czy też za każdym razem trzeba wchodzić w menu?

Dopiero zaczyna Awatar Lech
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

Sam aparacik SX10 jest estetycznie, solidnie wykonany. Nie spada pokrywka obiektywu, jak to wszyscy pisali o S5. W wersji książeczkowej jest instrukcja "pierwsze kroki", pełna instrukcja, instrukcja drukowania i oprogramowania jest na płycie w pdf.
    Ostatnie moje doświadczenia, to zdjęcia Canonem 400D z Tamronem 17-50 2.8. Tak porównując to można być ciut rozczarowanym co do zdjęć. Brak mi trochę czasu (praca) i słońca, żeby wyjść gdzieś w plener i po testować.
    Jak na kompakt jest dość duże szkło, jest gwint, ale instrukcja nic nie wspomina o stosowaniu filtrów. Dość zdziwił mnie sposób otwierania wbudowanej lampy błyskowej - ręcznie się ją podnosi. Metalowy gwint na statyw, wyprodukowano w Japonii, czytelne menu, ogólnie solidne wykonanie, takie są pierwsze wrażenia.
    Jak na kompakt to jest dość ciężki, np.: Fuji S5600 to przy nim jak plastikowa wydmuszka.
    Według lustrzanki, jest niewielki, kompaktowy, a właśnie chodziło mi o coś uniwersalnego, niedużego, co można wrzucić w plecak, jak chodzi się po szlakach.

krzylo - korekta ekspozycji, oddzielny przycisk funkcyjny, naciskasz go i pokręcasz kółeczkiem w lewo, prawo, jeszcze raz naciskach i wychodzisz z funkcji.

lb10- instrukcja strona 134 i 281
    Pozdrawiam. Lech

lb10
    Guest

Domyślnie

Wspomniane strony instrukcji nie zawierają odpowiedzi na moje pytanie. Wiem jak ustawić wartość kompensacji, wiem w których trybach da się to zrobić. Rzecz w tym, że nawet gdy ustawię wartość na zero to cały czas na wyświetlaczu pokazane jest ±0 (już po wyjściu z ustawiania kompensacji). Tak więc w pewnych sytuacjach mam tylko ramkę fokusa i to ±0 na dole po prawej- czy da sie to jakoś ukryć?

Dopiero zaczyna Awatar szyna

Domyślnie

Znalazłem jakieś zdjęcia testowe SX10
    http://flickr.com/photos/11362312@N0...7607856642482/
    Szkoda że tak niewielki ich rozmiar - w takiej wersji wyglądają całkiem przyzwoicie Ciekawe jak w powiększeniu 100%

krater
    Guest

Domyślnie

Jest szansa zeby ktos wypowiedzial sie o zdjęciach robionych nocą. Jak wtedy zachowuje się stabilizacja obrazu. I czy są znośne te zdjęcia. Mocno zastanawiam sie nad tym aparatem i wybór jest miedzy tym a sony h50. Co wybrac.

Bywalec

Domyślnie

Ja akurat posiadam H50. Czekałem na następce s5 i jakoś nie moglem sie doczekać. Więc zobaczyłem H50 i bez chwili namysłu nabyłem. Nie mniej jednak korci mnie teraz Sx1. I kto wie czy go nie kupie. Jak na razie co do zdjęć Sx10 rozczarowuje ale zobaczymy czekam na konkretny test. A najlepiej na weekend z Sx'em do porównania H50.

Blizzard997
    Guest

Domyślnie

a tak dla porownania w ogólnym rozrachunku jak SX10 ma sie do Nikona D40?

Bywalec

Domyślnie

Tak jak każdy kompakt - niezbyt dobrze. D40 to mniejsze szumy, lepsza plastyka obrazu, mniejsza głębia ostrości no i możliwość wymiany optyki. Co oczywiście wiąże ze sobą duże koszty. Za to SX10 to sprzęt bardzo uniwersalny, dobry na wycieczki i do rodzinnego użytku.
    Ostatnio edytowane przez winiarro ; 12-11-2008 o 19:37
    R5 | Irix 15/2.4 | RF 14-35/4 L IS | RF 35/1.8 IS | RF 50/1.8 | C 85/1.8 | C 135/2 L | RF 70-200/4 L IS | RF 100-500/4.5-7.1 L IS | 430exIII
    https://500px.com/pwiniars/galleries

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Blizzard997 Zobacz posta
    a tak dla porownania w ogólnym rozrachunku jak SX10 ma sie do Nikona D40?
    A ja nawet w "ogólnym rozrachunku" nie rozumiem tego porównania. Nijak te aparaty mają się do siebie. SX10 to kompakt, D40 to lustro; koniec. Jeśli w tego drugiego wpakujesz kupe kasy, masz świetny sprzęt, jesli mówisz o samym "Nikonie D40" bez szkla, to nie nadaje się do niczego, bo nie zrobisz nim nawet zdjęcia..

Ogólnie rzecz biorąc; SX10, to aparat "do wszystkiego", a D40 ma wiekszy potencjał. Innego porownania nie widze, chyba, że je bardziej sprecyzujesz..
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Domyślnie

Ale w jakim kontekście te porównanie cenowym, jakościowym ? Nie da się ogólnie tak porównać.
    To tak samo ogólnie porównać skuter i motor co lepsze ? Bez sensu.
    Sam musisz sobie odpowiedzieć na czym ci zależy na poręczności SX10 duży zakres ogniskowych, możliwość kręcenia filmów czy lustrzanka za większe pieniądze na starcie z mniejszym zakresem ogniskowej (bo pewnie mowa o kitowym zestawie) z większymi gabarytami lecz lepszą jakością obrazu.

Porównanie ogólne sam sobie wydrukuj i zestaw

Sx10 is
    http://www.dpreview.com/reviews/spec...non_sx10is.asp

do D40
    http://www.dpreview.com/reviews/spec...nikon_d40x.asp

Strona 6 z 85 PierwszyPierwszy ... 456781656 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów