Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 125

Wątek: Smakowite zdjęcia czyli fotografowanie żywności

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merciful Zobacz posta
    f10, 1/125 sek, iso 100 + wywal ten stół bezcieniowy... mnie się sprawdza, tylko ,że ja foty wędlin itp już robię jakieś 9 lat
    Od razu można poznać profesjonalną poradę. No a jak ma się ten zestaw parametrów do światła jakie będzie miał pytający przy fotografowaniu? Jeśli będę chciał sfotografować np. karkówkę to wystarczy f10, 1/250, iso 100 i już nawet w głębokiej piwnicy.
    A wracając do początku tego wątku to niech mi ktoś poda idealne parametry do robienia ładnych zdjęć.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jkl8 Zobacz posta
    Od razu można poznać profesjonalną poradę. No a jak ma się ten zestaw parametrów do światła jakie będzie miał pytający przy fotografowaniu?...
    Nie bardzo rozumiem czego się czepiasz. Skrótowo podana recepta na to jakie powinny być podstawowe ustawienia aparatu dla tego typu zdjęć - jak najbardziej słuszne. Czy sądzisz, że merciful powinien podać też ustawienia siły lamp błyskowych?

....
    A wracając do początku tego wątku to niech mi ktoś poda idealne parametry do robienia ładnych zdjęć.
    Przecież to proste jak konstrukcja cepa. Na zielonym, na zielonym... W bardziej skomplikowanych aparatach takich jak lustrzanki też jest taki tryb. Kurde nie ma w jedynkach...
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 08-11-2008 o 22:48 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Wlasnie Janusz napisal to, o czym mialem tez wspomniec. Odstaw w cho... ten namiot. To nie fotografie fotek na allegro, tylko troche inna kategoria foto. Gwarantuje Ci ze jak wezmiesz 2 lampki i ustawisz sobie to na zwyklym stole, osiagniesz znacznie lepsze efekty niz wrzucajac to w namioty i silac sie na nie do konca opanowanaa prace z przedmiotami. Tak jak ktos napisal.. patrzac na pierwsze foto mielonki, odnioslem wrazenie ze to zielone to jakby lekko naleciala plesn. Napewno nie zachecajace do spozycia. Dlaczego fotografujesz wszystko od gory? Rozumiem , ze masz pewne zalozenia ale Ty na razie pokazujesz deseczke + jeden przedmiot... nie podam Ci z rekawa odpowiednich przykladow ale spojrz tutaj :

http://www.strykowski.net/mieso/Wedl...edlin_1480.jpg

czy chociazby serie takich foto :

http://images.google.pl/imgres?imgur...l%3Dpl%26lr%3D

Polecam duzo obserwacji i poszukania podobnych foto. Moze one podsuna Ci jakies pomysly na rozwiazanie kompozycji. To naprawde nie jest bardzo skomplikowane, ale wymaga tez troche wiecej niz rzucenie miesa na deske i pstrykniecie fotografii.

Osobiscie polecam Ci pokazywanie zdjec juz z kompozycja, jakims zestawieniem zamiast zdjecia typu deska + cebula albo deska + ziarnko pieprzu. Bo w takim przypadku latwiej byloby powiedziec Ci co zmienic w kompozycji, co doswietlic , co oslabic, jakie elementy podbajerowac zeby wygladalo korzystnie. Do roboty!

CO do parametrow to tez wymagasz za duzo. Ja Ci powiem tak... Iso jak najmniejsze co bys szumuw uniknal wiec oczywiscie ze statyw obowiazkowo. Sprobuj robic bez flesza i z fleszem, zobacz jakie Ci to daje roznice. Przyslona - to juz twoj wlasny wklad artystyczny i na co chcesz zwrocic uwage. Twoje pytanie podobne jest do tego jakie dostaje : Jak zrobic i ustawic parametry aparatu na koncertach..... niestety, to nie ksiazka kucharska. Nie ma przepisu, ktory ci gwarantuje od razu udane foto. I dlatego tyle to kosztuje! Ktos, komu zlecisz zrobienie foto rowniez musi poswiecic czas na ustawianie, proby, rozne rozwiazania tak , aby wybrac to najkorzystniejsze.
    Ostatnio edytowane przez JaBlam ; 08-11-2008 o 23:08
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Coś już napisał Awatar merciful
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Od razu można poznać profesjonalną poradę. No a jak ma się ten zestaw parametrów do światła jakie będzie miał pytający przy fotografowaniu? Jeśli będę chciał sfotografować np. karkówkę to wystarczy f10, 1/250, iso 100 i już nawet w głębokiej piwnicy.
    następny się znalazł, żądny gotowej recepty, co fotografuje cegły w piwnicy Parametry które podałem są jak najbardziej słuszne, moc lamp i ilość światła to inna brocha. Odnoszę wrażenie, że te foty to mają być "gazetkowe" strzały, a tam ważna jest duża głębia i stosunkowo mało zabawy cieniem.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Nie bardzo rozumiem czego się czepiasz. Skrótowo podana recepta
    Cytat Zamieszczone przez merciful Zobacz posta
    następny się znalazł, żądny gotowej recepty
    Wiedziałem, że wkładam kij w mrowisko, chodzi mi jednak o to, że w gruncie rzeczy to chyba nie ma takiej jednej dokładnej recepty na udane zdjęcia. Moim zdaniem drogą do sukcesu jest umiejętne oświetlenie, zapanowanie nad światłem przy pomocy parametrów naświetlania oraz pewną świadomość posiadanego sprzętu (np. wiedza nt. zależności pomiędzy ogniskową, przesłoną i ostrością hiperfokalną). Kompozycję świadomie pomijam żeby nie wydłużać wypowiedzi.
    I teraz jeśli podamy jeden gotowy zestaw parametrów, jako dobrą radę, to odbiorca tej rady ustawi tak aparat cyknie kilka fotek i może spotkać się z rozczarowaniem. A wtedy to już może się poczuć jakby doszedł do ściany, ponieważ sam nie daje rady, profi mu doradzają ale pewnie jakoś tak żeby nie zdradzić warsztatu bo też nic z tego nie wychodzi.
    Reasumując w tym przypadku jak w tym powiedzeniu o rybaku, rybce i wędce chyba lepiej dać rybakowi wędkę (porady bez parametrów) niż rybkę (poradę z parametrami).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Przecież to proste jak konstrukcja cepa. Na zielonym, na zielonym... W bardziej skomplikowanych aparatach takich jak lustrzanki też jest taki tryb. Kurde nie ma w jedynkach...
    No właśnie ludzie wywalają takie morze kasy na jedynke, a później się okazuje że akurat producent nie wyposażył aparatu w pełen automat. I jak tu zdjęcia robić.
    Leciutko wtrącę temat niezwiązany z wątkiem. Jakiś czas temu kuzyn poprosił mnie o pomoc w wyborze aparatu. Fotografują okazjonalnie, nie ciągnie ich to, podpowiedziałem kompakcik i byli zadowoleni. Po mniej więcej roku zgłaszają mi problem bo "aparat zaczął robić wszystkie zdjęcia w takiej niebieskiej tonacji". Oczywiście okazało się że pobawili się balansem bieli. Wróciłem do ustawień automatycznych i mówię że aparat nie jest taki mądry i to człowiek powinien wiedzieć co robi. Obrazili się na mnie "bo jak mnie prosili o pomoc w wyborze to myśleli że podpowiem taki co już wszystko będzie miał, bo mogli wydać trochę więcej pieniędzy i teraz nie mieć kłopotu"
    Ostatnio edytowane przez jkl8 ; 09-11-2008 o 08:43 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar ukasus
    Miasto
    miasto

Domyślnie

brakuje mi tylko w tym wątku osoby która zaoferuje swoje usługi za pół darmo oczywiście :
    a)z super sprzętem - dopiero co zakupionym
    b)lub z jakies tańsze body z kitem , bez żadnych lamp
    .. i zazwyczaj niekoniecznie super umiejętnościami ..
    to by tylko dopełniało sytuację jak wygląda rynek foto w tej chwili
    ps. sorki że nie do końca na temat ale nie mogłem się powstrzymać
    Ostatnio edytowane przez ukasus ; 09-11-2008 o 11:00
    Eos system

Bywalec Awatar fazid_66
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zwróć uwagę, że jest napisane f10, a nie f11. To musi być poprte głębokim doświadczeniem.

jacek-g
    Guest

Domyślnie

Dzięki za ogrom odpowiedzi!
    Jutro popróbuje, wywaliłem ten namiot w ... Zdjęcia wychodzą o wiele lepsze, no nie ma porównaniu, w namiocie to jedna szarość, brak kolorów.
    Mam do dyspozycji 3 źródła światła, stąd moje pytanie, z której strony dać światło rozproszone, a z której normalne, z której więcej światła, jutro zabieram się do prób, proszę o podpowiedź.
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Jacku... mysle ze wlasnie probu, ktore zamierzasz robic, pokaza Ci jakie ustawienia swiatla beda najlepsze!
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

jacek-g
    Guest

Domyślnie

Coś tam popróbowałem, napiszcie co sądzicie o tych fotkach, trochę je poprawiałem w PS , barwę, nasycenie, kontrast,

Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów