Mówię, w namiocie zrezygnuj z oświetlenia od tyłu i wprowadź korektę -1,5EV. Bedzie na pewno lepiej.
Mówię, w namiocie zrezygnuj z oświetlenia od tyłu i wprowadź korektę -1,5EV. Bedzie na pewno lepiej.
a wcale, że nie wodąbo gliceryną
woda szybko spłynie agliceryna się osadzi... mieszając w roznych proporcjach z woda otrzymuje sie rozne efekty.
W którymś z numerów Focus były opisywane techniki upiększania żywności pod kątem zdjęć. OKazuje się, że do tego istnieją już specjliści z tej dziedziny.
Tzn. tak teoria mówio praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się
Wyłączyłem światło z tyłu, zmieniłem trochę EV ale na plus bo na minus to straszna ciemność się robi, zmieniłem też sposób łapania ostrości na spot.
sztuczna cebula, zniszczona ale powierzchnia nierównomierna taka jaką mają wędliny.
![]()
Zdjęcia sa strasznie blade i mają niesamowicie MAŁO kontrastu...
No i kadry, popracuj nad kadrowaniem - przejzyj sobie stocki ze zdjęciami jedzonka i może zyskasz jakieś inspiracje....
A jak oceniacie fotki tych? http://www.aleksandria.pl/wedzonki.html
Ja mam pytanie.. czemu tak usilnie czepiasz sie tej dechy? Mam wrazenie ze to tak tasmowo bedzie, ze ta sama kompozycja , pod tym samym kątem tylko kielbasa sie bedzie zmieniac.
Zeby nie robic reklamy, nie wiem czy w kazdym sklepie to maja, ale przejdz sie np do sklepu na 4 litery D..A i u nich na scianie przynajmniej u mnie maja fotografie reklamowe wedlin i miesa. Zobacz sobie jak to jest zrobione, jakich metod uzyto, jak rozwiazano. Niestety te fotki sa strasznie blade, przepalone, zestawienie bialego talerza na bialym tle jest dla mnie troche nie teges, a jesli chodzi o deske, poszukaj (to nie jest trudne) porzadnego kawalka deski do krojenia jakich uzywalo sie na wsiach , takie ktore nie beda straszyly "nowoczesnoscia" i tandetą wykonania.
Kiedys robilem cykl martwych natur, moze nie sa jakims tam mistrzostwem ale... http://jblaminsky.com/gallery2/main.php?g2_itemId=701 deski o ktorych Ci pisze naprawde daja klimat.
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
Te Twoje zdjęcia strasznie wyprane ze wszystkiego. Wyprane z koloru, wyprane z kontrastu. Wyglądają jakby poddane wielokrotnemu praniu.
Poniżej trochę poprawione - bez bajerów.
Uparłeś się na namiot bezcieniowy - po co? Chcesz robić ekstrakcję samych wędlin? Normalnie zdjęcie potrzebuje cieni. Tylko w szczególnych przypadkach jest sens użycia namiotu. Tu raczej nie.
Ech.... długa droga przed Tobą.
Edit: W sumie to nieważne czy wędliny dobre czy nie. Potrzebne minimum zmysłu estetycznego i wiedzy jak to pokazać. Potem trochę wiedzy jak zrobić zdjęcia. Ze zdjęciami jest identycznie jak z wędlinami. Dobry fotograf zrobi dobre zdjęcia - tak samo jak dobry masarz zrobi dobre wędliny. Odwrotnie nie bardzo.
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 08-11-2008 o 20:06
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
f10, 1/125 sek, iso 100 + wywal ten stół bezcieniowy... mnie się sprawdza, tylko ,że ja foty wędlin itp już robię jakieś 9 lat i zdecydowanie nie da się zrobić dobrej foty wg jednej prostej recepty... jeszcze moc lamp, kompozycja się kłania. Lepiej to oddaj w dobre ręce
W tytule masz napisane "smakowite zdjęcia", ale to co pokazujesz nie jest smakowite nawet jak Ci się uda ustawić aparat. Musisz na początek powalczyć z kompozycją. Przed strzałem zastanów się czy to co ułożyłeś wygląda na smakowite.
Może spróbuj wypunktować smakowite przymiotniki tego co chcesz focić. Np. dla mnie smakowite owoce są soczyste, słodkie, świeże. Teraz spróbuj ułożyć taką kompozycję która owe przymiotniki będzie sama dyktować. Potem gra światła, cienia i cyk.
Pozdrawiam