Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: ciekawy test AF z niemieckiego fotoMAGAZIN

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Jak nie ma sobie równych, skoro jest dopiero na 5. miejscu? Imponujący wynik 40D, który w teście wypadł lepiej niż jedynki.
    Jak jest na piątym skoro jest na pierwszym .
    Fakt że wynik 40D w tym teście jest imponujący - podejrzewam że to w gównej mierze zasługa konstrukcji punktu krzyżowego.

Cytat Zamieszczone przez wain Zobacz posta
    Zastanawia jedynie fakt ze w 1d i 1ds uklady AF sa takie same a roznice w skutecznosci ogromne. Poza tym nie wiem jeszcze jak ma sie sprawa servo i pojedynczego punktu AF w serii 1d/s. Uaktywniane sa dodatkowe czujniki(jak w 5) czy jedzie tylko na tym jednym? Pewno w CF mozna wlaczyc/wylaczyc ale nie napisali w jakim to bylo stanie. Za duzo pytan..
    Czujniki w Ds są relatywnie mniejsze niż w 1D w stosunku do rozmiaru klatki. To moze być główna przyczyna. Może to być też kwestia optymalizacji algorytmów AF-a. ? Ten w Ds-ie nie jest jednak idealnie wierną kopią AF-a z 1D.

Myślę że wynik tego testu byłby trochę inny gdyby użyto wszystkich punktów AF. Tak na prawdę dopiero wtedy jedynki pokazują pazur (przynajmniej w starych tak było).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    ...
    Myślę że wynik tego testu byłby trochę inny gdyby użyto wszystkich punktów AF. Tak na prawdę dopiero wtedy jedynki pokazują pazur (przynajmniej w starych tak było).
    To raz.

Dwa to pytanie "za 5 punktów" jak był ustawiony AF (CF III-2 i CF III-3) w tych jedynkach. Można sporo popsuć ustawiając na "slow" dla wyrównania szans.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Czujniki w Ds są relatywnie mniejsze niż w 1D w stosunku do rozmiaru klatki. To moze być główna przyczyna.
    Tez o tym na poczatku pomyslalem ale:
    Skoro uklad ten sam to i wielkosc czujinkow ta sama. Jedynie na matowce sa wieksze i szerzej rozstawione przez mniejsze lustro + inny_pryzmat + inna_matowka. No chyba ze to jest inaczej rozwiazane niz to zrozumialem...
    Ostatnio edytowane przez wain ; 30-10-2008 o 15:21

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    To raz.

Dwa to pytanie "za 5 punktów" jak był ustawiony AF (CF III-2 i CF III-3) w tych jedynkach. Można sporo popsuć ustawiając na "slow" dla wyrównania szans.

w przypadku takiego testu z autem zblizajacym sie ze stala predkoscia to ustawienie CF III-2 na slow jest nawet wskazane, poprawia to znacznie skutecznosc

jak sie mozna domyslac wszystkie CF w tescie pewnie nie byly wogole ruszane
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    w przypadku takiego testu z autem zblizajacym sie ze stala predkoscia to ustawienie CF III-2 na slow jest nawet wskazane, poprawia to znacznie skutecznosc
    Fakt. Masz rację

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    ...
    jak sie mozna domyslac wszystkie CF w tescie pewnie nie byly wogole ruszane
    No to jest właśnie to. Test na centralnym oznacza jedynie, że nie wykorzystano pozostałych 18 krzyżowych i zapewne pozostałych liniowych. (Znowu pytanie jak były ustawione CF III-8 ). To trochę tak jakby testować Ferrari tylko na pierwszym biegu i narzekać, że nie osiąga 300 km/h

Tak przy okazji - zupełnie niedawno robiłem podobne testy porównując 5D i 1Ds III. Fakt, że auta różne, prędkość nieznana (podejrzewam, że ok 120-130km/h) a więc test niezbyt obiektywny. Ostrość też oceniałem "na oko" po zmniejszeniu do wspólnych rozmiarów. Wyszło mi że 5D miał ok 30% nietrafionych. 1Ds3 nietrafionych miał ok 2%. W obydwu przypadkach co najmniej połowa to moje własne błędy. Wystarczy, że w tym teście zdjęcia robiło kilka osób i... czynnik ludzki może być decydujący
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 30-10-2008 o 16:02

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Adam1216
    Guest

Domyślnie

Liczy sie nie tylko procent dobrych zdjeć ale i liczba dobrych w zadanym czasie, a tu 1D nie ma sobie równych, co do 1Ds to mnie wynik bardzo nie dziwi, jest to bowiem body przeznaczone bardziej do portretów i krajobrazów niż do zdjęć reporterskich i sportowych

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

O ile mnie pamięć nie myli to test zrobiła ta sama gazeta, według której kilka lat temu nikon d70 miał lepsze szumy od canona 5D. Resztę obiektywizmu sobie dopiszcie.

A o lepszym wypadaniu AF w 40D w stosunku do jedynek może pisać tylko ktoś, kto tych aparatów nie miał w rękach.
    Jarek

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Trochę by wyjaśniały słabe wyniki E3.

"ogniskowa: 200mm " oraz "Przesłona: f/2.8 lub największa (Olympus)" dla obiektywu Zuiko 50-200 f/2.8-3.5 ED SWD to:

ekwiwalent 400mm i przesłona f/3.5

0,5EV mniej światła dla układu AF i 1,5-2 razy dłuższa ogniskowa.
    Nic dziwnego że trudniej trafić ostrą fotkę.

Ten test jest, hmmm.. średnio obiektywny.
    Powinni robić w przypadku Olka fotki na ogniskowej 100mm. Byłby ekwiwalent 200mm i f/2.8.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Trochę by wyjaśniały słabe wyniki E3.

"ogniskowa: 200mm " oraz "Przesłona: f/2.8 lub największa (Olympus)" dla obiektywu Zuiko 50-200 f/2.8-3.5 ED SWD to:

ekwiwalent 400mm i przesłona f/3.5

0,5EV mniej światła dla układu AF i 1,5-2 razy dłuższa ogniskowa.
    Nic dziwnego że trudniej trafić ostrą fotkę.

Ten test jest, hmmm.. średnio obiektywny.
    Powinni robić w przypadku Olka fotki na ogniskowej 100mm. Byłby ekwiwalent 200mm i f/2.8.
    Tia, a co z głębią ostrości??

I czemu Olek robi takie ciemne obiektywy??
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 05-11-2008 o 17:20

Adam1216
    Guest

Domyślnie

Piotr 0602:
    Ogniskowa 200 mm byla zawsze taka sama dla wszystkich obiektywów w tym teście, niezaleznie czy aparat miał pełną klatkę, czy APS-C, czy 4/3 jak w Olku. Wg mnie zmniejszanie ogniskowej i obliczanie ekwiwalentów dla różnych wielkości matryc w różnych aparatach byłoby niepotrzebne i bezzasadne.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów