Ja użyłem programu który dodał mi do nazwy pliku nr zdjęcia wyciągnięty z EXIF i w ten sposób poradziłem sobie nie tylko z osunięciem dubli ale również z posortowaniem zdjęć. Użyłem programiku ściągniętego z WWW, ale nie wiem czy będzie on też działał z Canonami.
No niestety nie wszystko jedno, programy które znalazłem wykrywają i otwierają zdublowane pliki .mp3 , .jpg i inne ale nie radzą sobie z plikami RAW.
Szukam programu który miałby podgląd pliku RAW, bo chcę mieć pewność że nie usuwam dwóch różnych zdjęć o tej samej nazwie tylko zdublowane.
Może ktoś spotkał się z takim programem ?
Jeśli masz dwa pliki z identyczną zawartością, tak binarnie, po prostu kopia, to są to takie same rawy. Nie ma potrzeby podglądać. A naprawdę to potrafi robić cokolwiek. Pierwszy z brzegu: Easy Duplicate Finder link
Zapuszczasz go na folderach, dostajesz listę duplikatów. Możesz je sobie przenieść na bok dla dokładnego sprawdzenia ale temu naprawdę można ufać.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0