Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Program usuwający zdublowane RAW-y.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie Program usuwający zdublowane RAW-y.

Muszę przekopiować bardzo dużą ilość rawów z dwóch komputerów na trzeci, niestety wiele zdjęć wtedy będzie zdublowanych, dodatkowym problemem jest fakt że wiele zdjęć ma taką samą nazwę, ale są to różne zdjęcia / pech chciał że zdjęcia robione 20D i 5D nadawały różnym zdjęciom takie same nazwy, jedyną różnicą jest fakt iż rawy z 5D są większe od rawów z 20D / jaki program pomoże mi uporządkować rawy po skopiowaniu ?

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cokolwiek do usuwania zduplikowanych plików powinno się nadać. tu: http://www.snapfiles.com/freeware/ masz tony freeware'u

A do usuwania zduplikowanych obrazków to np. picasa się nadaje o ile pamiętam.

Jest bardzo fajne narzędzie, dupdetector się nazywa, ale niestety działa tylko do jpegów.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Cokolwiek do usuwania zduplikowanych plików powinno się nadać. tu: http://www.snapfiles.com/freeware/ masz tony freeware'u

A do usuwania zduplikowanych obrazków to np. picasa się nadaje o ile pamiętam.

Jest bardzo fajne narzędzie, dupdetector się nazywa, ale niestety działa tylko do jpegów.
    A mógłbyś zaproponować jeden, twoim zdaniem najlepszy i spełniający moje w/w wymogi ?

Tr0n
    Guest

Domyślnie

Ja użyłem programu który dodał mi do nazwy pliku nr zdjęcia wyciągnięty z EXIF i w ten sposób poradziłem sobie nie tylko z osunięciem dubli ale również z posortowaniem zdjęć. Użyłem programiku ściągniętego z WWW, ale nie wiem czy będzie on też działał z Canonami.

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo Zobacz posta
    A mógłbyś zaproponować jeden, twoim zdaniem najlepszy i spełniający moje w/w wymogi ?
    Naprawdę wszystko jedno. Pierwszy lepszy, który porównuje zawartości plików.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Naprawdę wszystko jedno. Pierwszy lepszy, który porównuje zawartości plików.
    No niestety nie wszystko jedno, programy które znalazłem wykrywają i otwierają zdublowane pliki .mp3 , .jpg i inne ale nie radzą sobie z plikami RAW.
    Szukam programu który miałby podgląd pliku RAW, bo chcę mieć pewność że nie usuwam dwóch różnych zdjęć o tej samej nazwie tylko zdublowane.

Może ktoś spotkał się z takim programem ?

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Szukam programu który miałby podgląd pliku RAW, bo chcę mieć pewność że nie usuwam dwóch różnych zdjęć o tej samej nazwie tylko zdublowane.
    Jeśli masz dwa pliki z identyczną zawartością, tak binarnie, po prostu kopia, to są to takie same rawy. Nie ma potrzeby podglądać. A naprawdę to potrafi robić cokolwiek. Pierwszy z brzegu: Easy Duplicate Finder link
    Zapuszczasz go na folderach, dostajesz listę duplikatów. Możesz je sobie przenieść na bok dla dokładnego sprawdzenia ale temu naprawdę można ufać.

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

hmm, nie jestem pewnien, ale Faststone zmienia nazwy plikow wstawiajac datę z obsługa raw, wiec powinno pomóc

Bywalec Awatar zbirr

Domyślnie

Image Deduplicator skanuje również RAWy, tak twierdzi przynajmniej producent i jest całkiem free.
    pozdr.

Bywalec

Domyślnie

Muszę przekopiować bardzo dużą ilość rawów ... / pech chciał że zdjęcia robione 20D i 5D nadawały różnym zdjęciom takie same nazwy, jedyną różnicą jest fakt iż rawy z 5D są większe od rawów z 20D / jaki program pomoże mi uporządkować rawy po skopiowaniu ?
    proponuję spróbować skorzystać z programu jv16 PowerTools 2008 - wersja polskojęzyczna, trial 30 dniowy nie ma zablokowanych żadnych funkcji, a i inne rzeczy po takiej przeprowadzce warto posprzątać.
    np. można go pobrać z vortalu www.dobreprogramy.pl
    lub http://tech.wp.pl/info_id,12126,kat,...icaid=16e7b:-D
    Canon EOS KissX2(450D) i kilka drobiazgów :razz:

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów