78 i 79 podobają mi się z tym że na 79 rozprasza mnię ciutek tło fotki
pozdrawiam
Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi
76 - było by fanie, gdyby ostrość nie była na szal
77 - sympatyczne, chociaż ten brzydki odblask spaskudził zdjęcie
78 - albo prześwietlone, albo coś sie z balansem bieli stało
79 - widział bym w kwadracie, do tego te pstrokacizny na ścianie odwracają uwagę
81 - coś Ty jej powiedziała? minę ma jakby Cię chciała hm, ugryźć?
Aleks gdzie ty masz prześwietlone??!!
co do 76 sie zgadzam, nawet tego nie zauważyłam...
co do 77... starałam się zniwelować, ale sie ni dało.. gdybyś ty widział w jakiej pozycji ja robiłam to zdjęcie![]()
77 jest robione przy oknie z odbitym światłem słonecznym 78 wewnątrz gdzie światło jest szare i mdłe nie ma co porównywać w obu przypadkach udało się Guni oddać właśnie światło jakie było. Nie sztuka pokręcić kolorami tak żeby się ogółowi wydawało, że zdjęcie jest ładne, sztuką jest oddać klimat i charakter miejsca w jakim były one zrobione .
różnica tu polega na tym, że w 77 było to światło słoneczne, a na 78 odbite od blendypo prostu taki balans bieli jak na 77 byłby tam jak najbardziej niewskazany..
ok, to może inaczej
kolorystyka z 77 bardziej mi się widzi
Qbexus - z tego, co pisze Gunia, to na 78 jeszcze doświetliła blendą, więc nie do końca "czyste" światło zastane. A wierz mi, jestem daleki od kombinowania kolorkami, żeby się podobało. A jednocześnie, to nie reportaż, tylko portret wiec "oddawać" trzeba modelkę, a niekoniecznie miejsceAle to oczywiście moje subiektywne zdanie
![]()
Co do 79 po to jedzie się na plener żeby móc fotografować w ciekawej scenerii tło jest tu integralną częścią zdjęcia czasem to wręcz modelka jest uzupełnieniem tła zdjęcie jak najbardziej godne uwagi.