Jakie cienie? o czym Ty wogole gadasz? chyba uzywasz innych sufitów niz ja
Jakie cienie? o czym Ty wogole gadasz? chyba uzywasz innych sufitów niz ja
przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński
przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
Nie wiem co jest dla Ciebie najważniejsze na zdjęciu, ale dla mnie na pewno nie jest to świecący sufit, czy też ludzie oświetleni tym świecącym sufitem.
Moim zdaniem fotki ze światłem odbitym od ścian są bardziej naturalne, ale każdy robi tak jak lubi.
ta poświata z tyłu to kontra z innych lamp (pisze żeby sie ktoś nie przyczepił)
A twoje uwagi typu "teach me master" pozostawiam na twoim poziomie...
Maciek Toliński
na Twoim podniebnym poziomie glowa tak jakos ucieta smisznie![]()
twój styl dyskusji ironiczno/szyderczy nie odpowiada mi zupełnie, ale odpowiem może jeszcze raz - nie uważam żeby w w portrecie czubek głowy był najważniejszy... No ale patrząc na lewy dolny róg Twojej fotki, Ty sądzisz inaczej
A tak przy okazji czubek głowy ściąłem całkowicie rozmyślnie - zdecydowanie poprawia to kompozycje tego zdjęcia.
pozdrawiam![]()
Maciek Toliński
No inaczej chyba się nie da:grin: miałes do wyboru cien pod brodą, albo po przeciwległej stronie twarzy błysku lampy;-)
I od tego sie własnie powinno zacząć, czy ktoś woli swiatlo górne, czy boczne. Obie fotki są dobrze oświetlone, ale w zaleznosci od preferencji mozna zmienić kierunek padania.Moim zdaniem fotki ze światłem odbitym od ścian są bardziej naturalne, ale każdy robi tak jak lubi.
Już sie chciałem czepiac do kadrowania, ale jednak jest bardzo dobry:wink:A tak przy okazji czubek głowy ściąłem całkowicie rozmyślnie - zdecydowanie poprawia to kompozycje tego zdjęcia.
Co prawda możnaby zrobic jeden kadr ogolny, a w drugim skupić się na samych nowozeńcach, ale to już gdybanie..:wink:
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Dzięki wielkie panowie! Rozjaśniliście mi sporo całą sprawę ;-) Tak więc sprzęt na dziś uzupełniam o statyw i zobaczymy, co z tego wyjdzie.. Podzielę się oczywiście fotkami, jak będzie czym.
Pozdrawiam!
Postanowiłem tę instrukcję mieć "pod ręką". A więc dzielę się plikiem, który jest do pobrania w formacie PDF.
Można było zrobić lepiej...za dużo wolnych przestrzeni, ale uważam, że jest zdecydowanie praktyczniej, niż wchodzenie na stronę do internetu
http://www.przeklej.pl/32426990/tech...a_blyskowa.pdf
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..