Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Zdjęcie grupowe - półmetek - jak błysnąć?

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    W przeciwieństwie do Thorin'a nie polecam świecenia w górę - zrobisz sobie paskudne cienie pod oczami i szyjami.

Jakie cienie? o czym Ty wogole gadasz? chyba uzywasz innych sufitów niz ja

przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorin Zobacz posta
    Jakie cienie? o czym Ty wogole gadasz? chyba uzywasz innych sufitów niz ja

No to chyba użyłeś takiego jak ja, bo ja tu cienie widzę (i w okularach i bez ) Popatrz jak się rozkłada światłocień - przejście masz dokładnie od strony aparatu w poziomie - najbardziej to widać na rękach górna połowa jasna, dolna ciemna.
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Miasto
    Silesia

Domyślnie

No to chyba użyłeś takiego jak ja, bo ja tu cienie widzę (i w okularach i bez ) Popatrz jak się rozkłada światłocień - przejście masz dokładnie od strony aparatu w poziomie - najbardziej to widać na rękach górna połowa jasna, dolna ciemna.
    pfffffff jak chcesz miec oswietlone pachy to zapros pania do namiotu bezcieniowego

Gratuluje, najwazniejsza na zdjeciu jest poprawnie naswietlona pacha, nie, nie wycofuje sie! teach me master
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorin Zobacz posta
    pfffffff jak chcesz miec oswietlone pachy to zapros pania do namiotu bezcieniowego

Gratuluje, najwazniejsza na zdjeciu jest poprawnie naswietlona pacha, nie, nie wycofuje sie! teach me master
    Nie wiem co jest dla Ciebie najważniejsze na zdjęciu, ale dla mnie na pewno nie jest to świecący sufit, czy też ludzie oświetleni tym świecącym sufitem.
    Moim zdaniem fotki ze światłem odbitym od ścian są bardziej naturalne, ale każdy robi tak jak lubi.

ta poświata z tyłu to kontra z innych lamp (pisze żeby sie ktoś nie przyczepił )

A twoje uwagi typu "teach me master" pozostawiam na twoim poziomie...

Maciek Toliński

Miasto
    Silesia

Domyślnie

na Twoim podniebnym poziomie glowa tak jakos ucieta smisznie

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

twój styl dyskusji ironiczno/szyderczy nie odpowiada mi zupełnie, ale odpowiem może jeszcze raz - nie uważam żeby w w portrecie czubek głowy był najważniejszy... No ale patrząc na lewy dolny róg Twojej fotki, Ty sądzisz inaczej

A tak przy okazji czubek głowy ściąłem całkowicie rozmyślnie - zdecydowanie poprawia to kompozycje tego zdjęcia.
    pozdrawiam

Maciek Toliński

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

No to chyba użyłeś takiego jak ja, bo ja tu cienie widzę (i w okularach i bez )
    No inaczej chyba się nie da:grin: miałes do wyboru cien pod brodą, albo po przeciwległej stronie twarzy błysku lampy;-)

Moim zdaniem fotki ze światłem odbitym od ścian są bardziej naturalne, ale każdy robi tak jak lubi.
    I od tego sie własnie powinno zacząć, czy ktoś woli swiatlo górne, czy boczne. Obie fotki są dobrze oświetlone, ale w zaleznosci od preferencji mozna zmienić kierunek padania.

A tak przy okazji czubek głowy ściąłem całkowicie rozmyślnie - zdecydowanie poprawia to kompozycje tego zdjęcia.
    Już sie chciałem czepiac do kadrowania, ale jednak jest bardzo dobry:wink:
    Co prawda możnaby zrobic jeden kadr ogolny, a w drugim skupić się na samych nowozeńcach, ale to już gdybanie..:wink:
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dzięki wielkie panowie! Rozjaśniliście mi sporo całą sprawę ;-) Tak więc sprzęt na dziś uzupełniam o statyw i zobaczymy, co z tego wyjdzie.. Podzielę się oczywiście fotkami, jak będzie czym.

Pozdrawiam!

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Idealne ściany - dobre

polecam lekturę tego:
    http://www.foto.jasiu.pl/

Oczywiście każdy ma swoje doświadczenia i metody, natomiast ja się na tej nigdy nie zawiodłem.
    Postanowiłem tę instrukcję mieć "pod ręką". A więc dzielę się plikiem, który jest do pobrania w formacie PDF.
    Można było zrobić lepiej...za dużo wolnych przestrzeni, ale uważam, że jest zdecydowanie praktyczniej, niż wchodzenie na stronę do internetu

http://www.przeklej.pl/32426990/tech...a_blyskowa.pdf

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2marekm Zobacz posta
    Postanowiłem tę instrukcję mieć "pod ręką". A więc dzielę się plikiem, który jest do pobrania w formacie PDF.
    Można było zrobić lepiej...za dużo wolnych przestrzeni, ale uważam, że jest zdecydowanie praktyczniej, niż wchodzenie na stronę do internetu

http://www.przeklej.pl/32426990/tech...a_blyskowa.pdf
    Dzięki ale coś nie tak z tym plikiem. Nie moge go otworzyć. Komunikat mówi że jest uszkodzony
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów