Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Zdjęcie grupowe - półmetek - jak błysnąć?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Zdjęcie grupowe - półmetek - jak błysnąć?

Jako, że zostałem delegowany na fotografa na półmetku (taka studniówka dla drugich klas ogólniaka) i nie mam doświadczenia z błyskaniem w sporych otwartych przestrzeniach dużej ilości osób, to zapytam.

Czy najzwyklejszy błysk z 580ex z wysuniętym kartonikiem wystarczy do oświetlenia 40-70 osobowej grupy w niezbyt jasnym pomieszczeniu z bardzo wysokim sufitem i brakiem ścian na około? Inne warunki sprzętowe jakie jestem w stanie sobie zagwarantować to jedynie ISO 400 i światełko 2.8 z tamiego 17-50.

A może lepiej pofatygować się i pożyczyć od znajomych ze dwie lampki które wyzwolą się z fotoceli? (choć nie wiem jak wygląda praca na fotocelach w 550 i w ogóle w Canonie) Choć to raczej ostateczność, nie mam zwyczaju pożyczać sprzętu (tym bardziej fotograficznego) od kogokolwiek.

A, no i witam na forum ;-)
    Ostatnio edytowane przez malyglod ; 19-10-2008 o 17:06

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Żadna z lamp Canona nie posiada fotoceli...wiec sobie nie wyzwolisz...chyba, ze sie mylę to niech mnie ktos poprawi. Mysle ze samym wysunietym kartonikiem nie dasz rade objac takiej grupy osob.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iktorn92 Zobacz posta
    Żadna z lamp Canona nie posiada fotoceli
    Poważnie? Czego, jak czego, ale takich rzeczy nie spodziewałem się po tym systemie

Jeśli nie kartonik, to nie wiem.. Skarpeta? Stofen? Doświadczenie z błyskiem mam tylko jeśli rozmawiamy o odbijaniu od ścian/sufitu i to bez rozpraszaczy/wspomagaczy, a na tą chwilę nie mam sprzętu, żeby przetestować sprawę.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malyglod Zobacz posta
    Poważnie? jak czego, ale takich rzeczy nie spodziewałem się po tym systemie
    Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    580tka nie ma fotoceli, ma tylko odbior (na podczerwien).
    Czyli mozna ja wyzwolic jako Slave ale z innej lampy pracujacej jako Master (550/580).
    Jesli chcesz ja wyzwolic wbudowana lampka, czyli blyskiem a nie podczerwienia - trzeba podpiac ja na jakas fotocele.
    Skoro Canon EX580 Nie ma, to nie ma w takim razie żadna:wink:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=5937
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iktorn92 Zobacz posta
    Mysle ze samym wysunietym kartonikiem nie dasz rade objac takiej grupy osob.
    Bezedura, najwazniejsze zeby obiektyw objal grupe ludzi, robilem juz w najprzerozniejszych warunkach, pracowalem na 430 EX i zdjęcia (studniowka) wyszly bardzo dobrze, wyzsze iso, krotszy czas i mimo ze sufit byl 6 metrow nad ziemia a palnik mialem pionowo wszystko bylo jak najbardziej ok.

EDIT:

Niewiem jak u Nikona ale sony tez nie ma fotoceli.
    Ostatnio edytowane przez thorin ; 20-10-2008 o 22:37
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

580EX to "spawarka" - nie powinno być problemu z doświetleniem grupy osób.
    fotografia cyfrowa ma to do siebie że można na miejscu zrobić próbne zdjęcia i jeśli trzeba to coś poprawić.
    Regulamin pkt 8.

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

W przeciwieństwie do Thorin'a nie polecam świecenia w górę - zrobisz sobie paskudne cienie pod oczami i szyjami.
    Ustaw grupę tak, by mieć za sobą w odległości 2-4m ścianę, firankę, lub cokolwiek co światło odbije choćby w niewielkim (wydawało by się stopniu).
    Aparat na statywie najlepiej i najlepiej z wysokości niższej niż oczy pierwszego rzędu. Palnik lampy ustawiasz na skos !!! ZA SIEBIE !!! do góry. czyli jakieś 30-45stopni od poziomu, za siebie dokładnie w tą ścianę która ma odbijać. Przysłonę proponuję zamknąć do co najmniej 4 - przy grupowych fotkach ważne są detale twarzy, których na 2.8 nie uzyskasz.
    Korekcje lampy musisz sobie dobrać wg. potrzeb - jasności pomieszczenia itp.
    Oczywiście ekspozycja w manualu.
    Może gotowe recepty nie są idealne, bo nie pozwalają samemu dojść do optimum, ale ja robie takie foty przeważnie na takich (lub podobnych) ustawieniach i jest ok.
    Pzdr.
    M.
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Uzależniony

Domyślnie

żeby odbić światlo za sobą to musza być wręcz idealne ściany do odbijania światla, ja bym tego nie polecał...
    ja robię tak: lampa pod kątem ok 75 stopni + stofen, f7.1 czasy ok 1/40 wszystko zależy od warunkow i jest ok.
    Heniek

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez heniek Zobacz posta
    żeby odbić światlo za sobą to musza być wręcz idealne ściany do odbijania światla, ja bym tego nie polecał...
    ja robię tak: lampa pod kątem ok 75 stopni + stofen, f7.1 czasy ok 1/40 wszystko zależy od warunkow i jest ok.

Idealne ściany - dobre
    Możesz napisać jakie to sa te 'idealne ściany' ?

Chyba mamy jakieś zupełnie inne doświadczenia w kwestii odbijania...
    Gdy MUSZĘ użyć lampy odbijam ZAWSZE gdy to tylko możliwe - nawet od wydawało by się mało 'idealnego' wysokiego kościoła gotyckiego lub od tłumu ludzi stojącego za mną ...
    Ściany nie muszą być wcale idealne, a odbite od nich światło jest właśnie dzięki temu naturalne! Oczywiście problem jest gdy ściana jest np. Mocno żółta lub zielona, ale to przypadki ekstremalne! Światło zastane właśnie od tych ścian się odbija, więc odbijając od nich światło lampy, tylko je niejako 'wzmacniamy' a nie zmieniamy kompletnie nastroju pomieszczenia.

polecam lekturę tego:
    http://www.foto.jasiu.pl/

Oczywiście każdy ma swoje doświadczenia i metody, natomiast ja się na tej nigdy nie zawiodłem.
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    Idealne ściany - dobre

polecam lekturę tego:
    http://www.foto.jasiu.pl/

Oczywiście każdy ma swoje doświadczenia i metody, natomiast ja się na tej nigdy nie zawiodłem.
    Postanowiłem tę instrukcję mieć "pod ręką". A więc dzielę się plikiem, który jest do pobrania w formacie PDF.
    Można było zrobić lepiej...za dużo wolnych przestrzeni, ale uważam, że jest zdecydowanie praktyczniej, niż wchodzenie na stronę do internetu

http://www.przeklej.pl/32426990/tech...a_blyskowa.pdf

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów