Podpinam jedno zdjęcie z osiemdziesiątki piątki 1,8. Z ciekawości spróbowałem na hali coś zrobić tym szkłem.
Wg. mnie - da się![]()
Pozdrawiam - Jacek
Podpinam jedno zdjęcie z osiemdziesiątki piątki 1,8. Z ciekawości spróbowałem na hali coś zrobić tym szkłem.
Wg. mnie - da się![]()
Pozdrawiam - Jacek
5d-rzwiowe auto, jasne okna z czerwonymi obwódkami i mocne światło ;-)
O obiektywach wiem prawie wszystko
Miałem w torbie jeszcze 135L. Tak wygląda na pełnej dziurze.
Pozdrawiam - Jacek
5d-rzwiowe auto, jasne okna z czerwonymi obwódkami i mocne światło ;-)
Podepne sie,
z tego wynika, ze 85 1.8 wyrobi sie w ciemnej hali? Jak jest z celnoscia i szybkoscia AF w servo? Najbardziej interesowaloby mnie porownanie z C 70-200 2.8. Jakosc 85 na f2 bedzie taka jak w 70-200@85 na 2.8? Fotografuje reczna w hali o oswietleniu 600-700 luxow (wg tego co podaja), a iso 3200 jednak znacznie pogarsza jakosc zdjecia.
Nie mam, żadnego z nich ale dziś robiłem w hali (z flashem) na 17-85 i było szybko i precyzyjnie tylko ciemniej. Nie sądzę, żeby jasność obiektywu miała na to wpływ (w sensie im jaśniejszy tym szybciej i precyzyjniej). A teraz jak dla mnie czysto teoretycznie. Z opinii na forum wynika, że jasne obiektywy na pełnej dziurze mają większy problem z łapaniem ostrości.
Pozdrawiam :-D
PS
Myślę o 85 1,8 do hali bo 70-200 2,8 jest dla mnie poza zasięgiem![]()
Ostatnio edytowane przez brunovis ; 23-10-2008 o 21:44
Łomatkoboskajezusienazareński![]()
- jasność obiektywu MA WPŁYW na AF. Im jaśniejszy na pełnej dziurze tym szybszy i precyzyjniejszy AF
- AF w stałkach z zasady są szybsze od zoomów i to bez wyjątków (chyba, że jeszcze są jakieś stałki "srubokręty")
Aha, i dla mnie nie jest to ani "czysto teoretyczne" ani nigdzie na żadnym forum nie czytałem podobnych opinii.
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 23-10-2008 o 21:46
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.