skoro to technika robienia zdjec to.. jak w plenerze wykorzystujecie zewnetrzna lampe? odbijacie od blendy?
skoro to technika robienia zdjec to.. jak w plenerze wykorzystujecie zewnetrzna lampe? odbijacie od blendy?
softbox/parasolka + statyw na lampe + wyzwalacz. ok jedna opcja.
jakies inne pomysly?
beauty dish + lampa + wyzwalacz i cały komplet w jedną rękę, a body w drugą
najlepiej warunki zastane + blendziarz + blenda. Niezastąpione![]()
blendziarz + blenda to dla zdjecia od strony techniki swietna sprawa..
tylko nie przy kazdej modelce to się będzie sprawowalo. czasem najlepszym ukladem jest 1 na 1
niemniej caly czas planuje kupic blende. glownie robie plenery - wystarczy bialo/zlota? czy inne powloki tez wykorzystujecie w plenerach?
tak sie dopytuje, bo po wczorajszym plenerze, niestety o zbyt wczesnej porze.. masakrapotrzebuje blendy
![]()
softbox/parasol + radio + flash + statyw lub... jetpack:
http://www.youtube.com/watch?v=pea5e2Z5gyE
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Konwersja BW Rawu w LR, następnie troszkę krzywe w PSie, ewentualnie kontrast, żadna magia.
Jeśli chodzi o wyzwalanie lamp z plenerze ja używam Pocket Wizardów, ale jest to droga zabawka. Do tego jedna lampa (Nikon SB-25) z dyfuzorem parasolką ( niestety ostatnio mi się połamała gdy wiatr zawiał ), i kolejna ( 430EX ) z mini beuty dishem ewentualnie, jakieś nakładki typu, żele lub plastry miodu. Blende również czasem użyję, w zależności jakich efektów chcę uzyskać, często jako dyfuzor, kiedy jest ostre słońce.
Pozdrawiam
Paweł Kasprzak