Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: drobiazg w postaci płynu do optyki

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Metanol jest dużo bardzie niż "trochę" szkodliwy. Dla człowieka jest to związek trujący i nie ma tutaj znaczenia czy ktoś jest zręczny czy "niezręczny". Oczywiście jako środek czyszczący sprawdza się dużo lepiej a niżeli izopropanol, jednakże wątpię aby ktoś chcą usunąć kilka smug czy tłustych śladów chciał świadomie narażać się na kontakt z tego typu "odczynnikiem".

Izopropanol jest związkiem drażniącym, alkohol metylowy trującym, tak więc jest między nimi różnica zasadnicza. Do większości "popularnych" zastosowań izopropanol w zupełności wystarcza.
    Ale przeciez nie piszesz tego na podstawie wiedzy, czy doswiadczenia, tylko tak sobie? :grin: (bez obrazy, kazdemu sie zdarza :wink

No wiec dobrze, to wyjawie sekret. Uwaga, prosze usiasc wygodnie, moze to byc szokujace.

Dobrze znany plyn Eclipse to 100% metanol !!!

Plyn Eclipse E2 do sensorow pokrytych tlenkiem cyny to mieszanina metanolu, etanolu, i izopropanolu !!!!

http://www.photosol.com/msds.htm

Doslownie tysiace ludzi w laboratoriach chemicznych calego swiata uzywa nacodzien metanolu do czyszczenia wszelkich delikatnych czesci instrumentow, optycznych i nie tylko. Metanol to pierwszy "light duty" rozpuszczalnik do czyszczenia ktory przychodzi do glowy kazdemu chemikowi i nie bez powodu.

date prepared : 03 Feb 2008

Product Identifier : Eclipse®; Optic Cleaner or e-Wipe®; Critical Optic Cleaner

Manufactured by : PHOTOGRAPHIC SOLUTIONS, INC.
    260 Main Street , Buzzards Bay, MA 02532

Section II Composition and Ingredient Information
    Chemical Identity : 100% Methanol - CAS # 67-56-1
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 19-10-2008 o 22:43

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Ale przeciez nie piszesz tego na podstawie wiedzy, czy doswiadczenia, tylko tak sobie? :grin: (bez obrazy, kazdemu sie zdarza :wink

No wiec dobrze, to wyjawie sekret. Uwaga, prosze usiasc wygodnie, moze to byc szokujace.

Dobrze znany plyn Eclipse to 100% metanol !!!

Plyn Eclipse E2 do sensorow pokrytych tlenkiem cyny to mieszanina metanolu, etanolu, i izopropanolu !!!!

http://www.photosol.com/msds.htm

Doslownie tysiace ludzi w laboratoriach chemicznych calego swiata uzywa nacodzien metanolu do czyszczenia wszelkich delikatnych czesci instrumentow, optycznych i nie tylko. Metanol to pierwszy "light duty" rozpuszczalnik do czyszczenia ktory przychodzi do glowy kazdemu chemikowi i nie bez powodu.

date prepared : 03 Feb 2008

Product Identifier : Eclipse®; Optic Cleaner or e-Wipe®; Critical Optic Cleaner

Manufactured by : PHOTOGRAPHIC SOLUTIONS, INC.
    260 Main Street , Buzzards Bay, MA 02532

Section II Composition and Ingredient Information
    Chemical Identity : 100% Methanol - CAS # 67-56-1

No to żeś kolego wstawił niezłą, tendencyjną ściemę!
    Pełniejszy opis tego produktu:

E2-ECLIPSE™ or ECLIPSE-E2™
    UPC CODE : 7 95122 12511

1. Product Identification

CAS No.: Not applicable to mixtures.
    Molecular Weight: Not applicable to mixtures.
    Chemical Formula: Mixture [CH3CH2OH, CH3OH, CH3CHOHCH3]
    Product Code: E2
    2. Composition/Information on Ingredients

Ingredient CAS No Hazardous
    ------------ -------- ---------

Ethyl Alcohol 64-17-5 Yes
    Methyl Alcohol 67-56-1 Yes
    Isopropyl Alcohol 67-63-0 Yes

3. Hazards Identification
    Emergency Overview
    --------------------------
    POISON! DANGER! MAY BE FATAL IF SWALLOWED. HARMFUL IF INHALED OR ABSORBED THROUGH SKIN. VAPOR HARMFUL. FLAMMABLE! AFFECTS CENTRAL NERVOUS SYSTEM. MAY CAUSE BLINDNESS. CANNOT BE MADE NONPOISONOUS. CAUSES IRRITATION TO SKIN, EYES AND RESPIRATORY TRACT. MAY AFFECT LIVER, BLOOD, REPRODUCTIVE SYSTEM.

SAF-T-DATA(tm) Ratings (Provided here for your convenience)
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Health Rating: 3 - Severe (Poison)
    Flammability Rating: 3 - Severe (Flammable)
    Reactivity Rating: 1 - Slight
    Contact Rating: 3 - Severe (Life)
    Lab Protective Equip: GOGGLES & SHIELD; LAB COAT & APRON; VENT HOOD; PROPER GLOVES; CLASS B EXTINGUISHER
    Storage Color Code: Red (Flammable)

I wynika z niego jasno, ze preparat jest toksyczny, szkodliwy przy kontakcie ze skórą i przy wdychaniu oparów. A że tysiące ludzi na całym swiecie codziennie się truje, bo musi, bo taka ma pracę, to inna bajka.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Kazdy moze czyscic czym chce, i izopropanol jest OK, ja jednak pozostane przy etanolu jako rozpuszczalniku luksusowym. Na zdrowie.

http://www.iupac.org/goldbook/D01587.pdf
    Ten luksusowy rozpuszczalnik (etanol) jest jednak silnie higroskopijny i nie można otrzymać 100% stężenia etanolu, zawsze istnieje z domieszką wody.

Ktoś tu coś jeszcze bazgrał o białkach. Białka są wszędzie! Drobiny kwarcu (piasek) są oblepione materią organiczna pochodzącą z rozkładu organizmów, bakteriami, pyłkami roślin, pleśniami i zarodnikami grzybów, odchodami owadów i innych zwierząt etc. W domu, gdzie sprzęt przebywa najdłużej, jest pełno startego na miałki pył naszego zrogowaciałego naskórka, który często w większości stanowi o składzie naszego domowego kurzu. Rozsiewamy go codziennie, a zwłaszcza zdejmując odzież i ścieląc łóżka. To są białka!
    Ponadto w procesach gnilnych powstają kwasy, które w reakcji z alkoholami tworzą estry, a te są silnie agresywne. Piasek, który osiadł na przedniej soczewce obiektywu, trzyma się jej właśnie dlatego, że jest lepki od substancji organicznej, czyli od białek. Po czyszczeniu alkoholem, jaki by on nie był, są bardzo duże szanse smug i plam wynikłych właśnie z denaturacji białek wchodzących w skład zabrudzenia.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Z własnej praktyki: nigdy nie miałem zadowalających efektów po czyszczeniu szieł izopropanolem, zawsze pojawiały się jakieś osady wynikające właśnie ze składu chemicznego zabrudzenia, natomiast załatwiłem sobie izopropanolem na cacy matówkę (dawno, dawno temu, jak byłem młody i głupi, i na bakier z chemią). Czasem wydaje się, że efekt czyszczenia izopropanolem jest dobry, ale tylko przy czyszczeniu skarajnych soczewek. Spróbował ktoś czyścić tym WEWNĘTRZNE soczewki? Ja próbowałem, i był dramat, więc więcej nie używam ani tego, ani innego alkoholu.
    Kiedyś płyn "hama" przesiąkł mi kapilarnie do wnętrza nierozbieralnej, zakapslowanej grupy optycznej tworzącej przedni człon obiektywu (przedostał się przez oprawkę, przypadek b. rzadki) i szkła mi zaparowały wewnętrznie na... 3 miesiące! Co by było, gdyby to był alkohol, a wewnętrzna soczewka była ze szkła organicznego? Ano, szlag by ją zapewne trafił.

Z braku jakichkolwiek czyścideł najpewniejszy, najbezpieczniejszy jest zwykły "chuch" i czysty, sprany, miękki bawełniany T-shirt oraz gruszka do zdmuchiwania wókien i paprochów. Na chuch i bawełniany podkoszulek jeszcze nigdy nie zniszczyłem ani powłok, ani soczewek, a innymi metodami to "wychodzi".
    Ostatnio edytowane przez atsf ; 20-10-2008 o 11:49 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Ale przeciez nie piszesz tego na podstawie wiedzy, czy doswiadczenia, tylko tak sobie? :grin: (bez obrazy, kazdemu sie zdarza :wink ...
    Akurat informacje zawarte w cytowanym poście napisałem "na podstawie wiedzy" a nie "tak sobie". Może najpierw poczytaj o toksyczności oraz szkodliwym wpływie alkoholu metylowego na zdrowie człowieka a następnie wypisuj bzdury w stylu "... wcale nie jest aż tak szkodliwy ...", ponieważ wydaje mi się iż "nie piszesz tego na podstawie wiedzy, czy doświadczenia, tylko tak sobie ...".
    Ostatnio edytowane przez axk ; 20-10-2008 o 14:55
    EOS + Speedlite

Uprawnienia umieszczania postów