Strona 171 z 312 PierwszyPierwszy ... 71121161169170171172173181221271 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 701 do 1 710 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Nie czepiajmy się

Micles, jak oceniłbyś to zdjęcie wg. "swojej skali"?

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

1. Znaleźć proste drzewo
    2. Patrzeć na podgląd zdjęcia z włączonym wyświetlaniem clippingów/przejarów (w aparacie, po zrobieniu zdjęcia)
    3. Uśmiechnąć modelkę
    4. Znaleźć inną modelkę (widzę, że też poznań, to załap się do guni1990 na sesję )
    5. Nie ratować zdjęcia w programach graficznych (bardzo mocno widać ten zabieg w lewym górnym rogu, może to programowa winieta, ale i tak nie powinno takiego czegoś tam być)

Ale ogólnie jest dobrze, bo i kadr w miarę i ostrość tam gdzie trzeba
    Ostatnio edytowane przez micles ; 19-10-2008 o 10:16

Uzależniony Awatar gunia1990
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

micles ale to drzewo krzywe jest fajne, tylko, że trochę nieumiejętnie wykorzystane, tak mnie się wydaje... fakt, modelka albo uśmiechnięta, albo tajemnicza, tu jest po prostu smutna i nie pasuje do tego wszystkiego, co dookoła
    blendy wcześniej sama nie posiadałam, ale dawałam sobie rade, niemniej twierdzę, że by sie przydała, więc warto w nią zainwestować...

micles - normalnie mnie zaskoczyłeś

talarczyk - możemy się umówić na jakiś plener kiedyś

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gunia1990 Zobacz posta
    micles ale to drzewo krzywe jest fajne, tylko, że trochę nieumiejętnie wykorzystane, tak mnie się wydaje... fakt, modelka albo uśmiechnięta, albo tajemnicza, tu jest po prostu smutna i nie pasuje do tego wszystkiego, co dookoła
    wiem, wiem - muszę popracować nad tym.. no.. nad "kontaktem z modelką", o!

blendy wcześniej sama nie posiadałam, ale dawałam sobie rade, niemniej twierdzę, że by sie przydała, więc warto w nią zainwestować...
    I chyba zainwestuję... tym bardziej, że miałbym załatwionego "trzymacza blendy"
    micles - normalnie mnie zaskoczyłeś
    Tym, że przyczepił się tylko do 5pkt.? :wink:

talarczyk - możemy się umówić na jakiś plener kiedyś
    Jak na razie leżę chory w łóżku ale liczę na to, że uda mi się być na plenerze CB w Poznaniu

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

micles ale to drzewo krzywe jest fajne, tylko, że trochę nieumiejętnie wykorzystane
    Bo było nadal zbyt proste:wink: gdyby znaleźć jeszcze bardziej krzywe drzewo i w swiadomy sposób ująć je w kadrze to wtedy możnaby mówić o "fajności" drzewa

Cytat Zamieszczone przez talarczyk Zobacz posta
    I chyba zainwestuję... tym bardziej, że miałbym załatwionego "trzymacza blendy" :smile:
    Tylko jak bedziesz focił w plenerze to zaopatrz się w złotą blendę. W przypadku srebrenej odbite światlo nie bedzie mialo odpowiedniej barwy i modelka wyjdzie nieco blada.

Jak na razie leżę chory w łóżku ale liczę na to, że uda mi się być na plenerze CB w Poznaniu :smile:
    W takim razie wypiję za Twoje zdrowie:wink:
    Ostatnio edytowane przez Slider ; 19-10-2008 o 15:31
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Uzależniony Awatar gunia1990
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Slider a biała nie może być? w końcu ona da najbardziej naturalne światło...

a micles zaskoczył mnie tym, że powiedział tobie o moich modelkach

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Slider a biała nie może być? w końcu ona da najbardziej naturalne światło...
    może być, jak najbardziej. podałem jako przykład zlotą, bo głównie jej się używa do portretów w plenerze, ze wzgledu na dodatkowe ocieplanie światła, przy czym do studia się nie nadaje, chyba, że lubimy miec na zdjęciach zółtą dominantę:wink:

Podział jest mniej więcej taki:

Srebrna - Studio

Złota - Plener

Biała - Uniwersalna

Przy czym ta ostatnia, ze wzgledu na to, że jest matowa, odbija mniej swiatła.
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darek24111 Zobacz posta
    Witam,
    podzielcie sie proszę Waszymi spostrzeżeniami nt poniższego zdjęcia...
    Może ktoś jeszcze pokusi się o swoje uwagi???

Bywalec Awatar RAdoCanon
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

Mi sie podoba tak jak jest, nie mam żadnych zastrzeżeń pozdro
    5dm2

Domyślnie

Kucza portrety a'la fashion, bardzo przyjemne dla oka, jedne z najlepszych w tym wątku, interesuje mnie jak konwertowałes je do BW?
    450D + 18-55 IS | 70-200 f4
    Pentax MG + SMC PENTAX-M 50mm f2

Zenit ET

Strona 171 z 312 PierwszyPierwszy ... 71121161169170171172173181221271 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów