Nie czepiajmy się
Micles, jak oceniłbyś to zdjęcie wg. "swojej skali"?![]()
Nie czepiajmy się
Micles, jak oceniłbyś to zdjęcie wg. "swojej skali"?![]()
1. Znaleźć proste drzewo
2. Patrzeć na podgląd zdjęcia z włączonym wyświetlaniem clippingów/przejarów (w aparacie, po zrobieniu zdjęcia)
3. Uśmiechnąć modelkę
4. Znaleźć inną modelkę (widzę, że też poznań, to załap się do guni1990 na sesję)
5. Nie ratować zdjęcia w programach graficznych (bardzo mocno widać ten zabieg w lewym górnym rogu, może to programowa winieta, ale i tak nie powinno takiego czegoś tam być)
Ale ogólnie jest dobrze, bo i kadr w miarę i ostrość tam gdzie trzeba![]()
Ostatnio edytowane przez micles ; 19-10-2008 o 10:16
micles ale to drzewo krzywe jest fajne, tylko, że trochę nieumiejętnie wykorzystane, tak mnie się wydaje... fakt, modelka albo uśmiechnięta, albo tajemnicza, tu jest po prostu smutna i nie pasuje do tego wszystkiego, co dookoła
blendy wcześniej sama nie posiadałam, ale dawałam sobie rade, niemniej twierdzę, że by sie przydała, więc warto w nią zainwestować...
micles - normalnie mnie zaskoczyłeś
talarczyk - możemy się umówić na jakiś plener kiedyś![]()
wiem, wiem - muszę popracować nad tym.. no.. nad "kontaktem z modelką", o!
I chyba zainwestuję... tym bardziej, że miałbym załatwionego "trzymacza blendy"
Tym, że przyczepił się tylko do 5pkt.? :wink:
Jak na razie leżę chory w łóżku ale liczę na to, że uda mi się być na plenerze CB w Poznaniu![]()
Bo było nadal zbyt proste:wink: gdyby znaleźć jeszcze bardziej krzywe drzewo i w swiadomy sposób ująć je w kadrze to wtedy możnaby mówić o "fajności" drzewa
Tylko jak bedziesz focił w plenerze to zaopatrz się w złotą blendę. W przypadku srebrenej odbite światlo nie bedzie mialo odpowiedniej barwy i modelka wyjdzie nieco blada.
W takim razie wypiję za Twoje zdrowie:wink:Jak na razie leżę chory w łóżku ale liczę na to, że uda mi się być na plenerze CB w Poznaniu :smile:
Ostatnio edytowane przez Slider ; 19-10-2008 o 15:31
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Slider a biała nie może być? w końcu ona da najbardziej naturalne światło...
a micles zaskoczył mnie tym, że powiedział tobie o moich modelkach![]()
może być, jak najbardziej. podałem jako przykład zlotą, bo głównie jej się używa do portretów w plenerze, ze wzgledu na dodatkowe ocieplanie światła, przy czym do studia się nie nadaje, chyba, że lubimy miec na zdjęciach zółtą dominantę:wink:
Podział jest mniej więcej taki:
Srebrna - Studio
Złota - Plener
Biała - Uniwersalna
Przy czym ta ostatnia, ze wzgledu na to, że jest matowa, odbija mniej swiatła.
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Mi sie podoba tak jak jest, nie mam żadnych zastrzeżeńpozdro
5dm2
Kucza portrety a'la fashion, bardzo przyjemne dla oka, jedne z najlepszych w tym wątku, interesuje mnie jak konwertowałes je do BW?
450D + 18-55 IS | 70-200 f4
Pentax MG + SMC PENTAX-M 50mm f2
Zenit ET