Cytat Zamieszczone przez talarczyk Zobacz posta
Gdybym miał stówę na blendę to bym w plener nie poszedł
Blenda w plenerze przydaje się cześciej niż mogloby się to wydawać:wink:

mój sprzęt to tylko Tamron 28-75..
No to już sporo rzeczy można focić, zwłaszcza, że ten Tamron ma bardzo dobre światło. Sam się do niego przymierzam. a zapotrzebowanie na szeroki kąt zapewnia Ci kit:wink: Swoja droga stalki w portrecie są czasem nieocenione i jesli masz zamiar iśc w tym kierunku, to warto się w cos takiego zaopatrzyć:wink:

Zastanawiam się (bardzo) powolutku czy sobie sprzęciku foto nie poszerzyć o 85/1.8 i blendę, bo bawiłem się 85-tką i.. no fajna jest :grin:
To zalezy gdzie i jak byś focił. w plenerze 85 jest podobno świetna, ale w pomieszczeniach może byc za długa. zauwaz, że 50-tki na cropie daja już 80mm. poza tym nieco tansza 50-tka ma jeszcze lepsze swiatło 1.4

ale z lampy właściwie nie korzystam chociaż zawsze powtarzam sobie "spróbuj, może coś wyjdzie...
Dopóki masz wbudowaną to nie korzystaj. taki flash jest tylko po to, żeby psuc zdjęcie i w tym Cie popieram. Co innego jesli kiedyś zdecydujesz się na zewnetrzną lampę, bo taka pozwala na kreatywność. Poczytaj trochę o fotografowaniu z uzyciem lampy i dojdziesz do całkiem zaskakujacych wniosków (podobnie zresztą jak ja)

a resztę załatwił RAW + Photoshop.
Tez tak myslalem, bo w sumie nie pasowalo mi to do żadnego z tych doswietleń, ale coś obstawić trzeba było