Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Canon 100-400 4,5-5,6l is dylemat ?!?!?!

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

W zależności na jakiej puszce sie używa tego szkła.
    na wyjazdach z 5d nie wyobrażam sobie życia bez 100-400 - po prostu 70-200 jest za krotki, czego tak bardzo na cropie nie odczuwałem.
    Szkło nie jest ciężkie jak na zakres i jakościowo też bardzo fajne.
    Można jedynie polecać.
    Druga sprawa to czy sam mam podobny zestaw o którym piszesz 135mm 70-200 i 100-400 i odkąd mam 70-200/4IS to bardzo rzadko sięgam po 135tke i tu zastanowiłbym się czy jej nie sprzedać po prostu - ale to już są indywidualne wybory ;-)
    5D + L

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44 Zobacz posta
    Akurat 100-400 wdmuchuje dużo powietrza do puszki. Czuć to np. na slocie karty co już ktoś wcześniej napisał. .....
    Sorry ale to jakaś "teoria spiskowa" i nieprawdziwa. Z tym slotem to ktoś zapalił nieźle

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Sorry Janusz ale mam to szkło, używam i wiem co mówię. Jeżeli szybko zmniejszysz ogniskową to czuć jak przez szczeliny aparatu ucieka sprężone powietrze, ale to może wina kiepskiej, nie uszczelnionej puszki (350D).

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44 Zobacz posta
    Sorry Janusz ale mam to szkło, używam i wiem co mówię. Jeżeli szybko zmniejszysz ogniskową to czuć jak przez szczeliny aparatu ucieka sprężone powietrze, ale to może wina kiepskiej, nie uszczelnionej puszki (350D).
    Też mam to szkło i w 5D nie ma tego efektu. Zresztą i tak matrycy to nie usyfi. Jest za lustrem i migawką a slot do karty może mieć jakieś kanały w 350D - tam chyba nawet pryzmatu nie ma tylko lustra (nie pamiętam jak to w 350D jest). Obejrzyj też jak mało przesuwa się tylna soczewka - dużo mniej niż całość. Z tym syfieniem matrycy przez push pulle to naprawdę duuuuuuża przesada. 35-350 ma sporo większy wyciąg, tylna soczewka też się więcej przemieszcza i naprawdę nie mogę powiedzieć, żeby mi to kiedykolwiek usyfiło matrycę.

Matrycę zasyfia.... no co? dekielek! Naprawdę - Canon się do tego przyznał, że dekielki były robione z jakiegoś gównianego plastiku i opiłki (naelektryzowane) leciały na matrycę.

EDIT: Chodzi oczywiście o dekielek na aparacie i na tylnej części obiektywu. On się spiłowuje w spotkaniu z metalowym bagnetem.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 27-09-2008 o 20:27

Janusz,

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

EDIT: Chodzi oczywiście o dekielek na aparacie i na tylnej części obiektywu. On się spiłowuje w spotkaniu z metalowym bagnetem.

hmm.Przedmuchiwać przed założeniem? [Oczywiście gdy jest na to czas]

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta

hmm.Przedmuchiwać przed założeniem? [Oczywiście gdy jest na to czas]
    Nie prościej po prostu zapoznać się z gruszką, czy czymś do czyszczenia matrycy i stempelkiem?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Nie prościej po prostu zapoznać się z gruszką, czy czymś do czyszczenia matrycy i stempelkiem?
    Znamy się nieżle. [ze stempelkiem nie].I właśnie dlatego myślę jak zapobiec dalszemu pogłębianiu tej znajomości. :smile:

Domyślnie

Mam 100-400 i jestem z niego bardzo zadowolony.
    Mankament to przy 100 wielokrotnie nie można się zmieścić z kadrem, 100 to zbyt dużo.
    Kilka razy wybrałem się w plener tylko z 100-400, już nie napiszę co ja mruczałem jak nie byłem w stanie kadrować zbyt bliski obiekt przy 100.
    Nigdy bym nie próbował zamieniać 70-200 na 100-400, niezmiernie potrzebne tak jedno i drugie.
    Pozdrawiam.

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

a może tego push-pull'a potraktować jako atut a nie wadę, i w trakcie skracania ogniskowej obiektyw sam zdmuchnie paprochy z matrycy sprężonym powietrzem?
    w końcu każdy kij ma dwa końce. niech wada stanie się zaletą.
    a co do zastąpienia 70-200 modelem 100-400.
    uzupełnić TAK, zamienić NIE. a gdyby tak do 70-200 dołożyć konwerter 1.4?
    AF powinien działać...
    Regulamin pkt 8.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mssk Zobacz posta
    a może tego push-pull'a potraktować jako atut a nie wadę, i w trakcie skracania ogniskowej obiektyw sam zdmuchnie paprochy z matrycy sprężonym powietrzem?
    ....

Nie zdmuchnie i nie zasyfi. Matryca jest schowana za migawką a najważniejsze to, że tam może być tylko zmiana ciśnienia ale nie ma przepływu, który mógłby przemieszczać syfki.

Najprościej to: wziąć odkurzacz, położyć skrawek papieru na dywanie, przykryć go rurą dokładnie i mocno docisnąć rurę do gleby. Potem włączyć odkurzacz i trzymać aż zacznie rzęzić z braku powietrza. Wyłączyć odkurzacz. Odczekać aż całkiem się zatrzyma. Papierek będzie w tym samym miejscu gdzie był - jeśli zrobiliśmy wszystko tak jak napisałem. Ten sam papierek zostanie zeżarty przez odkurzacz z łatwością gdy będzie "zug" w rurze czyli przepływ. Bez przepływu nic się nie będzie przemieszczać - kurz w aparacie też nie. Jedyne co go ruszy to ruch lustra "góra-dół" (jest przepływ wokół lustra) i ewentualnie elektrostatyka.

Co do konwertera to... jest sporo ciemniej i pogorszenie jakości optycznej też jest mocno zauważalne. 1.4 pogarsza swiatło o 1 EV więc AF będzie działał - działa do f/5.6 ale nie będzie najszybszy. Z 70-200/4 raczej nie polecam. Z 70-200/2.8 moooooooże ale... 100-400 jednak lepszy

@janmar przedmuchanie bagnetu i dekielków "od czasu do czasu" jest jak najbardziej sensowne

Cytat Zamieszczone przez borkomar Zobacz posta
    ...
    na wyjazdach z 5d nie wyobrażam sobie życia bez 100-400 - po prostu 70-200 jest za krotki, czego tak bardzo na cropie nie odczuwałem.....

To czemu sprzedajesz?
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 28-09-2008 o 12:09 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów