Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Canon 100-400 4,5-5,6l is dylemat ?!?!?!

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Sorry ale to jakaś "teoria spiskowa" i nieprawdziwa. Z tym slotem to ktoś zapalił nieźle
    Z 30D jest tak samo. Przy szybkim przesunieciu czuc jak powietrze ucieka przez slot oraz nieszczelna 'klapke' od aku.
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lulu1988 Zobacz posta
    Z 30D jest tak samo. Przy szybkim przesunieciu czuc jak powietrze ucieka przez slot oraz nieszczelna 'klapke' od aku.
    Dokladnie tak.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Przyznam, że jakby nie ten wątek to do głowy by mi nie przyszło, że 100-400 zwany pompką może mi w 5D zanieczyszczać matrycę.

Nigdy zresztą nie przemieszczałem kadrowania zbyt szybko, inaczej pisząc nie używałem 100-400 do przedmuchiwania body.:-D

Pomału wcześniej kadrowałem, zanim CYK.
    Pozdrawiam.

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Nie zdmuchnie i nie zasyfi. Matryca jest schowana za migawką a najważniejsze to, że tam może być tylko zmiana ciśnienia ale nie ma przepływu, który mógłby przemieszczać syfki.
    Skoro tak, to nie ma się czym martwić

Co do konwertera to... jest sporo ciemniej i pogorszenie jakości optycznej też jest mocno zauważalne. 1.4 pogarsza swiatło o 1 EV więc AF będzie działał - działa do f/5.6 ale nie będzie najszybszy. Z 70-200/4 raczej nie polecam. Z 70-200/2.8 moooooooże ale... 100-400 jednak lepszy
    Mogę potwierdzić, że 70-200 2.8 z konwerterem jest całkiem OK i nie przesadzajmy z tym pogorszeniem jakości. Nie miałem do czynienia z 70-200 4.0.
    Co do pogorszenia światła to zgadzam się, ale 100-400 na końcu też ma f/5.6.
    Regulamin pkt 8.

Początki nałogu Awatar szycho
    Miasto
    M-bórz

Domyślnie

Tzw "pomka" w 100-400 jest rewelacyjna. Nie wyobrażam teraz sobie pracy z innym sposobem zmiany ogniskowej. A czy zasysa??? Jak mam syfy na matrycy, to raczej z powodu zmiany 100-400 na 100 lub inne szkła w warunkach raczej mało sterylnych.
    Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Zastosowanie dla zooma to tele na wakacje ( krajobraz, przyroda ( raczej w "parkach safari" niż prawdziwe łowy w dziczy ) + uliczne excesy )
    Jeśli o to chodzi, to 100-400 jest the best. Jedno szkło, a jaki zakres. Jakość zdjęć też jest super (nie uznaję porównania 100-400vs400)!
    paweleverest, jak masz okazję, to bierz, nie będziesz żałował:-D
    EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
    www.tomaszszyszko.pl

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

To czemu sprzedajesz?
    W najbliższym czasie będę miał jeszcze 2 sztuki wiec stąd powód na odsprzedanie ;-)
    5D + L

Początki nałogu Awatar stratus
    Miasto
    Warszawa/Ochota czasem Hajnówka:)))

Domyślnie

Potwierdzam że warto kupić to 100-400 i nie na zamianę za 70-200 bo każde jest inne, a na rozważania o brudzeniu matrycy proponuję nie zwracać uwagi bo przecież zmiana obiektywów też potrafi zasyfić matrycę ale to nie przekona mnie do zakupu kompakta Jeśli cos się zabrudzi to trzeba to wyczyścić i po bólu

Cytat Zamieszczone przez mssk Zobacz posta
    Mogę potwierdzić, że 70-200 2.8 z konwerterem jest całkiem OK i nie przesadzajmy z tym pogorszeniem jakości. Nie miałem do czynienia z 70-200 4.0.
    Co do pogorszenia światła to zgadzam się, ale 100-400 na końcu też ma f/5.6.
    "Całkiem OK" ale prawie robi wielka różnicę, tez przerabiałem ten zestaw i TC 2x został sprzedany i w życiu do niego nie wrócę, stąd się pojawiło 100-400
    Ostatnio edytowane przez stratus ; 29-09-2008 o 19:31

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

a moze telekonwerter 1.4 lub 2.0 ?, zostaloby 70-200 i mozna wydluzyc jak trzeba, niewiele waza ?

Początki nałogu Awatar stratus
    Miasto
    Warszawa/Ochota czasem Hajnówka:)))

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom517 Zobacz posta
    a moze telekonwerter 1.4 lub 2.0 ?, zostaloby 70-200 i mozna wydluzyc jak trzeba, niewiele waza ?
    Nie polecam - patrz post wyżej no chyba że 1,4x ale tego nie przerabiałem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Matrycę zasyfia.... no co? dekielek! Naprawdę - Canon się do tego przyznał, że dekielki były robione z jakiegoś gównianego plastiku i opiłki (naelektryzowane) leciały na matrycę.

EDIT: Chodzi oczywiście o dekielek na aparacie i na tylnej części obiektywu. On się spiłowuje w spotkaniu z metalowym bagnetem.
    Zaczynam pisac "dekielek story" ale do rzeczy.Powiedzmy że już ileś razy ten tylny dekielek zakladalem na różne obiektywy.Technika byla taka "z Głowy czyli z niczego".Po tekście Janusza jw.podszedłem do tematu powaznie. U mnie jak na poważnie to zaglądam do instrukcji.Tak zrobiłem i tym razem.W instrukcji obiektywu [akurat to była do canon EF 14/2,8 ]jest opis jak nalezy ten dekielek zakładać .
    Się okazuje że dekielek na zewnetrznej krawedzi ma dwa znaczniki oddalone od siebie ~~ 1,5 cm.Instrukcja mówi ze nalezy pierwszy ze znaczków ustawić naprzeciwko red point do zakladania obiektywu wsunąć dekielek do oporu i przekręcic tak aby drugi znacznik znalazł naprzeciw ww. red point
    Ciekawostka.Patrzę na dekielek no i wszystko się zgadza.Ciekaw jestem czy ja jeden do wczoraj nie umiałem załozyć dekielka :sad:.A moze i to istotne bo w inny sposób się spiłowuje ? Ta fotografia się robi coraz trudniejsza .Idę oglądać dekielki.Pozdrawiam

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów