Strona 99 z 315 PierwszyPierwszy ... 4989979899100101109149199 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 981 do 990 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LFB Zobacz posta
    Czy jego AF jest gorszy niz np w 40D? Jesli tak to ile gorszy i czy to znaczy ze na prawde jest z nim zle?
    9 krzyżowych punktów kontra 1 krzyzowy i 8 liniowych skupionych ciasno w srodku kadru.

O ile jest gorszy - trudno powiedzieć, 5D nie używałem, mam za to 10D i 40D. W 10D boczne punkty bardzo często nie łapały, dlatego wyrobiłem nawyk przekadrowywania (co nie jest dobre przy jasnych szkłach z małą GO). W 40D boczne punkty są jak najbardziej działające. Nie tylko dla mnie ogromnym zaskczeniem było to, że Canon nie zastosował tego w 5DII. Jedynym wyjaśnieniem jest chyba chęć upchania jeszcze jednego aparatu w tym segmencie (3D), ale coraz mniej na to wskazuje.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LFB Zobacz posta
    Nikt wczesniej, to jest przed premiera 5D mkII nie skarzyl sie na fatalny AF w 5D, a teraz nagle zrobil sie taki fatalny?
    nie wiem jak Kalina i Jarek, ale Adam Trzcionka odkąd tylko sobie kupił 5D truje mi codziennie o tym, że ***..e tym aparatem i kupi Nikona , bo AF jest bardzo słaby. Po pierwsze boczne są bezwartościowe, po drugie nie ma powtarzalności, po trzecie brakuje sensownie rozstawionych punktów. Zmagałem się z habakukiem walecznie doradzając czekanie na poprawiony AF w następcy 5D. No i teraz mi głupio.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bmfcker Zobacz posta
    Skąd w ogóle pomysł, że przy organizacji jaką widać na backstage'u to samowolka Vincenta?

<ciach...> - tniemy cytaty

a wiesz już jak to będzie z ekspozycją w trybie VIDEO ? Jak się będzie ustawiać ?
    Bo ostrość to wiem, że AF albo Manual.
    stabilizacja ? Canon ma stabilizację w obiektywach.... więc chyba to nie jest problem.
    jak ktoś ma sporo dobrej optyki canona to ta nowa piątka może być ciekawą rzeczą - żeby się zainteresować filmem.
    Znajdź alternatywę w tej cenie z optyką ???
    Za 8 tys. masz przyzwoity aparat i kamerę do zabawy produkującej zaj....... obraz.

jeśli chodzi o liczbę tych klatek i bardziej kinowy wygląd to chyba nikt nie oczekuje od tej nowej piątki parametrów taśmy filmowej i jakości z kamery za kilka milionów zł. To nie ta bajka.

Weź też pod uwagę zachowanie się tej nowej "kamery" 5d II przy słabym świetle i wyższym ISO... to chyba jest jednak godne zainteresowania ?

Czym nagrasz taki obraz za 8 tys. ? Powiedz, może sobie kupię.

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Zmagałem się z habakukiem walecznie doradzając czekanie na poprawiony AF w następcy 5D. No i teraz mi głupio.
    W D700 wg Adama AF lepszy choć nie idealny...opisywał kiedyś ze po przejrzeniu zdjęć z tego śluby na którym używał D700 sporo fot było nie trafionych. Po drugie obrazek z 5D chyba bardziej mu ''leżał'' choć to już subiektywne odczucia są.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

powinien się sam wypowiedzieć, ale powiem że Adam twierdzi, że AF w D700 jest sporo lepszy od tego w jedynkach. To by było tyle w tej kwestii.

Obrazek nie stanowił przedmiotu pytania na które odpowiadałem.

I tak przy okazji. Robiliśmy razem takie proste porównania w warunkach domowych. AF w 40D nie dość że sporo szybszy od tego ze starej piątki, to działał sprawnie w sytuacjach gdy piąteczka definitywnie odmawiała współpracy. I to równo na wszystkich punktach, gdy w 5d o bocznych w ogóle nie było mowy w takich warunkach. Szkła F1.4 i F1.2
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    nie wiem jak Kalina i Jarek, ale Adam Trzcionka odkąd tylko sobie kupił 5D truje mi codziennie o tym, że ***..e tym aparatem i kupi Nikona , bo AF jest bardzo słaby. Po pierwsze boczne są bezwartościowe, po drugie nie ma powtarzalności, po trzecie brakuje sensownie rozstawionych punktów. Zmagałem się z habakukiem walecznie doradzając czekanie na poprawiony AF w następcy 5D. No i teraz mi głupio.
    czy w starej 5D ten środkowy jest taki słaby ?
    Ja mam 350D i środkowy z jasnym szkłem USM jak się wie jak robić działa w miarę sprawnie - jeśli w starej piątce ten środkowy działa lepiej niż w 350D (a z tego co czytałem na forum działa lepiej) to chyba nie jest tak źle ?

w nowej piątce środkowy ma być czulszy z obiektywem 2.8 lub jaśniejszym.
    rozumiem, że to jest ulepszenie w stosunku do sterej piątki ?

chyba trzeba się pogodzić z faktem tego AF w nowej piątce.
    Myślę że ten AF będzie OK do wszystkiego oprócz przyrody (ptaki) i sportu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

W 5D, krzyzowy jest normalnej precyzji, takich jest 9 w 40D. Dla szkiel f<2.8 w piatce jest jeden punkt po srodku, liniowy. W 40D jest jeden punkt po srodku, krzyzowy po skosie.
    W weekend testowalem servo w 40D. Wyscigi gokartow. Uzywalem wszystkich punktow wybieranych joyem. 100-400L. Ok. 10% fot nie trafilo. Nie wiem jak na bocznych by sie 5D zachowywal w servo, nie odwazylem sie sprobowac

EDIT:

5D mk II

40D
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 24-09-2008 o 15:52
    .

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    w nowej piątce środkowy ma być czulszy z obiektywem 2.8 lub jaśniejszym. rozumiem, że to jest ulepszenie w stosunku do sterej piątki ?
    Jest taki sam.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Zablokowany

Domyślnie

Servo w 40d nie jest idealne. ale być nie może, po to są jedynki. Ja niestety na servo pracuję dużo więc w 40d to jest mankament dla mnie. Środkowy punkt 5d mkI jest bardzo spoko. Czuły, precyzyjny. nie ma co demonizować. Ale już pozostałe, a zwłaszcza na servo, uhhhh, nyndza.

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Servo w 40d nie jest idealne. ale być nie może, po to są jedynki. Ja niestety na servo pracuję dużo więc w 40d to jest mankament dla mnie. Środkowy punkt 5d mkI jest bardzo spoko. Czuły, precyzyjny. nie ma co demonizować. Ale już pozostałe, a zwłaszcza na servo, uhhhh, nyndza.
    Servo w jedynkach tez nie jest idealne, zobacz na testy optyczne.pl AF z Nikona D700 wydal lepiej niz w 1D Mk III.
    Jesli chodzi o 350D to tez posiadam i jak dla mnie AF w tym aparacie nadaje sie do uzywania jedynie z obiektywami z tego samego segmentu. Czyli ciemne spacerzoomy jak np Kit czy 17-85. Zapinalem pod moje body 50 II F1.8, F1.4 oraz Tamrona 17-50 i na malych glebiach jest tragicznie, jesli mamy w 50% naprawde trafionych zdjec to jest bardzo dobrze i mozna otwierac szampana.
    Z tymi samymi obiektywami robilem tez sporo zdjec 30D i tu juz bylo lepiej ale nadal nie idealnie, problem w tym ze Canon nie oferuje obecnie aparatu w ktorym bylo by idealnie. Nikon przez wiele lat odstawal matrycami wiec udoskonalal wszystko inne co sie da w koncu z matrycami nadgonili i teraz maja swietne aparaty. Canon wydaje mi sie ze swoich klientow traktuje ostatnio troche nie powaznie, mam nadzieje ze to co oferuje Nikon odbierze mu troche klietow i ze w koncu i w naszym obozie ktos zacznie traktowac uzytkownikow serio.

Strona 99 z 315 PierwszyPierwszy ... 4989979899100101109149199 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów