Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 426

Wątek: [mini test] Canon 50 1.2 L vs. Canon 50 1.4 USM

Mieszany widok

Domyślnie

Cichy, mysle, ze mozesz sie zdrowo mylic w ocenie tych szkiel - sam wspominales, ze twoj 50:1.4 jest wybrany z ilustam egzemplarzy, a 50L i sigme oceniasz po jednym czy tam dwoch egzemplarzach. A tak poza wszystkim innym, to monitor monitorem, ale jestem 100% pewien, ze na odbitce bedzie ostro mimo, ze na ekranie widzisz mydlo, ale juz bokeh i plastyka szkla to co innego. A na tym polu 50:1.4 USM to niestety nie jest rewelacja. Bokeh ma sredniawy szczerze powiedziawszy.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

[QUOTE=mily;528972]sam wspominales, ze twoj 50:1.4 jest wybrany z ilustam egzemplarzy, a 50L i sigme oceniasz po jednym czy tam dwoch egzemplarzach. QUOTE]

No to ile sztuk trzeba przerzucić aby trafić porządny 50/1.2? Dziesięc? dzwadzieścia? Bez jaj. Zresztą o problemach z AF w tym szkle można przeczytać w wielu miejscach i zapewne nie jest to wymysł Cichego.
    Jakoś 85/1.2 nie ma tak negatywnych opinii.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    No to ile sztuk trzeba przerzucić aby trafić porządny 50/1.2? Dziesięc? dzwadzieścia? Bez jaj.
    Z C50/1.4 jest przecież to samo. Miałem 6 egzemplarzy, bo albo z AF był problem, albo tubus się zaczął ruszać, albo jakiś pierścień AF się psuł, i każda sztuka na f/1.4 miała mydło i mgłę pod światło. Z Sigmą 50/1.4 jest to samo, tyle że ja miałem szczęście trafić od razu na bardzo ostry egzemplarz, który dawał ładniejszy obraz niż 35L pod każdym względem (kolor, kontrast, ostrość, bokeh).

Coś już napisał Awatar Pavlik
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mily Zobacz posta
    A na tym polu 50:1.4 USM to niestety nie jest rewelacja. Bokeh ma sredniawy szczerze powiedziawszy.
    no patrząc na powyższy test to raczej bym nie powiedział że średniawy oczywiście w porównaniu do 50L, gdybym nie wiedział które to które to bym nie odróżnił
    still learning...ale idzie jak krew z nosa ??:

pawellewandowski.com

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Trzy uwagi do testow (bardzo uzytecznych):

- z bliska (teksty) nie musi byc tak samo jak z daleka;

- kiedy juz bedziesz mial mkii, najlepiej testy samej jakosci szkla przy duzej dziurze robic na LV, bo na AF jak widac sie nie da;

- zauwazalnie lepszego 50 mm niz EF 50 1.4 (w rozdzielczosci i kontrascie ) nie bylo i nie zanosi sie. Ponoc najlepszy Zeiss Planar rozni sie bardzo malo. Ale w boke oczywiscie the sky is the limit.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Trzy uwagi do testow (bardzo uzytecznych):

- z bliska (teksty) nie musi byc tak samo jak z daleka;

- kiedy juz bedziesz mial mkii, najlepiej testy samej jakosci szkla przy duzej dziurze robic na LV, bo na AF jak widac sie nie da;

- zauwazalnie lepszego 50 mm niz EF 50 1.4 (w rozdzielczosci i kontrascie ) nie bylo i nie zanosi sie. Ponoc najlepszy Zeiss Planar rozni sie bardzo malo. Ale w boke oczywiscie the sky is the limit.
    1. Z daleka też pstrykałem, efekty były, delikatnie mówiąc, bardzo średnie, dlatego zrobiłęm to porównanie "gazetowe"

2. zauważ, że jedna część testu była robiona pod kątem 45 st i MF, więc tutaj AF akurat nic nie ma do rzeczy http://img232.imageshack.us/img232/2882/50vs50brv8.jpg

PS. Dziś sprawdziłem kolejne nówki sztuki 50 L, wszystkie są jednakowe.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    - zauwazalnie lepszego 50 mm niz EF 50 1.4 (w rozdzielczosci i kontrascie ) nie bylo i nie zanosi sie.
    EF 50/1.4 to obiektyw z najgorszym kontrastem jaki w życiu widziałem (na f/1.4 oczywiście).
    Najgorszy syf-kit tak pod światło się nie zachowuje jak C50/1.4

sampelek
    Najwyraźniej więc pomyliłeś chyba obiektyw albo wątek...

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Najgorszy syf-kit tak pod światło się nie zachowuje jak C50/1.4
    ZTCP najlepszy syf-kit to 24-105L f/4 - więc o f/1.4 w kicie mowy być nie może, jeśli natomiast myślisz o 18-55 to wieczorem pokażę ci super kontrast z syf-kita pod słońce (w Wawa zoo).

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    ZTCP najlepszy syf-kit to 24-105L f/4 - więc o f/1.4 w kicie mowy być nie może, jeśli natomiast myślisz o 18-55 to wieczorem pokażę ci super kontrast z syf-kita pod słońce (w Wawa zoo).
    Dobrze, jak tak tak bardzo chcesz to możesz udowodnić że C50/1.4 jest równie słabe jak 18-55

Cytat Zamieszczone przez Richie Zobacz posta
    Zastanawiam się czy osłona przeciwsłoneczna cokolwiek by tu pomogła?Ma ktoś wiedzę na ten temat?
    Tego sampla zrobiłem z osłona przeciwsłoneczną.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 07-10-2008 o 13:38 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

sampelek
    Na taki SYF trafiłem w pierwszym egz. 50ki. Po wymianie jest dużo lepiej aczkolwiek szału pod światło na 1,4-1,8 nie robi.

Zastanawiam się czy osłona przeciwsłoneczna cokolwiek by tu pomogła?Ma ktoś wiedzę na ten temat?
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów