Strona 14 z 36 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 357

Wątek: Wyzwalanie radiowe lamp Speedlite

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

korzystam na codzień z takiego zestawu (ale z lampami nikon sb25 i sb24) wszystko działa elegancko. Nie jestem pewien czy lepiej nie zaopatrzyć sie w jakieś firmowe radiowe wyzwalacze - na te tanie czasami się ludzie skarżą - ponoć z czasem spada zasięg itp (ale moje działają ok) - szkoda by zmarnować plener przez takie wyzwalacze (tym bardziej że po kilku weselach zapomnisz o kasie poświęconej na droższe modele np PW albo skyports).

Uchwyt będzie pasował do każdej lampy błyskowej przeznaczonej do wpięcia w sanki. Statyw załatw sobie jakiś stabilny, do tego jakiś obciążnik/worek z piaskiem/śledzie od namiotu, ponieważ mocniejszy wiatr może znacznie utrudniać (a nawet uniemożliwić) pracę.
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 16-09-2008 o 13:11
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    korzystam na codzień z takiego zestawu (ale z lampami nikon sb25 i sb24) wszystko działa elegancko. Nie jestem pewien czy lepiej nie zaopatrzyć sie w jakieś firmowe radiowe wyzwalacze - na te tanie czasami się ludzie skarżą - ponoć z czasem spada zasięg itp (ale moje działają ok) - szkoda by zmarnować plener przez takie wyzwalacze (tym bardziej że po kilku weselach zapomnisz o kasie poświęconej na droższe modele np PW albo skyports).
    Dokładnie. wydajesz znacznie więcej kasy, ale skuteczność błysku masz na poziomie 100%, a jak czesto używasz to to chińczyki mają tendencję do rozpadania się (ja załatwiłem 3 zestawy w rok i przesiadłem się na PW). Dodatkowo chińczyki maja pewną wrażliwość na sygnały z zewnątrz - patrz telefony komórkowe, oraz często powodują samoistne błyski co w przypadku lamp zasilanych akumulatorami jest nie bez znaczenia.

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    Uchwyt będzie pasował do każdej lampy błyskowej przeznaczonej do wpięcia w sanki. Statyw załatw sobie jakiś stabilny, do tego jakiś obciążnik/worek z piaskiem/śledzie od namiotu, ponieważ mocniejszy wiatr może znacznie utrudniać (a nawet uniemożliwić) pracę.
    Dwie pierwsze sesje z tymi uchwytami i dwie małe parasolki w dużych ciężkich statywach połamane. A wiatr był naprawdę niewielki. Obecnie stosuję przytwierdzanie śledziami i naciaganie tak że raczej nie ma prawa przewrócić się. Worki o ile skuteczne tak niepraktyczne ze względu na cieżar a wiadomo że nie wszędzie podjedziesz autem żeby nie dźwigać.

Początki nałogu
    Miasto
    Strzałkowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez till Zobacz posta
    Znalazłem na allegro taki sprzęt:
    - radiowy wyzwalacz http://allegro.pl/item435246941_radi..._pc_4k_fv.html

- uchwyt do lampy i parasolki http://allegro.pl/item435340784_uchw...port_w_wa.html

do tego jakiś statyw oświetleniowy i parasolka.

Mam pytanie - czy ktoś używał tego lub podobnego sprzetu? Wiem, że lampa będzie chodziła tylko w manualu (mam EX580), ale to żaden problem.

Czy ten uchwyt pasuje do wszystkich lamp (Canon, Nikon itd.)?

Dzięki za pomoc
    uzywam takiego zestawu, tylko, ze z manualna lampa blyskowa nissin. z czasem jednak parasolke chetnie zamienie na maly softob do tej lampy.

1 rada - te wyzwalacze ktore podales w linku czasam nia sa kompatybilne z 580ex, 580ex II, 430ex.. musisz napisac do sprzedajacego maila z pytaniem czy bedzie dzialac.
    2 rada - zamiast parasolek zainwestowalbym w softbox. o wiele lepiej rozprasza światlo, no i przynajmniej równomiernie (nie tak jak w przypadku parasolek).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Picia Zobacz posta
    2 rada - zamiast parasolek zainwestowalbym w softbox. o wiele lepiej rozprasza światlo, no i przynajmniej równomiernie (nie tak jak w przypadku parasolek).
    Światło z softboxu jest inne niż z parasolki (a tych jest kilka typów) co czasami ma znaczenie (i 'nierównomierne' rozproszenie bywa celowe). To czy lepiej rozprasza zależy tylko od materiału z jakiego jest wykonana.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Picia Zobacz posta
    uzywam takiego zestawu, tylko, ze z manualna lampa blyskowa nissin. z czasem jednak parasolke chetnie zamienie na maly softob do tej lampy.

1 rada - te wyzwalacze ktore podales w linku czasam nia sa kompatybilne z 580ex, 580ex II, 430ex.. musisz napisac do sprzedajacego maila z pytaniem czy bedzie dzialac.

Troche mnie zmartwiles tym, ze wyzwalacz moze nie dzialac z 580EX... Pytałem goscia, ktory o sprzedaje, mowił, że działa z każdą lampą, którą można obsługiwać w manualu (konkretnie o 580 ex nie pytałem). Troche to dziwne sie wydaje, zrobiliby wyzwalacz, ktory moze nie dzialac z cala seria najnowszych lamp Canona...

Co do softboxu, to na razie poprobuje z parasolka, jak cos bedzie nie tak to pomysle o softboxie.

Nie moge znalezc sprzedawcy Skyports w Polsce - zostaje tylko ebay czy zle szukam?
    5D+grip x2, C 28 1.8, C 50 1.4, C 85 1.8, T 17-35 2.8-4, lampa itp, itd.
    Tu był adres strony ale ktoś miał zły dzień...

Początki nałogu
    Miasto
    Strzałkowo

Domyślnie

jeżeli sprzedawca zapewni Ci, ze wyzwalacze dzialaja z wszystkimi lampami to raczcej tak powinno byc. ale na wszelki wypadek pytaj dokladnie czy dzialaja z 580xex. kupujac w HK mozna kupic wyzwalacze ktore nie wyzwalaja nowszych lamp Canona - one sa tansze niz te ktore wyzwalaja, lecz to wszystko jest dokladnie napisane w opisie aukcji.

Domyślnie

Znalazłem na allegro dwie oferty tego samego wyzwalacza (oba mają oznaczenie PT-04) - jeden jest droższy o 40 zł i w aukcji jest napisane, że jest to wersja poprawiona i że działa prawidłowo z lampami Canona, nie występuje samoczynne wyzwalanie lamp. Zadzwonię do innych sprzedawców i popytam czy ich modele tez dzialaja z Canonem.
    5D+grip x2, C 28 1.8, C 50 1.4, C 85 1.8, T 17-35 2.8-4, lampa itp, itd.
    Tu był adres strony ale ktoś miał zły dzień...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez till Zobacz posta
    Dzięki za pomoc
    I tym i następnym razem - Punkt 3. Regulaminu powinien ci pomóc .

http://canon-board.info/showthread.php?t=9716
    http://canon-board.info/showthread.php?t=31853

Początki nałogu Awatar Malin
    Miasto
    Warszawa/Radom

Domyślnie

Po 1. E-TTL w plenerze często zawodzi, mówiąc o samym systemie i trzeba pamiętac o tym, żeby ten system spełniał swoją rolę, to lampy muszą być w tej samej odległości od obiektu jak i aparat.
    Po 2. z tego co mi wiadomo, radiopoppery są dostępne tylko w stanach i tylko US wersja. Jak wiadomo w stanach mają inne częstotliwości fal radiowych niż w Europie
    Regulamin pkt 8

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tak, i fale radiowe "made in USA" nie przejdą przez polskie powietrze...
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Strona 14 z 36 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów