Zależy co rozumiesz "po przez błysk". To o czym pisze axk czyli wyzwalanie w trybie master odbywa się drogą podczerwieni i sam błysk lampy nie ma tutaj nic do rzeczy. Przez błysk czyli błyskiem 580EXII można wyzwolić inne lampy pod warunkiem, że mają wbudowaną/podłaczoną fotocele.
Racja, wyraziłem się mało precyzyjnie. Oczywiście tryb master tyczy się kanału IrDA, chociaż spotkałem się z określeniami "błysk podczerwieni". Jeżeli mowa o "błysku światła" to oczywiście tak jak piszesz, wyzwalana lampa powinna być pośrednio lub bezpośrednio zaopatrzona w fotocelę.
EOS + Speedlite
Jak już psioczymy, to ja dodam jeszcze, że pewne informacje slave otrzymuje drogą "zwykłego" błysku z lampy master. Jest o tym nawet w instrukcji, ale nie powiem jakie informacje - pewnie sam sygnał "wyzwolenia" czyli niejako coś w tym stylu jak fotocela.
Dzięki bardzo za rady ....pozdrawiam
mam w sumie kilka pytan:
1] mial to ktos?
http://www.foto-net.pl/sklep/produkt...łowy-CR2.html
2+3] jak transmitery IR niezaleznych producentow sprawuja sie w plenerze dla kilku lamp?
4] stosowanie lamp przystosowanych do analogow (min speedlite EZ) przy zdalnym wyzwalaniu z nastawami "recznymi"
pzdr
bylo troche gratow
i ciagle malo