Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 51

Wątek: co zyskam kupujac 85L zamiast 85 1,8

Domyślnie

Iras_PL - pożycz kiedyś jakąś Lkę, najlepiej odpowiednik jednego z obiektywów który wymieniłeś i odpowiedz sobie na to pytanie sam - to proste, po co ktoś ma Cię przekonywać, sprawdź sam!

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

tylko za dużo nie pożyczaj bo to grozi szokiem i długotrwałą gorączką zakupową
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thedoc Zobacz posta
    po co ktoś ma Cię przekonywać, sprawdź sam!
    Nie chcę, żeby mnie ktokolwiek przekonywał. Po prostu chciałbym poznać Wasze opinie

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iras_PL Zobacz posta
    Nie chcę, żeby mnie ktokolwiek przekonywał. Po prostu chciałbym poznać Wasze opinie
    Ale opinie mogą być różne - to forum jest tego najlepszym przykładem. Jak samemu zobaczysz to albo uwierzysz albo nie i zostaniesz spokojny przy tym co masz. Dla mnie różnice w obrazowaniu pomiędzy szkłami, które wymieniłeś dzieli przepaść.
    Na pocieszenie można dodać, że AF w 85/1.8 to rakieta w porównaniu do tego z 85 L.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Chyba mam zbyt małe doświadczenie, żeby to zobaczyć. Większość parametrów obiektywu da się zmierzyć i opisać w precyzyjny sposób, a tutaj mam wrażenie, jakby użytkownicy elek dotykali czegoś niemal mistycznego. Ja tego nie czuję

Uzależniony

Domyślnie

Wazne pytanie? Do czego obiektyw 85mm ma byc uzyty i w jakich okolicznosciach? Jesli chcesz szybkosc to 85/1.8. Jesli niesamowitego obrazowania 85L. Cos kosztem czegos. I tyle.

Domyślnie

Tylko czym jest to "niesamowite obrazowanie"? Chodzi tylko o jeszcze mniejszą głębię ostrości, czy powinienem widzieć na zdjęciach z 85L coś jeszcze? Jeśli komuś te pytania wydają się dziwne, wybaczcie - po prostu staram się zrozumieć.

Uzależniony

Domyślnie

Nasycenia kolorow, ostry od 1.2, i cos co widzisz i nie umiesz zdefiniowac.

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iras_PL Zobacz posta
    Jeśli kupię 50/1.4 i 85/1.8, co stracę w porównaniu z adekwatnymi elkami? Na pewno zyskam kilka patyków w kieszeni, a szkła solidne, bardzo ostre, celne i - w gruncie rzeczy - wcale nie dużo ciemniejsze. Czym kierują się ludzie, którzy wybierają wielokrotnie droższą opcję? Odrobinę mniejsza głębia ostrości jest tego warta? Liczę na poważne odpowiedzi - magii czerwonego paska w tym przypadku nie czuję absolutnie, a na prawdę chciałbym to zrozumieć.
    L-ka to lepszy mikrokontras a zatem przejścia tonalne, paleta kolorów. Mniejsza wineta, bardzo dobra ostrość od pełnej dziury ( choć o wersji 1,8 nie da sie powiedzięć, zeby nie była ostra ). Poza tym naturalność barw i perfekcyjny bokeh. Wszystko to jest tylko troszke lepsze od wersji 1,8 ale składowa tych "troszek" sprawia, że od prawidłowo wykonanych zdjęc wersją 1,2 trudno oderwać oczy

Domyślnie

Skoro tylko troszkę, to dla amatora z cienkim portfelem nie ma sensu rzucać się na kilkakrotnie droższe elki.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów