Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Wątek: Katalog zdjęć

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

LR automatycznie robi miniatury plików, które importujesz i można ustawić ich rozmiar. nagrywasz foty na płytkę i miniatury zostają w programie, tak więc możesz robić sobie ich podgląd po wyszukaniu. potem po wybraniu fotek do obróbki sprawdzasz jaką mają datę i wkładasz odpowiednią płytkę i LR ja wyszukuje i można pracować. czegoś takiego jak pokazałeś nie robi, ale IMO rozwiązanie LR jest lepsze. zwłaszcza, że też możesz sobie robić w nim kolekcje np.kolekcja zdjęć sportowych i tam podpinać zdjęcia sportowe. nie musisz miec więc żadnych katalogów na dysku, które wprowadzają bałagan, tylko katalogi z datami, które robi automatycznie fotoloader podczas zrzutu fotek. masz więc chyba wszytsko czego Ci potrzeba - słowa kluczowe, kolekcje, zdjęcia poukładane datami, miniatury i porządek na dysku
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Bywalec Awatar ukasus
    Miasto
    miasto

Domyślnie

a czy jest jakiś program który tworzył by podkatalogi tak jak to pisałem 2 posty wyżej ..
    niestety jest mi to nie zbędne..
    Eos system

Domyślnie

Istnieje może alternatywa dla programu WhereIsIt?
    Najlepiej darmowa...

Pozdrawiam.

Domyślnie

chyba miozna program Phoa do takowej zaliczyc, wlasnie sciaglam i widze ze bede zadoowolona-darowy, tworzy miniaturki, pozwala zgrywac na plyrt w opisie zdjecia mozna sobie zapisac na jakiej plycie jest oryginal takze wszystko tkak jak ma byc i obsluga prosta-polecam nic lepszego darmowego cjhyba sie nie znajdze

Iksrat
    Guest

Domyślnie

Przetestuj jeszcze ACDSee Pro 2.5.333 - używam tego programu od wcześniejszej wersji, ale naprawdę jestem z niego zadowolony. Kosztuje 130 $ (masz 30 dni na wypróbowanie bez konieczności kupowania), ale wart tych pieniędzy. Testowałem wiele programów pod względem możliwości katalogowania zdjęć (FotoStation 6.0 - bardzo dobry i bardzo drogi, WhereIsIt, Lightroom 2.0 i jeszcze kilka innych) i najbardziej, pod względem estetycznym, funkcjonalnym i cenowym, odpowiada mi ACDSee Pro 2.
    Masz możliwość katalogowania zdjęć za pomocą:
    1) korzystania z narzędzi/bazy ACDSee (tworzenie katalogów, wprowadzania słów kluczowych i opisów do zdjęć)
    2) korzystania z EXIF: edytowanie i wprowadzanie słów kluczowych, dodawanie komentarza itd.
    3) korzystanie z IPTC: jw. plus wprowadzanie takich danych jak miejscowość, kraj, kategoria, wydarzenie, czyli wszystko to, co można edytować w IPTC
    4) korzystania ze wszystkiego naraz.

Program świetnie sprawdza się przy dużej ilości zdjęć, a jak część z nich zarchiwizujesz na płytce, to program zachowuje informacje o tym i podpowie ci na której je masz.

Warto przetestować ten program.

Domyślnie

dzieki wlasnie o ACDSee slyszalam duzo dobrego a jest w plskiej wersji jezykowej (wiadomo zawsze to wygodniej;d) i powiedz mi prosze gdzie mozna go nabyc? Bo ja się nie znam wiec przepraszam za pewnie glupie pytania..;/

Narazie tak sobie mysle ze zrobie katalogi w tym co mam bo i tak bede musiala zrobic foldery usegregowac to chronologicznie, a jak zobacze czego mi w nim brakuje to najwyzej dalsze archiwizowanie bede robila w jakims lepszym ktory juz nabede droga kupna

A i jeszcze jedno prosze powiedzcie czy jak obrabiacie zdjecia to zmiany nadpisujecie na oryginale czy zapisujecie sobie zarowno oryginal (czy tez Raw) i juz gotowe obroione? jesi tak to jak rozwiazujecie to ze wam sie nie miesa na osobnych plytach czy w jednym katalogu dajecie oryginaly i gotowe?

Iksrat
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MagdaS Zobacz posta
    dzieki wlasnie o ACDSee slyszalam duzo dobrego a jest w plskiej wersji jezykowej (wiadomo zawsze to wygodniej;d) i powiedz mi prosze gdzie mozna go nabyc?
    ACDSee pobierzesz ze strony producenta:
    http://store.acdsee.com/store/acd/en...uctID.78701700
    Niestety nie ma polskiej (oryginalnej) wersji językowej, ale dostępne jest odpłatne (ok. 70 zł, zobacz tu: http://www.localize.fr.pl/spolszczen...p13_fileid/337).
    Program nie jest jednak aż tak skomplikowany, a poza tym możesz liczyć na pomoc (np. moją).
    Ostatnio edytowane przez Iksrat ; 12-09-2008 o 21:29

Domyślnie

dzieki wielkie z gory za pomoc narazie siagnęłam triala i wlaśnie się rozglądam po ACDSee i...podoba mi sie rzeczywiście sam prosi o płyte wlacznie z podaniem nazwy jesli chcę otworzyc oryginal danego pliku, co mi sie bardzo podoba, ale mam pytanie bo chciałabym zrobić coś takiego, żebym miała posegregowane chronologicznie w folderach (najlepiej w formie drzewa widzinego w programie) zdjecia ale na dysku zeby zapisaly mi sie miniaturki a oryginały na plytach jak to zrobic w tym programie? Bo narazie doszłam do tego ze zdjecie ktore mam na plycie moge przypisac do jednej (badz kilku) z kategorii, ale jak importuje je to wiadomo importuje cale zdjecia... wiec prosze tu o pomoc. Czy w takim razie najpierw musz (wiem ze robie to troch od tylu;d) zgrac z powrotem te zdjecia z plyt na dysk -na dysku posegregowac i potem zrobic ich backup na plytach? A jak potem usunac z dysku oryginaly tak zeby miniaturki zostaly? Kurcze wiem ze poplątałam strasznie ale mam nadzieje ze mniej wiecej jest zrozumiale i wiadomo o co mi chodzi, bede wdzieczna za pomoc.

Iksrat
    Guest

Domyślnie

Rzeczywiście, trochę dużo tego jak na raz.
    Zanim zaczniesz nagrywać zdjęcia na płytach pobaw się trochę z katalogowaniem. Nie jest to łatwa sprawa, przynajmniej na początku, jeśli chcesz to robić porządnie. Najważniejsza rzecz: obmyśl sobie klucz wg którego będziesz katalogować swoje zdjęcia (kategorie/albumy, podkategorie/podalbumy, słowa klucze, miejscowości). Jeśli dobrze to opracujesz, to znalezienie fotografii albo, dla przykładu, jakiejś konkretnej osoby na fotografiach nie będzie nastręczało ci większych trudności, nawet jeśli będziesz miała wielotysięczny zbiór zdjęć i wszystkie na płytach CD/DVD.

Druga sprawa, jeśli chcesz nagrywać/archiwizować zdjęcia na płytach CD/DVD i na nich trzymać oryginały, natomiast w komputerze (w programie) mieć tylko miniaturki z informacją o lokalizacji oryginałów, to możesz to zrobić na co najmniej dwa sposoby:
    I.
    1) zaznaczasz zdjęcia do nagrania
    2) wprowadzasz/zmieniasz nazwę płyty
    3) klikasz na burn
    4) pojawi się okienko dialogowe, m.in. z zapytaniem czy dodać/utworzyć nowy Photo Disc - zaznaczasz pole przy tym zapytaniu
    5) po nagraniu zostaje utworzony New Photo Disc z nazwą płyty (taką, jaką wprowadziłaś)
    6) wszystkie utworzone w ten sposób płyty znajdziesz w lewym panelu programu > klikasz na zakładkę "Folders" i tam, po rozwinięciu, gdzieś na dole będzie katalog "Offline Media" - to właśnie ten katalog.
    Klikasz na niego i rozwija ci się lista zarchiwizowanych płyt (jeśli już jakieś zostały zarchiwizowane). Następnie klikasz na nazwę płyty i w głównym panelu programy wyświetlą się wszystkie miniaturki zdjęć z tej płyty. Klikniesz na miniaturkę i zobaczysz informację o lokalizacji zarchiwizowanego zdjęcia.

II.
    Jeśli masz już jakieś zarchiwizowane zdjęcia na płycie i chcesz mieć informacje (z miniaturkami) o tych zdjęciach na komputerze to:
    1) wkładasz płytę do komputera
    2) otwierasz ACDSee Pro 2
    3) z zakładki "Folders" wybierasz napęd z płytą, którą włożyłaś
    4) po kliknięciu pojawi się okno dialogowe o nazwie "CD/DVD Drives Excluded" z trzema opcjami do wyboru (domyślnie zaznaczone jest pierwsze)
    5) zaznaczasz opcje drugą o nazwie: "Create a Photo Disc from CD/DVD"
    6) klikasz OK
    7) pojawi się następne okno dialogowe i tu tez klikasz OK
    8) wyskoczy nowe okno z możliwością zmiany nazwy płyty - tu zmieniasz nazwę albo pozostawiasz bez zmiany - i OK
    9) następuje import miniaturek z informacją o lokalizacji oryginału
    10) gotowe - w ten sposób, na komputerze, masz tylko miniaturki i informacje o lokalizacji, a na płytach oryginały, ale możesz mieć to i to.
    Ostatnio edytowane przez Iksrat ; 13-09-2008 o 01:16

Domyślnie

Ogromnie ci dziekuje niby to takie łatwe a jednak lepiej można zrozumiec zasady na jakich dziala ten program jak ktos to lopatologicznie wylozy

Teraz tak sie zastanawiam (bo bawie sie zarowno ACDSee i tym Phoa zeby zobaczyc roznice i je porownac) jaktzn wg czego najlepiej to wzystko katalogowac.... DO tej pory zdjecia ludzi mialam osobno na plytach (chtonologicznie) psow osobno, koni osobno, ale to takie trtoche poplatane jest i nie wiem czy nie lepiej zrobic wszystko w folderach/grupach ktore beda zaczynaly sie od daty np 2008_12_20_nazwa wydarzenia a dzieki mozliwosci przypisania zdjec do kategorii wtedy bede mogla osobno wyswietlac tak jak do tej pory ludzi/psy/konie/makro... dobry to pomysl? pytam bo to co mi sie moze teraz wydawac ok moze sie w praktyce okazac niepraktycznw dlatego bede wdzieczna za kilka slow jak masz/macie to skatalogowane bede wdzieczna jak zawsze

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów