Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46

Wątek: Katalog zdjęć

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

whereisit - chyba będzie trochęwydać kaski i sobie go kupić bo do archiwizowania tego co est na płytkach i to z miniaturkami chyb anie ma nic lepszego - aż dziwne

Bywalec Awatar dgi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario1275 Zobacz posta
    whereisit - chyba będzie trochęwydać kaski i sobie go kupić bo do archiwizowania tego co est na płytkach i to z miniaturkami chyb anie ma nic lepszego - aż dziwne
    Ano dziwne.

PS
    Kurka, że ostatnio nie mam na to czasu, aby bardziej się zająć pomysłem, o którym wspomniałem wyżej. Niestety wszystko wskazuje na to, że do pracy nad aplikacją będę mógł usiąść dopiero w drugiej połowie stycznia (szkoła)
    350D + KIT| BG-E3 | Tamron f2.8/28-75mm | Pentor f2.8/135mm | Porst f1.8/50mm
    http://photo.dario-g.com

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Odświeżam temat, może ktoś napisze coś nowego na temat archiwizacji. Po zabawie FotoStation stwierdziłem że jest zbyt rozbudowany jak na moje potrzeby. Z resztą nadal nie rozumiem jak to wszystko w nim działa. Doszedłem tylko do tego jak zmusić go do przegrania zdjęć z płyty, wygenerowania miniatur i zapisania ich "obok oryginałów". Może ktoś z użytkowników FotoStation podzieli się swoimi doświadczeniami? A może istnieje inny soft który spełniał by dobrze swoje zadanie?

Zaczyna się "druga połowa stycznia", jak tam dgi? Prace nad programem ruszają?

Bywalec Awatar goobie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

nie wiem czy ktoś próbował, ale ja używałem swego czasu
    programu Phoa! - można łatwo wyszukiwać fotki i katalogować wg słów kluczowych... tworzy w swojej bazie miniaturki fotek z cd i jest darmowy!

http://www.dk-soft.org/products/phoa/index.php?lang=en

jakie spostrzeżenia ??
    Pozdrawiam! Adam

kilka fotek...

Uzależniony

Domyślnie

Pozwolę sobie dodać, że podstawą sensownego archiwizowania zdjęć jest protokół IPTC http://www.iptc.org/pages/index.php zaszyty np w PS (file info), FotoStation (text) czy darmowym Irfanie. EXIF spisuje masę danych, ale nie dowiesz się z niego po np. 5 latach, kto stoi na zdjęciu od lewej i o co w ogóle chodziło. Tam też (IPTC) niezwykle użyteczne słowa kluczowe, o których ktoś już tu wspomniał. FotoStation umożliwia tworzenie opisów po wypełnieniu 1 formularza dla nieograniczonej praktycznie ilości wybranych zdjęć. IPTC czytany jest tak samo dobrze przez wszystkie podstawowe programy foto, dtp. Tak wędrują z plikami opisy do zdjęć prasowych. Inne darmowe, fajne skądinąd przeglądarki, oferują tworzenie opisów czytanych zazwyczaj tylko w nich, nigdze indziej. Ma tylko to tylko jedną wadę: zdjęcia trzeba opisywać. Ale chyba nie trzeba nikogo przekonywać, że foto bez opisu jest średnio użyteczne. Do archiwizacji i wyszykiwania z tysięcy obrazków nie ma moim zdaniem nic lepszego od FotoStation. Polecam wersję 4.xx, "piątka" jest zbyt skomplikowana i nie tak user friendly.
    Ostatnio edytowane przez rolaj ; 20-01-2007 o 14:27

Bywalec Awatar goobie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

odnośnie katalogowania z użyciem IPTC taką zbiorowość napotkałem ostatnio... jest kilka freeware'ów

http://www.programurl.com/software/iptc.htm

jeszcze nie wiem co polecić z tej grupy, więc jak ktoś używa to proszę o opinie...
    również szukam programu free, który by najlepiej masowo i najlepiej za darmo zmieniał dane IPTC 8)
    Pozdrawiam! Adam

kilka fotek...

Domyślnie

A ja polecam http://www.faststone.org/FSViewerDetail.htm
    Szybki, za free, czyta rawy, opcja compare, zmienia masowo dane. Dla mnie bajka.

Coś już napisał Awatar kaspeed
    Miasto
    Chełmek

Domyślnie

kiedyś do Corela chyba w wersji 9 dodawali canto cumulus super dla mnie można było bez problemu pliki na cd indeksować zachowywał miniatury w katalogu na hdd a jak chciałeś całość to krzyczał na jakim CD plik się znajduje.
    Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)

[SIGPIC][/SIGPIC]

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

A jak sobie radzi z rawami ??

Coś już napisał Awatar kaspeed
    Miasto
    Chełmek

Domyślnie

Cumulus? nie radzi sobie w ogóle - corel 9 to było dawno temu, nikt wtedy nie myślał o rawach, zresztą może teraz jest nowsza wersja ale nie wiem ile to kosztuje
    Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)

[SIGPIC][/SIGPIC]

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów