Witam.
Na forum było już kilka wątków na temat archiwizacji zdjęć. Rozmawialiśmy tam o sposobach na przechowywanie starych zdjęć. Pomińmy temat nośników i opłacalności/trwałości tego typu zapisu. Nie znalazłem jednak nigdzie informacji dotyczącej katalogowania płyt.
Od... dawna używam programu WhereIsIt ( http://www.whereisit-soft.com/ ). Bez problemu zgrywał mi zawartość płyty w formie minatur, dopisując do nich dane EXIF itp.. Jednak kilka rzeczy mi w nim nie pasuje. Po zmianie body na 30D, plugin generujący miniatury nie radzi sobie z RAWami (update nie pomaga). Ogólnie interface jest mało przyjazny. Program ma mało opcji takich jak filtrowanie zdjęć wg. danych EXIF co było by bardzo przydatne. Czas na zmianę! Czytałem jakich programów używacie do katalogowania zdjęć, jednak żaden z nich nie jest przeznaczony ściśle do prowadzenia "dokumentacji płyt". Owszem, np. Picassa jest świetna ale do zdjęć które mam są dysku. Dzisiaj pościągałem sporo triali i.. żaden z nich nie działa na zasadzie WhereIsIt
. Nie wierzę że jest tylko jeden program do tego typu zadań! Zadaję więc pytanie: "CZYM TY KATALOGUJESZ SWOJE PŁYTY ZE ZDJĘCIAMI?"
Mam nadzieję że razem znajdziemy coś sensownego.
Pozdrawiam!