Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a gdybyś dodał coś a la D700 i jednocześnie musiał obniżyć cenę Dsa o połowę? Ja bym wciągnął 1D w Dsa tak jak pisałem. Lepiej sprzedawać puszkę do reportażu drożej niż dzisiaj ale za to z opcją do studia lub z mniejszymi o 1EV szumami na srawach.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    a gdybyś dodał coś a la D700 i jednocześnie musiał obniżyć cenę Dsa o połowę? Ja bym wciągnął 1D w Dsa tak jak pisałem. Lepiej sprzedawać puszkę do reportażu drożej niż dzisiaj ale za to z opcją do studia lub z mniejszymi o 1EV szumami na srawach.
    Canon jest znany z tego, że lubi chodzić swoimi ścieżkami. To rozwiązanie o którym piszesz jest już chyba jednak zarezerwowane przez konkurencję 8). Do tego już je przećwiczyli lata temu i z jakichś powodów jednak nie wracają.

BTW: ta cena Ds-a jest chyba w pewnym sensie elementem marketingowym. On ma być drogi i wątpię żeby Canon z tego chciał rezygnować. Ja bym przynajmniej tak kombinował.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 11-09-2008 o 23:02
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta

BTW: ta cena Ds-a jest chyba w pewnym sensie elementem marketingowym. On ma być drogi i wątpię żeby Canon z tego chciał rezygnować. Ja bym przynajmniej tak kombinował.
    Zgadzam się; jeżeli do deesa wpakują matrycę 38, a najbliższa konkurencja będzie miała 24, to po co mają obniżać cenę? Chyba, że wystraszą się tego dziwnego nikona (BIG) :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Ja bym wciągnął 1D w Dsa tak jak pisałem. Lepiej sprzedawać puszkę do reportażu drożej niż dzisiaj ale za to z opcją do studia lub z mniejszymi o 1EV szumami na srawach.
    są co najmniej 2 sprzeczności w interesach w puszkach 1D i 1Ds i konstruktorzy maja nie lada zagwozdkę.
    1. Natywne ISO. Studyjni by chcieli mieć 100 (albo i 50). Ci od reporterki - 200 (400?). Bo wtedy wysokie ISO będzie lepsze.
    2. Ilość megapikseli. Studio - na maxa. 30 - 40. Reporterzy - niekoniecznie.
    2a. fps. Trzeba to powiązać z ilością Mpx. Nie da rady robić 10 fps z matryca 30 Mpx. No chyba, że wymyślą tak, że sRAWy będą dawały taka prędkość zapisu (bo RAW nie wyrobi).

Wnioski - nadal 2 body. 1Ds - max Mpx, niskie natywne ISO i pewnie 5 fps
    1D - powiększyć matrycę do FF (większe piksele - mniejsze szumy), dać 10 Fps i podnieść ISO natywne do 200 (400?) - mniejsze szumy, mpx wystarczy 10-12 (namnożenie podniesie szumy, więc nie ma po co). 3 lata po wypuszczeniu 5D canon ma doświadczenie i potrafi zrobic jeszcze lepsza matrycę, po podniesieniu ISO natywnego do 400 ;-) mógłby canon osiagnąc bezszumne ISO 12.800 i podbicie do 51.200 :grin:
    To ostatnie body to wychodzi własciwie nikonowski D3 i tu może być problem - niechęć do zrobienia czegoś po konkurencyjnej firmie, podczas gdy cały czas było się liderem, ale na to nic nie poradzę. Nikon dobrze tą puszkę wymyślił.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 12-09-2008 o 02:04
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów