Strona 172 z 203 PierwszyPierwszy ... 72122162170171172173174182 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 711 do 1 720 z 2028

Wątek: Canon EOS 1D Mark III

Bywalec
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paweł Wietecha Zobacz posta

Stwierdzenie więc przez jednago z użytkowników o stronniczym porównaniu jest zdcydowanym nadużyciem,

dzięki temu, że Nikon zrobił tak duży krok technologiczny do przodu, możemy oczekiwać, myślę, już w najbliższym czasie, odpowiedzi Canona - szybszego, o wyższej jakości zdjęć,

Z chęcią natomiast wysłucham krytycznych uwag pod kątem merytorycznej zawartości testów, zależy mi bowiem na tym, aby ich poziom był jak najwyższy i aby odpowiadały oczekiwaniom czytelników serwisu foto-ptaki.pl.

Jedną uwagę już przyjąłem - za mało opublikowanych zdjęć wykonywanych w wysokich czułościach.
    Co do mojego postu a "stronniczości" testu to proszę wziąć po uwagę , że to słowo było w cudzysłowiu i z buźką :wink: bo oczywiste mi się wydawało, że jeśli przytoczę link w którym topowe body Canona przegrywa (mnimalnie bo minimalnie ale zawsze) z konkurencją to posypią się gromy.

Co do tego, że Nikon zrobił taki postęp powinniśmy być wdzięczni , że Canon będzie musiał odpowiedzieć czymś lepszym.

Miałbym jeszcze jedną uwagę ; brakuje mi w posumowaniu czy crop 1.3 w przypadku Canona 1DIII jest faktycznym telekonwerterem nie zmniejszającym do tego wartości przysłony ? Dla mnie to już przewaga Canona.

Jestem już starym czytelnikiem foto-ptaki , w serwisie znajuję nie tylko dane techniczne ale przede wszystkim dużo informacji o ptakach i dużo bardzo dobrych zdjęć ptaków . Wszystkim znajomym już poleciłem ten serwis.
    pozdrawiam Krzysiek

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adalbert Zobacz posta
    z całym szacunkiem sven ale to jest przejaw czystego fanatyzmu systemowego.. czym się różni Twoim zdaniem owo pokrętło + wcześniej wciśnięty przycisk od rozwiązań w canonie ? (chodzi Ci zapewne o zmianę wyzwalania migawki z S na C)
    ... a jak to się niby robi skrajne inaczej u "czerwonych"? naciskasz guziczek i kręcisz pokrętłem (tyle, że w innych miejscach korpusu)
    tu akurat - jeśli chodzi o ergonomię - jest niemal identycznie - walnąłeś zatem kulą w płot...

nie masz pojęcia o czym piszesz. używałem jednego i drugiego; spróbuj to zrobić w nikonie nie odrywając oka od wizjera. kolejny problem to przełącznik trybu pracy af; jest usytuowany w takim miejscu, że wyjmując aparat z torby wielokrotnie przestawiałem tryb pracy; oczywiście ta uwaga nie dotyczy "ptasiarzy" bo raczej trudno wyjąć body z zapiętą 600 z torby :-) z litości nie wspomnę juz o obsłudze lampy sb 800, bo tu nikon podpatrzył sensowną obsługę u canona i sb900 już wygląda lepiej.

sv
    Guest

Domyślnie

Dzięki.
    Sprawdziłem opis najnowszego firmware'u i rzeczywiście jest wprowadzona ta zmiana. Pewnie niezauważyłem jej ponieważ to oprogramowanie wpisywał mi serwis. Trudno mi w tej chwili sprawdzić jak to działa, bo aparat jest od ponad miesiąca w serwisie. Obawiam się jednak, że mogą być problemy z precyzyjnym sterowaniem punktami ostrzenia, ponieważ joystick jest bardzo podobny do użytego w 40D, a do jego sposobu pracy mam wiele zastrzeżeń. Tak więc z przyznaniem Oscara chwilowo się wstrzymam. A jak Pan ocenia funkcjonalność tego joysticka?
    Obecnie joystick działa tak jak powinien; w stosunku do nikona ma jedną zaletę; po ustawieniu np zewnętrznego punktu wystarczy nacisnąć na środek i wracasz do środkowego punktu, naciskając powtórnie wracasz ponownie do poprzednio wybranego (tego nikon o ile wiem nie oferuje); to rozwiązanie jest znakomite jeżeli fotografujesz na przemian w pionie i w poziomie.

Paweł Wietecha
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chavez Zobacz posta
    Dopiero teraz przejrzałem cały serwis.
    Strona naprawdę dobra. Artykuły są bardzo pomocne dla ptasich reporterów. Nieczęsto można spotkać stronę robioną z taką pasją i zawierającą tyle praktycznej wiedzy. Dołączam się do gratulacji. Dobra robota.
    Dzięki ogromne.

Paweł Wietecha
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    dżojstik wydaje się być zdecydowanie bardziej intuicyjny niż dwa kółka.
    Całkowicie się z tym zgadzam, moim zdaniem jest to najszybszy sposób wyboru punktu ostrzenia.

Paweł Wietecha
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiek29 Zobacz posta
    Miałbym jeszcze jedną uwagę ; brakuje mi w posumowaniu czy crop 1.3 w przypadku Canona 1DIII jest faktycznym telekonwerterem nie zmniejszającym do tego wartości przysłony ? Dla mnie to już przewaga Canona.
    Tak, jest to oczywista dla ptasiarzy zaleta i w tym przypadku jest to przewaga Canona, trzeba jednak pamiętać, że jest ona częściowo niwelowana przez wyższą rozdzielczość matrycy Nikona.
    No i dziękuję za polecenie serwisu znajomym.

Paweł Wietecha
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Obecnie joystick działa tak jak powinien; w stosunku do nikona ma jedną zaletę; po ustawieniu np zewnętrznego punktu wystarczy nacisnąć na środek i wracasz do środkowego punktu, naciskając powtórnie wracasz ponownie do poprzednio wybranego (tego nikon o ile wiem nie oferuje); to rozwiązanie jest znakomite jeżeli fotografujesz na przemian w pionie i w poziomie.
    Dzięki za tę informację, to rzeczywiście bardzo ważne ułatwienie w fotografowaniu ptaków, nawet bez zmiany pozycji aparatu. Na przykład kilka dni temu fotografowałem żerującego bielika, który ciągle obracał głową z jednej strony kadru na drugą. Pracowałem więc górnymi punktami (był to 1D MarkIIN), ale gdy ptak podfruwał lub był atakowany przez rywala, to nakorzystniejsze było błyskawiczne przełączenie na punkt środkowy. Możliwość powrotu do środkowego/wybranego punktu jest więc istotnym udogodnieniem.

sv
    Guest

Domyślnie

Dzięki za tę informację, to rzeczywiście bardzo ważne ułatwienie w fotografowaniu ptaków, nawet bez zmiany pozycji aparatu. Na przykład kilka dni temu fotografowałem żerującego bielika, który ciągle obracał głową z jednej strony kadru na drugą. Pracowałem więc górnymi punktami (był to 1D MarkIIN), ale gdy ptak podfruwał lub był atakowany przez rywala, to nakorzystniejsze było błyskawiczne przełączenie na punkt środkowy. Możliwość powrotu do środkowego/wybranego punktu jest więc istotnym udogodnieniem.
    no to świetnie! to teraz proponuję skorygować Twój test o tą informację. Przy okazji mógłbyś dodać, że za powiększenie bufora w d3 (co poczytałeś za zaletę nikona) firma nikon życzy sobie drobne 2000 zł. wiem że dla Was ptasiarzy to drobiazg przy tych wszystkich 400/2,8 i 600/4, ale jednak :-)

Miłych łowów życzę:-)

PS czy na wyniku Twojego testu nie zaważyła postawa Canona, który Cię brzydko mówiąc olał? Ja bym się tym nie przejmował, bo Canon wawa jest z tego znany :-)

Domyślnie

oj sven. Widzę, że inni nie mogą krytykować canona, chciałbyś mieć monopol Ty ciągle piszesz o uszczelkach i MLU.
    Ciężko o porównania dwóch body, szczególnie pod kątem ergonomii, gdyż każdy dłużej pracujący w "swoim" systemie go preferuje, jako bardziej intuicyjny. W dodatku różne osoby miewają przeciwne potrzeby, np ja lubię blokady przy każdym guziku, by przypadkowo, bezwiednie nie zmienić parametrów. W każdym razie porównanie o którym ta dyskusja pokazuje, że inne rozwiązania mają też swoje plusy. Nie rozumiem postawy, że w "swoim" systemie wszystko jest najidealniejsze. Tyczy to też jedynek. I u nikona D3 są wady - pierwsza z brzegu - brak czyszczarki czy użyteczne ISO dopiero od 200 w górę. Jest ich i więcej.
    Wracając do serwisu o fot ptaków - świetny. Zawartość, profesjonalizm czy funkcjonalność witryny www - super. Szkoda, że nie moja działka.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    oj sven. Widzę, że inni nie mogą krytykować canona, chciałbyś mieć monopol Ty ciągle piszesz o uszczelkach i MLU..
    coś ci się pokręciło: ja nigdy nie piszę ani o uszczelkach, ani o mlu bo ani jedno ani drugie nie jest mi niezbędnie potrzebne. Co do monopolu, to popatrz lepiej na swoje podwórko.
    A wracając do testu: uważasz, że nie można wyprostować czegoś co zostało ewidentnie przekłamane? czy to moja wina, że autor testu nie wie jak działa joystick w canonie po wgraniu aktualnego oprogramowania? to co to za test, gdzie zalety są wadami i odwrotnie. Ja rozumiem, że tak jest na żółtym forum, ale tutaj niekoniecznie czarne jest żółte i białe też jest żółte :-)

Strona 172 z 203 PierwszyPierwszy ... 72122162170171172173174182 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów