Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Chemia...

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Biała Podlaska

Domyślnie

W niektórych krokusach zamiast kuleczek jest szczelina dzięki której przytrzymuje się krawędź filmu palcem, gorsze to rozwiązanie niż kuleczki ale też działa całkiem sprawnie.
    U mnie własnie jest tak - trzeba przytrzymywać palcem.
    Najgorsze jest to, że co kilka "próbnych nawinięć" film mi się zacina i trzeba naprawdę mocnej siły użyć, albo po prostu w 3/4 się zacina i dalej nie idzie.
    Już od paru dni próbuję na starych filmach nauczyć się w miarę sprawnie nawijać...
    A dzisiaj nadszedł jakiś problem z odwijaniem, eh!
    Ciągle mam wrażenie, że to tych jobo itp. lepiej to jakoś musi wchodzić,eh..

fajnie natomiast jest mieć do finalnego płukania -zwilżacz (kosztuje niewiele a jest bajecznie wydajny ) dzięki niemu nie zostają brzydkie plamy przy suszeniu kliszy.
    Czytałem o dodaniu paru kropel Ludwika do ostatniej płukanki, prawda to?
    Pozdrawiam,
    Michał

Początki nałogu Awatar chavez
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yenox Zobacz posta
    Mówią że działa, ale tylko ludwik "oryginalny" bez żadnych dodatków zapachowych.
    btw. Tetenal Mirasol 2000 jest podobno bardzo dobry. Mało kosztuje i starcza na bardzo długo.
    system EOS

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kwiatas Zobacz posta
    niech mi kros rozjaśni w tej kwestii:
    używam rozcieńczonego IFORDA ID-11 po każdym wywołaniu wylewam go. czy źle robię ?
    czy moza go uzywac wiele razy ?? I to samo pytania co do UTRWALACZA czy moza go uzywac wiele razy czy tez jednorazowo i do zlewu ??
    O ile się dobrze nie mylę, to ID-11 Ilforda to mniej więcej to samo lub bardzo podobnie co D76 kokodaka. Zatem stock może trochę postać, najlepiej pod gazem, zaś rozcieńczony bardziej (1+1, 1+2, 1+3 .. chyba wystarczy) jest jednorazowy.
    Stocka D76 używałem kilkukrotnie, wydłużając kolejne wołania według instrukcji na pudełku. Nie pamiętam już jak, ale chyba litr był na 6 albo i 12 filmów. Wychodziło powtarzalnie.

ok,
    zamówiłem
    wywoływacz ilforda LC29,
    utrwalacz rapid fixer
    i przerywacz Fomacitro
    Ujdzie to?

Wyw. rozcieńczał będę 1+29, więc powinno starczyć na dłużej.
    Nie wiem co to LC29, bo nie robiłem, ale rozcieńczaj ... zgodnie z sumieniem własnym. Doświadczeniami znaczy (-:
    A teraz jeszcze co do nawijania filmu do koreksu.
    Przed nawijaniem wyciągacie cały film z kasetki czy po kawałku - podczas nawijania do szpuli? Bo jeśli wyciągne cały to zaraz mi się gdzieś zaczepi, zagnie, dotknie - a to chyba niezdrowo?
    Mam niestety tylko krokusa 800
    A ja np otwieram kasetki, ucinam początek, zaokrąglam i nawijam ze szpulki na szpulkę. Większość kasetek się łatwo otwiera, do kodaków trzeba dużo siły, samozaparcia, zdolności i zestaw otwieraczy. Ale się da.

U mnie własnie jest tak - trzeba przytrzymywać palcem.
    Najgorsze jest to, że co kilka "próbnych nawinięć" film mi się zacina i trzeba naprawdę mocnej siły użyć, albo po prostu w 3/4 się zacina i dalej nie idzie.
    Już od paru dni próbuję na starych filmach nauczyć się w miarę sprawnie nawijać...
    A dzisiaj nadszedł jakiś problem z odwijaniem, eh!
    Ciągle mam wrażenie, że to tych jobo itp. lepiej to jakoś musi wchodzić,eh..
    Wchodzi wszędzie tak samo - czy krokus czy jobo ... czasem ciężej (częściej w krokusach).
    Szpule mają luz jedna względem drugiej, właśnie żeby ułatwić wciąganie. Ja w krokusowych trochę poruszam w te i we wte, tak luźno ale intensywnie - i kawałek następnych parę cm się daje wciągnąć. I tak po kawałku, aż do końca.
    W ostateczności rozkładam, wyjmuję już cały zmiętolony film, składam szpule i zaczynam na nowo.
    Tak.
    Ale lepiej kupić Tetenal Mirasol. Mała buteleczka, tanie to, a wystarcza na baaardzo długo. Rozcieńczenia podają rzędu 1+800. Ja robię tak, że po wylaniu wody ostatniej kranówy nakapuję kilkanaście kropel tego na dno i zalewam demoralizowaną, w tym trochę poobracam i wieszam nad wanną. Jak zostaje piana na filmie (pieni się toto) to leję z góry tym roztworem z koreksu żeby spłukać i niech sobie schnie.
    Nie trzeba ściągać.

Uprawnienia umieszczania postów