Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Chemia...

Początki nałogu
    Miasto
    Biała Podlaska

Domyślnie Chemia...

Witajcie,

Poszukuję chemii do wywoływania negatywów - czarno-białych.
    Nie będą to wielkie ilości, z 2-3 rolki miesięcznie, potrzebuję wywoływacza, który nie będzie 'jednorazówką', a będę mógł go odstawić na jakiś czas - i wywołać kolejny film.

Filmy będą ilforda, pan, może czasem jakaś delta...

Lepszy będzie koncentrat czy proszek?
    Koncentrat mogę rozcieńczyć 1+9, tyle, że ludzie piszą, że taki rozcieńczony - po 24 godzinach jest już nie do użytku.

Co będzie najtańsze /i w miarę dobrej jakości?
    Pozdrawiam,
    Michał

Dopiero zaczyna Awatar pplecke

Domyślnie

Ja używam kodakowego D76. Z proszku, rozpuszczony jako "stock" w wodzie destylowanej (akurat woda destylowana jest sprzedawana w litrowych wygodnych butelkach z szerokim wlewem). Rezultaty osiągane są bardzo fajne -co prawda używam głównie filmów kodaka. co do przechowywania to spokojnie można go używać i przechowywać przez kilka miesięcy a nawet dłużej.
    W zestawie z filmem Kodak T-RIX 400 wygląda to tak

albo tak
    Ostatnio edytowane przez pplecke ; 03-09-2008 o 23:18

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ja też mam pozytywne wrażenia odnośnie d76. 1,5 roku po rozrobieniu w wodzie destylowanej jeszcze wywoływał. Niestety po 2 latach już mu się nie chce

Dopiero zaczyna Awatar pplecke

Domyślnie

a ile filmów wywołałeś w tym wywoływaczu? i jak go używałeś rozcieńczałeś i używałeś jednorazowo czy jako stock ??

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Wywołałem może ze 30 filmów. Rozcieńczyłem całość, a później trzymałem w pojemniku. Do każdego filmu używałem tego samego.
    Później wytrącił się brązowy osad, wywoływał jeszcze ze 2 miesiące, a potem nagły koniec

Bywalec Awatar Poohutch
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W kategorii ekonomicznej lubiłem rodinal - otwarty koncentrat może stać i stać, strzykawką nabierasz do każdego wołania osobno i używasz takiego roztworu jednorazowo. Ja go stosowałem w stężeniach 1+50 lub 1+100 lub 1+25 do mocnego pusha. Rodinal jednak jest dość ziarnistym wywoływaczem - co kto lubi. Aha, fotografowałem głównie na PAN 400 i PAN 100.
    Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
    Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200

Początki nałogu

Domyślnie

A ja używam Fomadon R-09, gdzieniegdzie można przeczytać że jest on oparty na recepturze Rodinalu. Kupuję koncentrat, rozcieńczam 1+100 i jest to roztwór jednorazowy. W ten sposób nie myślę czy będzie chciał wywołać czy już nie, nie zastanawiam się czy brać jakąś poprawkę na stan zużycia preparatu. Przy takim stężeniu roztworu spokojnie można zająć się innymi sprawami przy wywoływaniu nie trzeba ślęczeć przy koreksie ze stoperem. Polecam ten wywoływacz.

Bywalec Awatar kwiatas
    Miasto
    Gdansk

Domyślnie

niech mi kros rozjaśni w tej kwestii:
    używam rozcieńczonego IFORDA ID-11 po każdym wywołaniu wylewam go. czy źle robię ?
    czy moza go uzywac wiele razy ?? I to samo pytania co do UTRWALACZA czy moza go uzywac wiele razy czy tez jednorazowo i do zlewu ??

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kwiatas Zobacz posta
    niech mi kros rozjaśni w tej kwestii:
    używam rozcieńczonego IFORDA ID-11 po każdym wywołaniu wylewam go. czy źle robię ?
    czy moza go uzywac wiele razy ?? I to samo pytania co do UTRWALACZA czy moza go uzywac wiele razy czy tez jednorazowo i do zlewu ??
    No tak, ale Ilford ID-11 sprzedawany jest jako proszek - dobrze kojarzę?
    Czyli najpierw rozrabiasz proszek na 1 litr wywoływacza, a następnie go rozcieńczasz do użycia? Czy tak to wygląda?
    Jeśli tak to przy rozcieńczeniu 1+3 to z całą pewnością jest to roztwór jednorazowy.
    W 1 litrze tego wywoływacza można wywołać do 10 filmów małoobrazkowych.
    Jeśli chodzi o utrwalacz to jest to roztwór wielorazowego użytku

Początki nałogu

Domyślnie

a i jeszcze jedno jest taki adres www.korex.net.pl forum fotografii tradycyjnej tam piszą m.in. jak wywoływać w czym to robić itp.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów