Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 280 z 393 PierwszyPierwszy ... 180230270278279280281282290330380 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 791 do 2 800 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    Wiesz, wyprodukowanie kosztów na prawdę nie jest tak bardzo trudne: w swoim 'dogorywającym' 5D wymieniasz migawkę, a pozostałe koszty produkujesz np. powiększając szklarnie...

Trochę jest prawdy, w tym co napisano kilka postów wyżej: C nie spieszy się z następcą 5D, bo poza dość nieporadnym w ciemnościach AF, ta puszka spokojnie jeszcze na siebie popracuje u wielu fotografików...
    tak. pewnie sporo racji jest w tym co piszesz. choć moim zdaniem wielu poprostu wolałoby teraz kupić 5DII i znowu mieć spokój na 2-3 lata . a listopad sprzyja zakupom w firmach;-)

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canion Zobacz posta
    tak czy inaczej takie zwroty świadcza o wyjątkowym braku kultury niestety.
    brakiem kultury oraz rozumu jest nieustające trolowanie od bodajże czterech miesięcy jakie tu uprawiasz. Plus brak wiedzy - pisałem ci w czerwcu kiedy są targi i kiedy są premiery u C. Ludzie profesjonalnie zajmujący się fotografią wiedzą to najlepiej i czekają na ten moment pomimo takich płaczków jak ty.

Tobą martwię się jedynie w kontekście dbania o nie zaniżanie poziomu wypowiedzi na tym forum.

Hazan, napraw mi tę moderację! Trzeba pozamiatać po wakacjach tu i tam.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Test porównawczy 5d,d300,d700,d3 :
    http://www.kenrockwell.com/nikon/d3-d700-5d.htm pozostawiam no comments.
    Ostatnio edytowane przez koraf ; 31-08-2008 o 22:40

Uzależniony

Domyślnie

Kubaman. odniosłem sie już do Twojej wypowiedzi .
    uważam że epitety jakich używasz są poprostu nie na miejscu i ja osobiście na poziomie do którego starasz sie sprowadzić duskusję z Tobą dykutowac nie zamierzam.

Nie wiem skąd u Ciebie takie nastawienie. osobiście nic do Ciebie nie mam i niezamierzam używać żadnych epitetów w stosunku do Twojej osoby. ja odnosże swoje wypowidzi do tematu wątku, i nie pozwalam sobie na wyzywanie kogokolwiek z ludzi z forum nawet jeśli nie do końca zgadzam sie z tym co piszą. . czego i Tobie zyczę

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

http://pixinfo.com/en/articles/nikon...s_canon_eos_5d

polecam zwłaszcza zdjęcia.
    No comments

Canion: Osobiście... uważam cię za trolla i mam na ciebie oko. Całuski.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canion Zobacz posta
    wbrew pozorom czasu za wiele to nie ma. zwróćcie uwagę ze u wielu fotografów, 5D jest poprostu narzedziem pracy. i już zeszłej jesieni było w planach do wymiany . przeczekali kolejne miesiące bo następca miał być tuż tuż. z Tego powodu wiele z tych puszek dobiega już swojego ekspolatacjego końca . w pl ze względów podatkowych ulubionym m-cem zakupów w firmach jest listopad. wiec jeśli nawet następca 5D bedzie zaprezentowany za miesiąc /choc to juz nie jest takie pewne obecnie/ to na zakupy w listopadzie pewnie trudno bedzie liczyć. Poprostu sporo firm jest "na zakupie" jesli chodzi o następce 5D . beda mieli nie lada problem jeśłi w listopadzie nie bedzie następcy 5D w sklepach.

jasne że co tam obchodzi Canona jakiś tam Pl rynek. ale poki co my to pracujemy tutaj i wielu ma poprostu problem co w tej sytuacji robić. nie każdy ma mozliwości finansowe aby zmienić system
    Napisze jeszce raz - Canona 5D Mark II narazie nie bedzie bo nie ma go gdzie umiejscowić w drabince ofert tej firmy. Dodając do niego jedną rzecz - a mianowicie lepszy AF tworzy sie body bardzo niebezpiecznie zagrażające rynkowi 1-dynek, a to napewno nie jest w interesie firmy, tym bardziej że nie ma ona w tym ( 5d) segmencie powaznej konkurencji . 5D jezst z założenia amatorska puszką i potrzeby amatora spełnia z nawiązką . To że u nas w kraju 5D używane jest również przez zawodowców nie zmienia tego faktu - nie jesteśmy pempkiem świata a juz napewno nie dla canona .
    Co do insynuacji podatkowych to prawdziwe firmy napewno maja gdzie lokowac swoje koszty ( szkła oprogramowanie czy choćby owe 1-dynki zamiast 5D ) W tym sporcie zawsze czegoś brakuje - nieprawdaż

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    http://pixinfo.com/en/articles/nikon...s_canon_eos_5d

polecam zwłaszcza zdjęcia.
    No comments

Canion: Osobiście... uważam cię za trolla i mam na ciebie oko. Całuski.
    z całym szacunkiem dla Twojej osoby, ale osobiście mało mnie to obchodzi.

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    W tym sporcie zawsze czegoś brakuje - nieprawdaż
    A jak to mówi moja Żonka : nawet jak mi już niczego nie będzie brakowało, to zawsze znajdzie się coś, na co uda się wydać ciężko zarobione dukaty
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Uzależniony

Domyślnie

Co do insynuacji podatkowych to prawdziwe firmy napewno maja gdzie lokowac swoje koszty ( szkła oprogramowanie czy choćby owe 1-dynki zamiast 5D ) W tym sporcie zawsze czegoś brakuje - nieprawdaż
    oj prawdaż/ z tym że akurat ja nie miałem na myśłi dużych wydawnictw/agencji. im rzeczywiście wszystko jedno kiedy i czy wogóle nowe 5D sie pokaże.

problem dotyczy raczej tych mniejszych firm gdzie 5D stanowi podstawowe narzędzie pracy. i tu rzeczywiście chyba myst miał rację. wymiana migawki i kolejny rok z 5D przed nami. a tak przy okazji. na ile cykli jest obliczona migawka w 5D?
    Ostatnio edytowane przez Canion ; 31-08-2008 o 22:45

Bywalec
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Napisze jeszce raz - Canona 5D Mark II narazie nie bedzie bo nie ma go gdzie umiejscowić w drabince ofert tej firmy. Dodając do niego jedną rzecz - a mianowicie lepszy AF tworzy sie body bardzo niebezpiecznie zagrażające rynkowi 1-dynek, a to napewno nie jest w interesie firmy, tym bardziej że nie ma ona w tym ( 5d) segmencie powaznej konkurencji . 5D jezst z założenia amatorska puszką i potrzeby amatora spełnia z nawiązką . To że u nas w kraju 5D używane jest również przez zawodowców nie zmienia tego faktu - nie jesteśmy pempkiem świata a juz napewno nie dla canona .
    W momencie premiery 5D miał AF odrobinę lepszy od 20D/30D.
    Wystarczyłoby "odświeżyć" AF tak, aby był odrobinę lepszy od 50D.

O ile pamiętam, w pierwotnych założeniach, 5D miał być "aparatem studyjnym" a nie "amatorskim".
    Oczywiście, z racji ceny 2 razy niższej od 1Ds miał być tym, czym dla APS-C był 300D - pierwszym FF, który zszedł "pod strzechy", przy czym IMHO "strzechą" miały być mniejsze studia foto.

Jest jeszcze jeden argument za tym, że 5D nie miał być aparatem "dla amatorów" - nie ma wbudowanej lampy błyskowej. Z mojego "amatorskiego" doświadczenia z tym aparatem - jest to najbardziej uciążliwy "brak".

O tym, że chcąc nie chcąc 5D stał się aparatem "amatorskim", stanowi jego atrakcyjna, w porównaniu do innych body FF (1Ds, D3, D700), aktualna cena.

Wystarczy więc dołożyć "kukułkę", dołożyć AF taki, jak napisałem powyżej, DIGIC III, i pozostałe nowe "ficzery" z np. 40D i wypuścić na rynek w cenie ok. 8,5kPLN. Takie body nie będzie zagrożeniem dla 1D/1Ds.

Strona 280 z 393 PierwszyPierwszy ... 180230270278279280281282290330380 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów