Tak
Nie
a jakiś konkretny link do tego wątku bo o 14-24 to chyba piersza zła opinia jaką słysze. Biorąc pod uwage że o snowborderze tez trudno usłyszeć coś złego może to byc ciekawe zestawienie. Za czasów canona snowborder zawsze zachwalał 16-35 II L jako szkło rewelacyjne i od pewnego czasu grubo zastanawiam się czy nie przesiąść sie z mojej sigmy 12-24 na tą eLeczke, tym bardziej że jakoś ostatnio światła mi brakuje na tych katach
![]()
Ostatnio edytowane przez paweleverest ; 02-09-2008 o 15:37
Chodzi o to, ze nie można do tego szkła podpinać filtrów ze względu na ekstremalnie wypukłą soczewkę z przodu.
cytuję za canonrumors o 24-75/2.8 IS
I have tested the 24-70 2.8L IS lens and can say it is coming for Photokina. There has been an upgrade to the optics and the addition of a 4 stop image stabilization system. The lens is the same size as the current model and slightly heavier
patrząc po spadkach cenowych to tak powinno byc ze 24-70 IS bedzie w okolicach 6 tys na dzień dobry...
a co do dodania tylko IS czy jest sens czy nie to ... 70-200 f/4 i f/2.8 pokazuje ze ma sens ten zabieg.
a co do przydatności IS od 24mm to proponuje iśc nawet na starówke i zrobic z reki wieczorem zamek królewski i sie przekonasz czy potrzeba czy nie.
Ostatnio edytowane przez mgtan ; 02-09-2008 o 21:43
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=29162772 - ciekawe rzeczy...
9.- Digic 5 cameras may be produced without a low pass filter. Canon is working on that. - tak sobie kojarzę, że w niektórych grach 3D (Quake, Unreal itp) można włączyć opcję Anisotropic filtering - właśnie do "wygładzania ząbków" na krawędziach?
Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 02-09-2008 o 23:05
EOS - conditio sine Kwanon...
Jak będzie bez USM to nie L-klasa raczej ;-)
i jak bez USM to lece do Japoni i utna jaja kitajcowi coto wymysli :-)
i jesli już wyjdzie 24-70 IS USM f/2.8 to chyba czas odkłądać pieniążki na kupno własnie tej nowinki (przyzałożeniuże co najlepsze z wersji bez IS przejdzie) oraz na 70-200 IS USM f/2.8... a potem stałęczka 14mm...no i bajka ;-)
marzenia hehe
Ostatnio edytowane przez mgtan ; 02-09-2008 o 23:17
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...
Anisotropic filtering to jest sposób rozpaciania tekstur. Chyba chodziło Tobie o antyaliasing, który w puszkach jest robiony właśnie przez filtry low-pass.
.