Strona 10 z 36 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 353

Wątek: laptop do zastosowań ogolnych / w tym foto

Miasto
    Katowice

Domyślnie

Witam, proszę o poradę w następującej kwestii:
    Dysponuję kwotą ok. 3000 zł na zakup sprzętu z myślą o amatorskiej obróbce foto.
    Wiadomo - laptop = mobilność, ale priorytetem jest dla mnie jakość wyświetlanego obrazu, dlatego skłaniam się raczej do zakupu stacjonarnego zestawu wraz z monitorem EIZO S1921. (znalazłem ofertę w atrakcyjnej cenie).
    Z wypowiedzi w tym wątku wnioskuję jednak, że ostatnio coś ruszyło się w temacie jakości matryc w laptopach i za w/w kwotę można nabyć lapka ze stosunkowo niezłą matrycą...

I tu moje zasadnicze pytanie: Czy którakolwiek z matryc laptopów wymienionych w wątku w cenie do ok. 3000 zł jest w stanie równać się (przewyższać) pod względem jakości wyświetlanego z tym Eizo ? (jeśli tak, to jaka ?)
    Jeśli odpowiedź będzie twierdząca, to chyba poważnie rozważę zakup laptopa z myślą o obróbce ze względu na mobilność...

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Raczej zwykły laptop a tym bardziej sprzęt do 3000 nie ma szans z monitorem eizo , napisz dokładnie czego oczekujesz - matryca , laptop tylko do obróbki czy tez jakieś*gierki itp , napisz jeszcze czy liczy się dla ciebie wygląd notebooka
    EOS 40D + Grip + T10-17 fisheye + C50 f1.8 + 5000AF x2 + compudaypack + Macbook Pro

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jeśli priorytetem jest jakość obrazu, to nad laptopem raczej nie ma się co zastanawiać... zwłaszcza niedrogim, choć nie wiem czy w tych drogich ktoś stawia na jakość obrazu...

Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adi3124 Zobacz posta
    Raczej zwykły laptop a tym bardziej sprzęt do 3000 nie ma szans z monitorem eizo , napisz dokładnie czego oczekujesz - matryca , laptop tylko do obróbki czy tez jakieś*gierki itp , napisz jeszcze czy liczy się dla ciebie wygląd notebooka
    Ten eizo to raczej monitor z dolnej półki jeśli chodzi o tą firmę, ale na lepszy mnie na razie nie stać. Nie jest to najnowsza konstrukcja, więc pomyślałem, że może nowoczesne matryce w laptopach już go doganiają, ale z tego co napisałeś to raczej nie…
    Oczekiwania: tak jak napisałem – jakość obrazu 2d to zdecydowany priorytet.
    Komp ma służyć do obróbki zdjęć (raw) (photoshop), poza tym zwykłe zastosowania: internet, word, excel, może czasem jakiś film (wiem, że przy filmach raczej matryca panoramiczna), jednak obróbka foto ponad wszystko.
    Z gier już dawno wyrosłem Wygląd lapka – no cóż – jak każdy fotograf, lubię rzeczy piękne, ale za cenę dobrej matrycy, zniosę nawet jeśli będzie wyglądał szkaradnie
    Byle zdjęcia prezentowały się jak najlepiej.

Bywalec Awatar Poohutch
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Też miałem podobny dylemat i nawet pytałem na CB. Ja wybrałem opcję laptop + monitor zewętrzny, jakos daje radę. Myślę, że za jakieś 3500 kupisz notka z C2D + monitor 22" na matrycy S-PVA.
    Na przykład ASUS T7300, 4GB, 250GB, GF8600
    a do tego Lenovo L220x
    Ostatnio edytowane przez Poohutch ; 28-08-2008 o 14:37
    Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
    Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200

Coś już napisał

Domyślnie

absolutnie nie doganiają. mam macbooka pro, który generalnie jest bardzo chwalony za jakość obrazu, ale nawet prawie 3 letni, konsumencki model iiyamy na MVA daje od razu zauważalny lepszy obraz.

Miasto
    Katowice

Domyślnie

Czyli wynika z tego, że jednak w tym przedziale cenowym matryce w laptopach nie mogą równać się z monitorem eizo - nawet z niskiej półki - tak też przypuszczałem.
    Co do zestawu monitor lenovo + laptop asus - wygląda dość ciekawie, jednaże mam wątpliwości czy monitor lenovo dorówna eizo...
    W tej sytuacji zdecyduję się najprawdopodobniej na zakup PC stacjonarnego i tego eizo, a za jakiś czas dokupię może lapka jako drugi komputer do podglądu zdjęć w terenie i podstawowej obróbki - ale będzie to pewnie coś z matrycą ok 13 cali, zeby nie była to mobilność tylko z nazwy...

Coś już napisał Awatar tompac

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shozo Zobacz posta
    ... z monitorem EIZO S1921 ...

I tu moje zasadnicze pytanie: Czy którakolwiek z matryc laptopów wymienionych w wątku w cenie do ok. 3000 zł jest w stanie równać się (przewyższać) pod względem jakości wyświetlanego z tym Eizo ? (jeśli tak, to jaka ?)
    to jest model z dolnej półki, nie sądzę aby matryce VAIO serii FZ miały przy nim jakieś kompleksy a podejrzewam, że nawet mogą go nieźle zawstydzić
    Za 3kPLN spokojnie już jakiegoś FZeka zakupisz.
    innowierca

-----------------------
    www.autofocus.pl
    -----------------------

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Dobre będą* też Sony vaio CR ładnie zrobione rozmiar 14" cenowo i jakościowo porównywalne do macbooka 13" , ale obydwa mają wielką wadę ekran glossy , niby takie nic a upierdliwe ... w sumie to glossy ma świetną jakość ale w matowej nie zobaczysz odbicia swojej twarzy , macbook pro w wersji z matową matrycą ma lekki połysk przez co nie odbija światła a ma bardzo dobrą jakość
    EOS 40D + Grip + T10-17 fisheye + C50 f1.8 + 5000AF x2 + compudaypack + Macbook Pro

Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tompac Zobacz posta
    to jest model z dolnej półki, nie sądzę aby matryce VAIO serii FZ miały przy nim jakieś kompleksy a podejrzewam, że nawet mogą go nieźle zawstydzić
    Nie sądzisz...podejrzewasz...czyli pewności nie ma.
    Może uda mi się dorwać gdzieś w sklepie tego vaio, wyświetlić kilka plików ze zdjęciami, potem zrobić to samo na monitorze eizo i podjąć samodzielnie decyzję.
    Dzięki wszystkim za radę, ale może znajdzie jeszcze ktoś, kto wypowie się na 100 % czy matryca z vaio serii FZ może równać się z eizo s1921.

Strona 10 z 36 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów