Strona 11 z 36 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 353

Wątek: laptop do zastosowań ogolnych / w tym foto

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Podkarpacie

Domyślnie

Mam eizo s1931, kiedy kupowałem laptopa miałem do wyboru vaio FZ 15" z dwiema świetlówkami i MacBooka Pro. Sprzedawca miał obydwa, więc mogłem porównać. Z całym szacunkiem ale sony odpadł bardzo szybko. Nawet sprzedający powiedział, że zdjęcie wygląda jakoś dziwnie na jego matrycy(porównywał z oryginałem i zdecydowanie z fotografią miał niewiele wspólnego). Teraz do laptopa przypinam czasami eizo jak chcę komuś pokazać zdjęcia, bo jest większy. Do obróbki używam Maca i nie mam problemów z kolorystyką bez względu do jakiego labu pójdę. Sprawdzałem specjalnie. Na eizo kolory są bardziej nasycone niż w rzeczywistości. Monitor (duży) mam nieskalibrowany.

Coś już napisał Awatar tompac

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shozo Zobacz posta
    Nie sądzisz...podejrzewasz...czyli pewności nie ma.
    Może uda mi się dorwać gdzieś w sklepie tego vaio, wyświetlić kilka plików ze zdjęciami, potem zrobić to samo na monitorze eizo i podjąć samodzielnie decyzję.
    Podejrzewam bo bezpośrednio nie porównywałem, za to mogłem porównać z Lenovo L220X i nawet po wstępnej kalibracji zewnętrznego monitora laptop w niektórych partiach sprawował się dla mnie lepiej.
    innowierca

-----------------------
    www.autofocus.pl
    -----------------------

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Potrzebuję rady co do laptopa dla żony
    cena do ok 2,5k
    przeznaczenie: obróbka duuużej ilości danych, przeważnie niewiele związanych z grafiką - ale zdarza się i ta również

ze swej strony ja bym sobie życzył, aby można było zrzucić zdjęcia (wiem, że to praktycznie na każdy) i zobaczyć na nim co się sfotografowało - do obróbki używam jednak tradycyjnej maszyny

ogólnie najbardziej chyba zależy nam na niezawodności i stabilności

Dopiero zaczyna

Domyślnie

witam posiadam laptopa toshiba a200 i z tego co się orientuję laptop ma wyjscie na zewnętrzny monitor czyli s-video i d-sub vga ponieważ się nie znam stad moje pytanie czy jakość będzie nieco gorsza czy krytycznie gorsza i czy jest sens kupowania porządnego monitora lcd z eizo np a utaj znalazlem coś takiego "LCD’eki wyposażone są w kilka tego typu złącz. Najpopularniejszym jest oczywiście VGA (złącze analogowe). Liquid Crystal Display (LCD) jest urządzeniem cyfrowym i teoretycznie powinniśmy wykorzystywać cyfrową technologię przesyłu danych a więc złącze DVI wraz z przeznaczonym do tego kablem.
    VGA - jak to wygląda – karta graficzna zmuszona zostaje do przetworzenia cyfrowego sygnału na analogowy, jego przesyłu do monitora LCD, gdzie powtórnie przetwarzany jest on na cyfrowy. Tego typu „operację” wpływają negatywnie na jakość tego sygnału i utratę pełnej i dokładnej informacji jaką niesie. W przypadku gdy korzystamy ze złącza cyfrowego nie ma mowy o przetwarzaniu sygnału, a więc nie towarzyszą temu utraty informacji i może on w czystej i najsilniejszej postaci dotrzeć do monitora. "
    jak to wygląda w rzeczywistości?
    Ostatnio edytowane przez gase1 ; 08-09-2008 o 21:39

Początki nałogu Awatar ecki74
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Chciałbym troszkę odświeżyć temat dotyczący laptopków służących do ogólnych zastosowań, a jak się czasem uda to i do obróbki zdjęć.
    Oczywiście cała sprawa najczęściej rozbija się o pieniążki, więc chciałem sie zapytać co sądzicie o takich dwóch laptopach:
    - IBM R500 http://www.thinknotebook.pl/content/view/49/40/
    - SONY VIAO FW21E http://sklep.vobis.pl/oferta/noteboo...aio_fw21e.aspx
    CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Bywalec Awatar Tomek_P
    Miasto
    Wlkp.

Domyślnie

Vaio to prawdziwy HIT tego roku. Świetny sprzęt w świetnej cenie. Jednak słyszałem, że tylko amerykańskie wersje posiadają dwie lampy pod matrycą ;| Dlatego tak niskie wyniki jasności. Test starszego brata FW11e był/jest na benchmark.pl. Warto przeczytać. Zastanów się czy lustrzany ekran nie sprawi Ci problemu w ocenie zdjęć.

Sony to 2x więcej ramu i 2x większy dysk za mniejszą cenę. Blu-ray to również świetne rozwiązanie. Wystarczy kabel hdmi i telewizor LCD w domu, a potem już tylko kupować filmy w HD 1080p i cieszyć oko. No i wg. mnie bardzo ważna cecha - wygląd! Mimo szacunku dla firmy IBM przeklinam ten design.
    Ostatnio edytowane przez Tomek_P ; 21-11-2008 o 22:46

Początki nałogu Awatar ecki74
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Zgadza się ,że SONY jest bogatsze ... ale IBM to też porządna maszynka , no i ma matowy LCD, mocną obudowę oraz praca na bateryjkach jakieś 4,5 godziny.
    CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Hmmm, polecam zobaczyć oba na żywo. Seria R to taka budżetowa seria T. W szczególności warto więc sprawdzić, czy nie przyoszczędzili na wyświetlaczu (który w serii T też nie jest najwyższych lotów).
    Kolega ma R61 z WSXGA+ i do "normalnej pracy" nadaje się znakomicie.
    Co do trwałości - nie wiem jak Sony, ale tego samego kolegi poprzedni Z61m spadł mu z dachu samochodu przy prędkości ok. 40km/h (położył na dachu, zadzwonił telefon, zapomniał schować do bagażnika, ruszył do pracy, etc. ). Nie działa tylko czytnik kart SD...
    Ja celowałem w W700, ale 15-20kPLN za laptop w XXI wieku to jakaś aberracja
    EOS - conditio sine Kwanon...

Bywalec Awatar Tomek_P
    Miasto
    Wlkp.

Domyślnie

Sam rozglądam się za lapkiem, a szczęście sprawiło, że właśnie dzisiaj na targach PGA jeden z wystawców oddał w ręce zwiedzających aż 8 takich maszyn. Od teraz jestem w 1000% przekonany do modelu Sony fw21e. Klawiatura zabija swoją wygodą, a proporcje ekranu to poezja. Tylko te 3kg wagi...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Co do Sony - VAIO są fajne, gdy działają. Jak się zepsują to jeszcze rok temu były rozmaite kłopoty z serwisem w PL. W szczególności dotyczyło to napraw pogwarancyjnych - albo w ogóle nie realizowane albo niezwykle drogo. Ciekawe czy teraz jest już normalniej?

Strona 11 z 36 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów