Strona 17 z 109 PierwszyPierwszy ... 715161718192767 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 1086

Wątek: Canon 50D - już oficjalnie

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

akustyk: ja absolutnie nie neguję tych funkcjonalności i zdaję sobie sprawę, że w różnych dziedzinach fotografii wymienione cechy są bardzo pożądane i ułatwiają życie, ale nie nazwałbym ich podstawowymi w fotografii. Chodzi mi o to, aby nie sprowadzać wszystkiego do techniki, przecież 20 lat temu nikt nawet o tym nie śnił, a robiono nie gorsze zdjęcia...
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soul_Man Zobacz posta
    akustyk: ja absolutnie nie neguję tych funkcjonalności i zdaję sobie sprawę, że w różnych dziedzinach fotografii wymienione cechy są bardzo pożądane i ułatwiają życie, ale nie nazwałbym ich podstawowymi w fotografii.
    toz wlasnie tlumacze, ze dla niektorych sa one absolutnie podstawowe dla fotografii i brak tych cech w korpusie oznacza automatyczna dyskwalifikacje. dla mojej fotografii sa one wlasnie absolutnie podstawowe.

a jakby chciec zejsc w dol i znalezc wspolny, absolutnie podstawowy mianownik dla fotografii, to dojdziemy do pudelka po butach z dziurka i materialem swiatloczulym w srodku. co sprowadza cala dyskusje do absolutnego nonsensu.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    bardzo dobre pytanie.
    czy przyklad z Michaelem Jacksonem wystarczy, zeby zaprzeczyc powyzszej tezie?
    A to jest jeszcze lepsze pytanie!
    Cytat Zamieszczone przez Soul_Man Zobacz posta
    Chodzi mi o to, aby nie sprowadzać wszystkiego do techniki, przecież 20 lat temu nikt nawet o tym nie śnił, a robiono nie gorsze zdjęcia...
    I pewnie dlatego na rynku ma pozostać przez jakiś czas 40D i 50D, żeby w sumie konkurować z D90...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Mam nadzieję, że mnie nikt o nic nie posądzi - czy ten ficzer (w istocie niebanalny - zapewniam) działa na inne rasy niż kaukaska?
    twarz z reguly nie jest rozpoznawana na podstawie koloru skory. jeden ze sposobow rozpoznawania oparty jest na ksztalcie i polozeniu twarzy wzgledem innych czesci ciala (np. barkow). innym sposobem jest rozpoznawanie twarzy na podstawie jej skladowych (oczu, ust) - wykorzystuje sie tutaj biblioteke twarzy i porownuje z danym obrazem (np. za pomoca klasyfikatora Haar'a). jesli sie juz upierac przy detekcji na podstawie koloru skory, to przewaznie stosuje sie przestrzen barw HSV i pomija wartosc jasnosci (V), co skutkuje tym, ze odcien skory przestaje miec znaczenie. tego sposobu raczej sie jednak nie stosuje do detekcji twarzy, glownie do detekcji rak.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Początki nałogu

Domyślnie

z mojego punktu widzenia 40D i 50D z trudem może konkurować z moim 30D
    A wniosek z nowości C jest prosty- trzecim body w domu będzie wiosną wysłużone 5D kupione pewnie za jakieś 3000 zł

Zablokowany
    Miasto
    białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    twarz z reguly nie jest rozpoznawana na podstawie koloru skory. jeden ze sposobow rozpoznawania oparty jest na ksztalcie i polozeniu twarzy wzgledem innych czesci ciala (np. barkow)
    A tu cię zaskoczę, były takie aparaty które " ignorowały " czarnoskórych i była wielka draka

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

twarz z reguly nie jest rozpoznawana na podstawie koloru skory. jeden ze sposobow rozpoznawania oparty jest na ksztalcie i polozeniu twarzy wzgledem innych czesci ciala (np. barkow).
    a czy ta metoda nie jest zbyt zawodna. bo o ile bledy 2 rodzaju
    moznaby olac (najwyzej klient stwierdzi, ze "w takiej sytuacji
    nie bangla") o tyle bledy 1 rodzaju szybko zniechecilyby to tej
    technologii w ogole

innym sposobem jest rozpoznawanie twarzy na podstawie jej skladowych (oczu, ust) - wykorzystuje sie tutaj biblioteke twarzy i porownuje z danym obrazem (np. za pomoca klasyfikatora Haar'a).
    az zerknalem w google. wyglada na mozliwe obliczeniowo, bo cudow
    algorytmicznych tam nie ma.

problemem, ktory zapewne Bahrd mial na mysli, jest mniejsza kontrastowosc ust, opraw oczu i linii nosa u niektorych ras.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotoman Zobacz posta
    robgr85 a z 10 mpx upsize robisz też na Istocka do rozmiaru XXL? bo ten Canon 50D z matrycą 15 mpx brakuje mu nie wiele do XXL
    obecnie swoje zdjęcia wysyłam jedynie do photoshelter.com i ewentualnie alamy.com (a tam mają wymóg minimalnego rozmiaru nieskompresowanego zdjęcia 54M, z 10Mpix muszę niestety robić upsize w programie graficznym).

Nie psioczę na rozpoznawanie twarzy... poprostu mi to nie jest potrzebne, spokojnie mogę się obejść bez takiego bajeru. Nie twierdzę że działa źle itp.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

wg mnie ten ped na bajery w lustrzankach ktory niestety jest nieunikniony jest po prostu niesmaczny......odrzuca mnie jak sobie pomysle ze lustro bedzie tez filmy krecilo, masakra nie sadzicie? Wykrywanie twarzy? Live View? Co do jasnej ciasnej sie dzieje z tym swiatem
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Niedługo nadejdą czasy że amatorzy będą biegać z 1d z detekcją*twarzy albo będą*nagrywać filmy ... beznadzieja
    EOS 40D + Grip + T10-17 fisheye + C50 f1.8 + 5000AF x2 + compudaypack + Macbook Pro

Strona 17 z 109 PierwszyPierwszy ... 715161718192767 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów