Panowie tyle głosów krytyki na Canona, że marketing, że tylko dolary im w głowie, a ja tam nie bedę krzyczał. Każda nowość niesie ze sobą znaczny spadek cen poprzednich modeli, jeśli w następcy nic nie zmienili ważnego, z waszego punktu widzenia użytecznego, to zostaje nam kasa w kieszeni. Znając życie następca 5D też niewiele będzie się różnił-może możliwość kręcenia filmów, ale 5D nie będzie już kosztował 5-6tys, ale np.3-3,5tys. Dla mnie bajka
Ale jeśli człowiek który posiada już starszą puszkę kawał czasu ma prawo żądać od producenta nowości na poziomie o nie bo lepszym a nie kosmetycznym.)
CANON Laik
skąd taki wniosek? skąd wniosek że nam się cokolwiek należy?
świadomi użytkownicy lustrzanek cyfrowych stanowią MNIEJSZOŚĆ
większość myśli że inny obiektyw jest do 40D a inny do 400D
a tysiące użytkowników tego drugiego było rozczarowanych brakiem kadrowania na wyświetlaczu
teraz kiedy aparaty mają lepsze LV wiele osób nie będzie korzystało z wizjerów
więc od 60D wizjer będzie zmniejszany bo i po co taki duży : )
za to 60 D umożliwi robienie filmów z AF i tym będzie pokonywał 90 nikona
funkcją rozpoznawana d..py w kadrze?
nie wiem gdzie to się k... skończy
skumajmy wreszcie że oni nie robią aparatów dla nas, tylko dla pieniędzy : )
świadomy użytkownik aparatu z CB to użytkownik niszowy.
josif - szczera i bolesna prawda co powiedziales.
kiedy skonczy sie ten wyscig szczurow![]()
Jak bylem w grecji na podrozy poslubnej nad malowniczym urwiskiem chcielismy sobie z zona zrobic fotke, postawilem wiec aparat na skale i ustawilem self timer ale obok stal koles ktory okazal sie byc polakiem - takim typowym tatusiem po 40tcei zaoferowal sie ze zrobi zdjecia. dalem mu wiec 1.5kg 5D wraz z 24-105 a on wzial go jak malpke w dwie rece za palce i patrzy na LCD i mowi ze nic nie widac
A ja mu na to ze to trzeba przez "ta dziure" popatrzec hahaha. Masakra. Wiadomo ze wiekszosc ludzi z CB wie wiecej niz trzeba ale rozroznic 1.5 kg lustrzanke od malpki chyba trudno nie jest
Oczywiscie ze wszsytkie firmy wyskoczyly teraz z taka iloscia lustrzanek do wyboru - czy to dla amatora czy jakies lepsze, ja juz przestaje sie orientowac co sie kurna dzieje. Najbardziej boli brak nastepcy 5D ale jak tez bedzie tak zbajerowany to co to ma kurna byc???? Byla pewna granica przywoitosci w wyscigu megapikseli, juz sie powoli zatraca wiec teraz tylko wrzucac mp3, gry, video do luster i zbijac kase....nie moge na to patrzec![]()
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Powiem tak człowiek który coś grzebie w tej naszej ukochanej fotografii ma lekkie pojęcie czym różni sie 40D od 5D i tak dalej. Więc jeśli firma wypuszcza kolejnego żałosnego upgrada dodając jakieś bzdety a nie polepszając tego co jest najważniejsze ma prawo sie wkurzyć dlatego ja rozumię użytkowników z wiedzą o wiele większa niż moja.A co do Canona oczywiste że oni to robią dla pieniędzy to chyba nie jest rzecz nad która warto dyskutować tylko jest taki mały aspekt . Za sprzęt płaca ludzie a jeśli ludzie dostaną coś lepszego gdzie indziej za mniejszą cenę pójdą gdzie indziej. Rynek jest bezlitosny albo będą nowości które przyciągną rzesze użytkowników albo spowodują zmniejszenie obecnych)
CANON Laik
A czy ktoś zauważył, że sanki lampy nie są czarne? :-)
5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
Zdjęcia -> http://smolarek.info
Ostatnio edytowane przez mgtan ; 27-08-2008 o 13:08
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...
jeszcze jedna rzecz, niby drobna, ale chcialoby sie powiedziec "no k* wreszcie":
z polskiego na nasze: mozna wreszcie uzywac aparatu na zmiane w trybach M i Av bez tego koszmarnego odwrocenia roli kolek nastawczych.C.fn. IV-4: Dial direction during Tv/Av
0: Normal
1: Reverse direction
jak Canon w takim tempie dodaje ficzery, to moze w 80D bedzie MLU rozwiazany sensownie a nie ukryty wstydliwie w dziesiatym podmenu, zeby przypadkiem amator sie nie natknal i nie zadziwil jakiz to profesjonalny ficzer i co to robi... /ironia off