Strona 27 z 109 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 1086

Wątek: Canon 50D - już oficjalnie

Bywalec
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Odnośnie postów Kolekcjonera i Kubamana na temat, ogólnie rzecz ujmując, "psioczenia" na 50D.

Tak jak napisałem wcześniej nie chodzi o to, że to jest zły aparat.

Chodzi bardziej o strategię marketingową/pozycjonowania swoich produktów.
    Canon zaczyna (słusznie zresztą) od matrycy, która jest wysokiej jakości, bo jest (przynajmniej na razie) liderem w tej kwestii. I, mocno upraszczając, uważa, że aparat się obroni, bo "matryca dobra jest".

Sęk w tym, że takie podejście było dobre 3 lata, 2 lata, rok temu, kiedy nikt oprócz Canona nie miał dobrych matryc CMOS. Ale tu sytuacja się zmieniła. Nikon, może nie przegonił Canona w matrycach w D3 i D700, ale mocno depcze mu po piętach. Sony już w R1 pokazało, że umie produkować dobre CMOS-y.

W świetle powyższego kontynuacja strategii :damy dobrą matrycę, dodamy trochę MPix, a w funkcjonalności będziemy półkroczkami "zmieniać w dobrym kierunku", może być w dłuższym okresie trudna do obrony swojego kawałka tortu.
    Może czas "bardziej rewolucyjnie" popracować nad funkcjonalnością i polepszyć AF w dwu i trzycyfrowych puszkach?

W 450D dodali 2 MPix i jest już trudność z rozpiętością i szumami. Może to celowe i chodzi o dodatkowe pozycjonowanie wysokością szumów?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    z początku, jak przeczytałem 'można kręcić filmy', to uśmiałem się i pomyślałem że już ich całkiem pogięło. Jak zobaczyłem demo Chase Jarvisa to zacząłem się zastanawiać czy nie warto poczekać na następce 50D który będzie miał możliwość kręcenia :P
    Marketingowo znowu Nikon wygrał. Nagrywanie filmów w D90 to znacznie efektowniejszy feature niż jakieś rozpoznawanie twarzy. Zaraz się pojawią efektowne filmy w sieci zrobione ultra szerokimi szkłami, albo teleobiektywami z papierową GO i ludzie będą mieli mnóstwo radochy i zabawy. Pewnie cwaniaczki w Canonie myśleli że lepszym LCD i kalibracją BF/FF zwojują świat i zbiją kasę, a tu niestety porażka...

Coś już napisał

Domyślnie

http://www.nytimes.com/pages/technol...ech/index.html

"new Nikon D90 is a mind-blowing, game-changing camera." (o 50D nie ma nic)

tak to będą media pisać. media to będzie pierwszy krok do pozyskania klientów. media-markt i wybór między aparatem, który nie robi filmów/który robi filmy to dopiero drugi. do tego dochodzi różnica w cenach.

dla mnie to jest największym problemem. nie kupię 50D za tą cenę, przy tak tanim 40D. 50D wystartował jeszcze drożej niż 40D! oczywiście "kiedyś" spadnie. na razie różnica jest gigantyczne. 40D jest do kupienia za 2450 bez wielkiego kombinowania). ciekawe, za ile będzie 50D. jakoś nie bardzo wierzę w okolice 3500-3700. pewnie zacznie się od ok. 4100-4300. dla wielu osób to nie jest kwestia tego, czy "warto dopłacić za... (lista cech)", tylko po prostu "nie stać mnie, sorry". i kupią 40D lub wręcz rozważą Nikona.

5D, jego cena i jego następca ma jak dla mnie małe znaczenie. ludzie nakupowali szkieł ef-s, mają takie zoomy jakie mają i zmiana ich zakresu wcale nie jest tym, co jest im obojętne. 50D jest pozycjonowany względem 450D, nie względem 5D. pomysły, że C. miał w 50D wprowadzić pełną klatkę są raczej żartem. zostawienie tysięcy osób zadowolonych z cropa z najdroższym aparatem za 2500 zł i nie danie im możliwości wydania trochę więcej byłoby głupotą.

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomalxx Zobacz posta
    Odnośnie postów Kolekcjonera i Kubamana na temat, ogólnie rzecz ujmując, "psioczenia" na 50D.
    I ja też

Co Wam Nikon płaci, czy też udziały w Canonie macie, że tak się przejmujecie rynkowym sukcesem (czy też nie) 50D?

To wolny świat, jak się nie podoba, to sklepy czekają
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Marketingowo znowu Nikon wygrał. Nagrywanie filmów w D90 to znacznie efektowniejszy feature niż jakieś rozpoznawanie twarzy. Zaraz się pojawią efektowne filmy w sieci zrobione ultra szerokimi szkłami, albo teleobiektywami z papierową GO i ludzie będą mieli mnóstwo radochy i zabawy. Pewnie cwaniaczki w Canonie myśleli że lepszym LCD i kalibracją BF/FF zwojują świat i zbiją kasę, a tu niestety porażka...
    A ja to sie ciesze bo.. 50D bedac lepszym aparatem a majac gorsze atuty marketingowe szybciej i bardziej zejdzie z ceny

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    (....)
    W każdym razie Canon musi się teraz bardziej starać, tym bardziej że wkrótce Sony zacznie się rozpędzać (kupili ich Arabscy szejkowie a ci mają wolne petrodolary do wydania na R&D). Canon ma zasoby i możliwości, ale na razie zaspał bo było mu za łatwo.
    Każdy się musi starać, bo nic nie jest dane raz na zawsze. Niektórzy będą się musieli szczególnie mocno postarać, bo widać że zaczynają być z tyłu z matrycami na przykład. Tak trollować można w nieskończoność tyko po co?

BTW: jakieś źródło tych rewelacji o szejkach?

Cytat Zamieszczone przez wain Zobacz posta
    A ja to sie ciesze bo.. 50D bedac lepszym aparatem a majac gorsze atuty marketingowe szybciej i bardziej zejdzie z ceny
    Nie sądzę. Te aparaty mają tzw. inny "target" rynkowy i w małym stopniu będą ze sobą konkurować. Niektórzy tego nie rozumieją lub nie chcą zrozumieć i wypisują głupoty o przegranej Canona. Jestem przekonany że będzie to się sprzedawać rewelacyjnie.

BTW. Jednak wypuszczenie tej matrycy przez Canona musiało być szczególnie bolesne dla fanbojów systemowych, bo takiego ataku trollów dawno tutaj nie było .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 28-08-2008 o 14:01
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zablokowany

Domyślnie

Ja bym sie nie martwil o sprzedaz 50D.

Canon to solidna, przewidywalna i godna zaufania marka. Porzadne silniki w calkiem dobrze wyposazonych body.

Nikon matryc dorownujacych Canonowskim do dzisiaj od Sony nie otrzymal i nie zanosi sie na to w najblizszym czasie. Byle 1000D bije na glowe matryce Nikona.

Do tego dolaczony software nie nadajacy sie nawet do WC, bo za twardy CD.

Początki nałogu Awatar Krasuski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

50D już w sklepach
    http://www.redcoon.de/index.php/cmd/...Canon_EOS_50D/

jak już to było to przepraszam

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krasuski Zobacz posta
    50D już w sklepach
    http://www.redcoon.de/index.php/cmd/...Canon_EOS_50D/

jak już to było to przepraszam
    już nawet jakiś polski sklep go wstawił do oferty. ale "w sklepach" to jest nieco przesadzone. w zapowiedziach, raczej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin Jagodziński Zobacz posta
    już nawet jakiś polski sklep go wstawił do oferty. ale "w sklepach" to jest nieco przesadzone. w zapowiedziach, raczej.
    http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-...QZItAodakzEZA#

zapowiada sie milo .. ciekawe jak sie naprawde zacznie .. i jak bedzie w okolicach wiosny.

Strona 27 z 109 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów