Strona 8 z 109 PierwszyPierwszy ... 6789101858108 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 1086

Wątek: Canon 50D - już oficjalnie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hrabia_vader Zobacz posta
    Już pisałem, w poprzednim tasiemcu, że są użyszkodnicy, którzy po prostu inaczej nie potrafią. Jeśli tylko konkurencja wypuszcza jakiś sprzęt to wieszczą upadek ich obecnego systemu i od razu, z wielką pompą zapowiadają przejście na stronę wroga. Natomiast każdą nową puszkę po "swojej" stronie krytykują i wyzywają od mało rewolucyjnych i zacofanych (vide: "50D powinien nazywać się 40D i wyjść rok temu"). Trzeba dać takim ludziom się wygadać... i dalej czerpać przyjemność z fotografii.
    Może i trochę w tym co piszesz racji jest, dla mnie też zawsze zabawne było przy kolejnych odsłonach puszek czytanie dziecinnych postów o tym jak to dany system już się do niczego nie nadaje i trzeba go czym prędzej zmienić bo pojawił się lepszy aparat u konkurencji. Ale nie uważam że każdy kto widzi wady swojego systemu jest od razu "użyszkodnikiem", szczególnie gdy dobrze wie jakiej funkcji mu faktycznie w pracy brakuje a jest ona standardem u konkurencji (vide porządne AutoISO wspomniane przeze mnie parę postów wyżej).

Trudno jest nie rozumieć zmian/braku zmian wynikających ze strategii marketingowej firmy - pozycjonowania konkretnych puszek na rynku. I dlatego oczywiste jest że aparaty będą zawsze zróżnicowane pod względem matrycy/precyzji AF/ergonomii i paru funkcji faktycznie wyróżniających segmenty rynku. Jednak to co mnie osobiście denerwuje to ograniczenia wynikające jedynie z braku dobrej woli producenta, gdy kosmetyczna zmiana (zwykle programowa a nie sprzętowa) spowodowałaby znaczną poprawę komfortu pracy. Niechby i C był zawsze krok za N, tylko dlaczego u licha w kolejnych odsłonach nie chce kopiować sprawdzonych rozwiązań konkurencji? Mnie na przykład zawsze podobała się w N możliwość dużego spersonalizowania ustawień puszki zgodnie z preferencjami świadomego użytkownika, szkoda że C nie chce iść tą samą drogą ucinając w 50D C3 a dając w zamian jakiś kolejny tryb automatyczny - a moje marzenie to CF pozwalająca zmienić wszystkie te tryby automatyczne w całkowicie programowalne - trudne? na pewno programowo banalne a ile dawałoby swobody przy fotografii reporterskiej...

Nie uważam się za "użyszkodnika" który musi powylewać swoje żale, na pewno nie zmienię systemu (choćby dlatego że mnie na to po prostu nie stać) ale powiem szczerze że gdybym miał dziś kupować sprzęt od początku to mocno bym się zastanawiał, szczególnie widząc jak N projektuje swoje puszki z myślą o wygodzie użytkownika a (jak się wydaje) mniej dbając o sztuczne pozycjonowanie puszek. Pozostaje mieć nadzieję że to po prostu będzie wymuszało na C pozytywne zmiany (vide kalibracja AF). Bo mocno wątpliwe by C był technologicznie do tyłu - po prostu nie zmienia nic jeśli nie trzeba (kłania się oczekiwany następca 5D - oby D700 wymusiło wreszcie porządny ruch w tym segmencie).
    Ostatnio edytowane przez Grzdyll ; 26-08-2008 o 14:18
    Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomalxx Zobacz posta
    Tylko po co upychać do nich więcej pixeli? 10mln IMHO wystarcza.
    Zawsze możesz przeskalować w dół. Jest też sRAW.

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    30D-----60D-10D-----20D-30D-----40D-50D
    Chyba D30 i D60 na początku tej listy...
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Bywalec Awatar Poohutch
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    od początku wiekszy postęp był co drugi model :-)
    30D-----60D-10D-----20D-30D-----40D-50D ...
    No pięknie, tylko, że po pierwsze pirwsze modele miały inne oznaczenia niż podajesz: d30 i d60, po drugie przepaść między d60 a 10d była olbrzymia, zarówno w jakości matrycy jak i w budowe (60d to plastik!). Już raczej miedzy d30 a d60 różnica technologiczna była niewielka poza liczbą pixeli. Ale jak fakty nie pasują do teorii to tym gorzej dla faktów.
    Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
    Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Canon od czasu 30D nie robi nic innego, jak tylko upychanie większej liczby pikseli do matrycy, zwiększanie numerków przy napisie DIGIC, no i dodawanie "namiastek" usprawnień. (.....)
    Problem w tym że nie jest tak jak piszesz i nie wiem czemu ma służyć takie narzekactwo. Nie było zmian rewolucyjnych ale były zmiany w bardzo dobrym kierunku. W 40D w dużo lepszym niż w 20D-->30D.

Zgadzam się z tym "lekkim spłyceniem tematu" :-) . Tak, to są dobre aparaty. Tylko po co upychać do nich więcej pixeli? 10mln IMHO wystarcza.
    Po to żeby mieć dobrą sprzedaż. Myślę że jest to tak proste, że nie wymaga głębokiej analizy i przemyśleń. Nie wiem czemu to tak trudno niektórym zrozumieć.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Bardzo ciesze się, ze dali matryce 15 mpx. Wyobrażcie sobie, że robie sobie zdjęcia 10 mpx Canonem 40D na iso 1600 nie powiem duze są szumy a teraz jak zrobię zdjęcia 15 mpx iso 1600 w Canonie 50D i potem przeskaluje zdjęcie do rozmiaru zdjęcia tyle co ma 40D czyli 10 mpx to zobaczycie na co jest potrzebne te 15 mpxi i nie narzekajcie, że na co upychają piksele bo to jest dobry sposób na eliminowanie szumów jeśli zmniejszamy fotke Jest super i nie ma co narzekac...
    Ostatnio edytowane przez Fotoman ; 26-08-2008 o 14:18

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakulik Zobacz posta
    Chyba D30 i D60 na początku tej listy...
    Cytat Zamieszczone przez Poohutch Zobacz posta
    No pięknie, tylko, że po pierwsze pirwsze modele miały inne oznaczenia niż podajesz: d30 i d60...
    Juz poprawiłem :-)

PS.
    Moderator się nie myli - tylko sprawdza czujność uzytkowników ;-)
    Zdaliście egzamin na 5+
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 26-08-2008 o 14:20 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec Awatar CamelXP
    Miasto
    Norymberga

Domyślnie

Ale nadal filmików nie kręci
    Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?

Domyślnie

CamelXP są kamery nawet w komórkach i dobrze, że Canon 50D nie kręci filmików bo tu liczą się tylko zdjęcia
    5D mark II + 24-105 f/4 IS USM L

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Fotoman, mam nadzieję, że tę funkcję spelni sRAW1. Jeśli wszystko okaże się zgodne z teorią, to wlaśnie sRAW1 będzie dla mnie podstawową wielkością, a 15Mpix, to dla tych z kompleksem malej matrycy, żeby mogli stać dumnie obok gościa z soniakiem na szyi

Bywalec Awatar lamerok
    Miasto
    okolice Wawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Poohutch Zobacz posta
    No pięknie, tylko, że po pierwsze pirwsze modele miały inne oznaczenia niż podajesz: d30 i d60, po drugie przepaść między d60 a 10d była olbrzymia, zarówno w jakości matrycy jak i w budowe (60d to plastik!). Już raczej miedzy d30 a d60 różnica technologiczna była niewielka poza liczbą pixeli. Ale jak fakty nie pasują do teorii to tym gorzej dla faktów.
    Mnie nurtuje natomiast przyszłość formatu APS-C w klasie x0D. Skoro obecne 15 Mpixeli, to w przeliczeniu na FF niewiele mniej niż 40 mega pixeli. Więc granice są już chyba osiągnięte. Może Canon w przyszłości zostawi APS-C na amatorskiej serii x00D. A semi-profi i premium na FF lub ewentualnie z kropówkę 1.3

Strona 8 z 109 PierwszyPierwszy ... 6789101858108 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów