Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 255 z 393 PierwszyPierwszy ... 155205245253254255256257265305355 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 541 do 2 550 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ja bym chyba nie byl tak drastyczny w ocenie sytuacji. kompatybilnosc kompatybilnoscia, a ludzie lykaja D60 jak cieple buleczki kompletnie w d... majac jakiekolwiek szkla manualne. i nikogo to nie dziwi, bo nie od dzis wiadomo, ze kupujacy sprzet entry-level w 90% przypadkow nie wychodza ponad zakupiony obiektyw kitowy, a kolejne 9% dokupuje wynalazek z plastikowymi soczewkami w desen 55-200

akurat porownanie ze zmiana systemu przez Canona jest mocno nietrafne, bo byly zupelnie inne pobudki.
    ok, użyłem skrótu myślowego by nie rozbudowywać offa, ale...miałem nikona fe 2 z fajnymi stałkami, chciałem kupić d70 (wcześniej f80), i kupa...znajomy kupił d60 chce dokupić jakiekolwiek obiektyw ...np 50 1,8D i kupa wobec tego uważam że to d60 to kolejny przykład ignorancji, chcąc się rozwijać (sprzętowo, kupując lepsze szkła) mody nikoniarz musi zmienić puszkę lub czekać na nowe szkiełka, natomiast zmiana FD/Eos jak pokazało te 20 lat wyszła nam tylko na dobre, nawet do eosa 1000D podepnę 50L i wszystko działa (no może po za plastyką, choć nie sprawdzałem:smile
    CANON...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kusy Zobacz posta
    wolę potwierdzenie ostrości na matówce, a pomiar przez światłomierz (wbudowany),..
    skoro jesteś zorientowany w nikonach to powinieneś wiedzieć, że pomiar z manualami w nikonach jest, ale nie w budżetowej półce, gdzie to celowo okrojono. Dużo firm w najtańszych body nie daje wszystkiego. Inni nie dają spota dajmy na to.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    skoro jesteś zorientowany w nikonach to powinieneś wiedzieć, że pomiar z manualami w nikonach jest, ale nie w budżetowej półce, gdzie to celowo okrojono. Dużo firm w najtańszych body nie daje wszystkiego. Inni nie dają spota dajmy na to.
    rozumię, ale lepszy brak spota niż brak pomiaru w ogóle, logiczne jest również okrojenie funkcji bardziej PRO (jak np słynna zasłonka wizjera w eosach 30/40/50/5D), ponadto nikon F80 to nie była najniższa półka, niżej był F75, F60, F55, F80 był porównywany do EOSA 30/33, Dynaxa 7, a zaawansowany amator który chciał używać szkełek AI bądź AF bez D był skazany na - F100 lub używki...
    ...zaczyna pachnieć prochem
    CANON...

Bywalec

Domyślnie

http://www.northlight-images.co.uk/c...D/50d-back.jpg

Jak widać na obrazku 50D nie da się na szczęście zrobić większego telewizora z tyłu puszki.
    No chyba, że zrezygnowali by z przycisków na dole i zrobili ekran dotykowy
    Ostatnio edytowane przez David ; 25-08-2008 o 15:59

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    1DsMkII nie jest w odróżnieniu od 50D cropem. A co do porównania starego 5D z tym Dsem to wszyscy mówią że 5D daje ostrzejsze zdjęcia.
    Nie wszyscy.. zmieniłem 5ki na Ds2, jakość obrazu jest zdecydowanie lepsza.
    Pewnie inni mieli odwrotne spostrzeżenia, bo im się tańsze szkła nie wyrabiały. Innego wytłumaczenia nie ma.
    Jarek

Bywalec Awatar lamerok
    Miasto
    okolice Wawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Nie wszyscy.. zmieniłem 5ki na Ds2, jakość obrazu jest zdecydowanie lepsza.
    Pewnie inni mieli odwrotne spostrzeżenia, bo im się tańsze szkła nie wyrabiały. Innego wytłumaczenia nie ma.
    Właśnie takie opinie, jak Jarka spotykałem od osób, które pracowały z obiema puchami. Sam nie trzymałem w rękach 1 Ds, ale chyba nieco dziwne byłoby podejście Canona by segment premium przewyższał profi

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lamerok Zobacz posta
    Właśnie takie opinie, jak Jarka spotykałem od osób, które pracowały z obiema puchami. Sam nie trzymałem w rękach 1 Ds, ale chyba nieco dziwne byłoby podejście Canona by segment premium przewyższał profi

w pewnych "względach" przewyższa. 5d szumi mniej, fizyka, i ma w moim odczuciu znacznie sympatyczniejszą kolorystykę. 5d jest ostrzejszy, niewiele, ale widocznie. natomiast ilość detalu z 1ds2 zachwyca.

p.s. sprawdzałem na drogich szkłach 8)

Bywalec Awatar lamerok
    Miasto
    okolice Wawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    w pewnych "względach" przewyższa. 5d szumi mniej, fizyka, i ma w moim odczuciu znacznie sympatyczniejszą kolorystykę. 5d jest ostrzejszy, niewiele, ale widocznie. natomiast ilość detalu z 1ds2 zachwyca.

p.s. sprawdzałem na drogich szkłach 8)

Racja: analogiczna technologia i te same gabaryty matrycy, a większa prawie dwukrotnie rozdzielczość, pewnie skutkuje szumami i tonami. Ale jak z tą ostrością ?

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lamerok Zobacz posta
    Racja: analogiczna technologia i te same gabaryty matrycy, a większa prawie dwukrotnie rozdzielczość, pewnie skutkuje szumami i tonami. Ale jak z tą ostrością ?
    Ale tu chodzi o 1DS II, a nie III. Ds II ma 16,7 MP, a 5D 12,7 MP więc nie ma dwukrotnie większej rozdzielczości.

Porównanie ostrości i szumienia na dpreview:

http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5d/page21.asp
    http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS5D/page28.asp

Jak widać obraz z 1Ds II jest lepszy, choć ten z 5D, na pierwszy rzut oka, może wydawać się nieco ostrzejszy. Różnicę w matrycach widać znacząco przy iso 3200.

Ciekawe jak wypadnie 1 Ds II w konfrontacji z nową piątką - od tego uzależniam co kupię
    Ostatnio edytowane przez David ; 25-08-2008 o 18:07

Strona 255 z 393 PierwszyPierwszy ... 155205245253254255256257265305355 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów