Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 243 z 393 PierwszyPierwszy ... 143193233241242243244245253293343 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 421 do 2 430 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Od biedy zamiast ISO50 mogliby dać lepsze synchro z lampą np. 1/400s bo dopalenie czegoś w słońcu przy otwartej przysłonie wymaga zabawy z filtrami albo zamykaniem przysłony (przy portrecie to lipa bo zwiększa GO).
    Już kiedyś pisałem: w pełnym słońcu ze 2 lata temu musiałem przymknąć 85L do f/2.8 by 1/8000 przestała migać - 20D.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Chodziło mi o Lo 50 własnie. Oby z tego nie zrezygnowali.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Chodziło mi o Lo 50 własnie. Oby z tego nie zrezygnowali.
    Eeee, z tego to nie zrezygnują, chcesz to zadzwoń i poproś o L2 - dadzą ci przepalone ISO25.

Bywalec
    Miasto
    Koziegłowy

Domyślnie

zawsze można założyć filtr ND

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wain Zobacz posta
    na iso50 wyglada ze nie ma co liczyc .. na studyjnym marku III tez iso50 jest programowe. No chyba ze Nikon wyskoczy z D3x z zakresem Lo-25, 50-800, HI-1600...
    Ja nawet nie śmię o tym marzyć. A byłoby to genialne.
    Obiecuję, że bym odbył dziękczynną pielgrzymkę do Częstochowy. Poważnie.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

50D zapowiada się na fajną puszkę, choć dla mnie - użytkownika 40D - najważniejszą zmianą będzie: AF Micro adjustment. Nie zamierzam raczej 40stki wymieniać na 50tkę, wolę tak jak ktoś już napisał poczekać na FF'a. Natomiast co mnie zastanawia, to ten powiększony LCD (VGA). Ogólnie była by to super sprawa, gdyby podgląd na nim był z RAW'a a nie z zaszytego w nim JPG'a. Dla mnie najbardziej niewiadomą jest ostrość zdjęcia, którą widać dopiero po wywołaniu RAW'a na komputerze. Jeśli do jej oceny miałbym się oprzeć na JPG'u zaszytym w RAW'ie - to nawet super wysokorozdzielczy wyświetlacz mi nie pomoże... Jak to wygląda w innych puszkach?
    Ostatnio edytowane przez kmleon ; 22-08-2008 o 16:06

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    50D zapowiada się na fajną puszkę, choć dla mnie - użytkownika 40D - najważniejszą zmianą będzie: AF Micro adjustment. Nie zamierzam raczej 40stki wymieniać na 50tkę, wolę tak jak ktoś już napisał poczekać na FF'a. Natomiast co mnie zastanawia, to ten powiększony LCD (VGA). Ogólnie była by to super sprawa, gdyby podgląd na nim był z RAW'a a nie z zaszytego w nim JPG'a. Dla mnie najbardziej niewiadomą jest ostrość zdjęcia, którą widać dopiero po wywołaniu RAW'a na komputerze. Jeśli do jej oceny miałbym się oprzeć na JPG'u zaszytym w RAW'ie - to nawet super wysokorozdzielczy wyświetlacz mi nie pomoże... Jak to wygląda w innych puszkach?
    Ostrość chcesz ocenić na 3 calowym ekraniku ? ... i przeszkadza Ci w tym JPG ?

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz posta
    Ceną się nie konkuruje! ...
    Niech się lepiej Canon skupi na porządnym profesjonalnym body, z FF, uszczelnianiami i przydatnymi bajerami jak to robi Nikon i rozbudownie serwisów, choćby drugiego w 40 milionowym kraju...
    Ojojoj, ciesz sie, ze w ogole jest. Ja mieszkam w 300 milionowym kraju, i sa tylko dwa serwisy....rozmnazaj cie sie, kupujcie sprzet. Moze bedzie drugi serwis w Polsce kiedy bedzie 150 milionow. :razz:

A poza tym, pozwole sobie miec odmienne zdanie: przede wszystkim cena sie konkuruje.

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nor Zobacz posta
    Ostrość chcesz ocenić na 3 calowym ekraniku ? ... i przeszkadza Ci w tym JPG ?
    ehhhh... Bez jaj, przecież można powiększyć wycinek, tylko co z tego, że powiększa się nie RAW'a tylko zaszytego w RAW'ie JPG'a, który ma znacznie mniejszą rozdzielczość niż obrazek.. Poza tym nie mów, że aby ocenić ostrość kawałka obrazka powiedzmy 100x100 pixeli potrzebujesz wyświetlacza 1920x1200....

Ergo:
    Chciałbym mieć możliwość podglądu na dowolnym ekraniku, może być nawet 2 calowy wycinka zdjęcia w powiększeniu 1:1 pixela z tego co zarejestrowała matryca, a nie z jakiegoś marnej jakości przetworzonego i pomniejszonego jpg'a. Czy to takie skomplikowane?

Dlatego się pytam, po co mi wysokorozdzielczy VGA, skoro i tak będe oglądał na nim wycinek marnego JPG'a? Niewiele mi to pomoże... Po prostu kwestionuję w tym wypadku potrzebę montowania takiego wyświetlacza i zastanawiam się jak to jest w innych puszkach np w d300 - czy tam można obejrzeć 1:1 NEF'a?
    Ostatnio edytowane przez kmleon ; 22-08-2008 o 16:57

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    50D zapowiada się na fajną puszkę, choć dla mnie - użytkownika 40D - najważniejszą zmianą będzie: AF Micro adjustment.
    To jest najlepsze. Canon wypuszcza z fabryk nieskalibrowane buble a teraz się cieszysz że mógłbyś sam sobie wyregulować to co oni spieprzyli :-). Do starych modeli wiadomo że nowego firmware z regulacją AFa nie zrobią, bo może ktoś z tego powodu wymieni starą puszkę na nową i zarobią więcej kaski.

Strona 243 z 393 PierwszyPierwszy ... 143193233241242243244245253293343 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów